Å få med barna ut på aktiviteter trenger ikke være så vanskelig som du skulle tro. Det handler som regel bare om å finne noen aktiviteter som engasjerer alle og som passer for alle aldere. Skjølsvik sier at dette er noe også barna setter pris på:

– Barn opplever gjerne mestring og glede ved fysisk aktivitet.

Balansebloggen: Slik kommer du deg over dørstokken i dag

GODT EKSEMPEL: Foreldre kan enkelt være viktige rollemodeller for barna, mener klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– En mulighet er å lære barnet gode vaner gjennom å sykle eller gå til skolen eller organiserte aktiviteter, og da gjerne i følge med voksne.

Balansebloggen: Matpakkereglene redder kjedelige måltider

Leker med vask

På Askøy utenfor Bergen treffer vi familien Woll Falck. Det er en travel småbarnsfamilie som føler at tiden ikke alltid strekker til, men som derfor også er opptatt av å gjøre ting sammen med en gang muligheten byr seg.

– Vi tenker at det er viktig å skape gode barndomsminner, og spesielt i helgene kommer vi oss ut og holder oss i bevegelse, forteller mamma Marielle (27) og pappa André (30). 

Med seg har de sine to små jenter, Nelia på tre og et halvt år, og Ella på tre måneder. 

Les også: Slik får du barnet ditt til å bevege seg mer

I dag var det bilvask som sto på planen hos familien. En aktivitet som mange barn synes er veldig morsom. 

FERDIG!: Å vaske bilen er en fin aktivitet som gir både fysisk bevegelse, samhold og et skinnende sluttresultat. Her er mamma Marielle, pappa André, Nelia på tre år og Ella på tre måneder. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– Nelia elsker å leke med vann, så hvorfor ikke slå to fluer i en smekk, spør Marielle med et smil. 

– Jeg føler ofte at barn blir veldig glad for å kunne få være med og hjelpe til, sier tobarnsmammaen.

Les også: Så enkelt kan du og familien kaste mindre mat

Minstejenta er ennå for ung til å bidra, så pappa tar heller en liten trilletur mens de to eldste jentene i huset gjør doningen skinnende ren.

– Jeg vil støvsuge, så kan du vaske, får plutselig mamma beskjed om av treåringen.

Fri lek er viktig

Skjølsvik forteller at det finnes mange forskjellige aktiviteter dere som familie kan finne på både ute og innendørs der dere bor. Det kan for eksempel være ballaktiviteter, sykkeltur, gå på tur i skogen, vaske bilen sammen, danse til musikk eller kanskje dere kan dra på skattejakt. 

Fikk du med deg denne? Så enkelt kan du lure inn mer fysisk aktivitet i hverdagen

– Det er bra å variere mellom tilrettelagt aktivitet og den uorganiserte frie leken. Det siste er viktig for å stimulere barnets grunnleggende ferdigheter som å gå, løpe, hoppe, hinke, klatre, kaste og fange, sier hun. 

Familiens tips

Mamma Mariell er ikke vond å be når vi spør om andre tips som dere som famlie kan gjøre sammen.

– Det å ta seg en tur i skogen, lage bål og finne pinner som man kan ha pølser på. Ta med marshmallows også. De er gode til å grille på bålet. Det er kanskje ikke det sunneste, men du er i bevegelse i ulendt terreng, sier tobarnsmoren.

– Så har vi «dam-jakt», som er perfekt i litt dårligere vær. Været bør ikke være noe hindring, så da kler vi på oss og finner dammer som vi kan hoppe i. Kjempegøy, ler hun.

Les også: Fem enkle tips til en mer aktiv hverdag

Til sist forteller de to foreldrene at de prøver å komme seg på bowling, bading eller lekeland én gang i måneden. 

– Og om vinteren er det selvsagt aking og snømann-produksjon dersom det er nok snø. Til neste vinter begynner vi med ski, og det gleder vi oss til, sier de.

Her er Anne Maries tips til familieaktiviteter utover våren:

** Hva med å spill fotball, døball eller basketball. Mange skoler har utendørsbaner som det er mulig å benytte på ettermiddagen eller i helgen. Kanskje vil også noen av naboene bli med på en omgang?

** La barna bli med å stelle i hagen eller gjøre uteområdet klart for våren. Så kan de bidra med det de selv klarer og dere får litt kvalitetstid sammen.

** Dra ut i skogen og la barna utforske naturen. Dere kan også gå en tur rundt i området der dere bor.

** Når været og temperaturen stiger er det også kanskje på tide å ta frem sykkelen. Sett av en lørdag eller søndag til å gjøre den klar for sesongen. Kanskje er det på tide at minstemann også skal lære å sykle uten støttehjul?

** Finn fram barnas yndlingsmusikk og lag disko i stua. Dans er en fin aktivitet og man glemmer fort tiden. 

** Hvis det er mye vind en dag kan dere også prøve å lage en hjemmelaget drage og dra ut å prøve den. La barna sette sitt personlige preg på dragen ved å bruke kreativiteten sin.

Balansebloggen

Slik kan du og jeg påvirkes til å ta sunnere valg

Mange av valgene vi tar gjøres raskt og impulsivt, men det finnes noen virkemidler for at vi kan gjøre sunnere valg, uten å tenke over det selv.