Foto: VG Partnerstudio

Linnéa Solvoll Laupstad omtales som Norges nye supertalent. 15-åringen har følgende oppfordring til ungdom som drømmer om en idrettskarriere: Ha det gøy!

Som fjortenåring var hun første jente, noensinne, til å spille en kamp på seniornivå for Morild ILs herrelag. Nylig ble det unge talentet også kåret til «Årets fotballtalent», av Equinor Morgendagens Helter, TV2 og Norges Fotballforbund.

Etter å ha tilbrakt en dag sammen med Linnéa og familien hennes i Nord-Norge, er det helt tydelig at hun lever og ånder for sin store lidenskap.


Produsert av VG Partnerstudio

Dobbelklikk for VGTV

Vegg i vegg med huset til Linnéa og familien, ligger fotballballbanen med kanskje Norges fineste utsikt. Foreldrene til Linnéa var med å starte en aktivitetsforening på Myre, og søkte om midler til å få bygget en fotballbane på Kongeplassen. Den nyter både Linnéa, småsøskenene hennes og resten av ungdommen på Myre godt av.

Til tross for et titalls treningstimer i uken, føler nordlandsjenta seg som en relativt normal femtenåring. Nesten, i alle fall:

– Noen er sammen med skolevennene sine hver eneste ettermiddag, mens jeg ser mine to til tre ganger i måneden. Det er nok den største forskjellen på meg og «vanlige» femtenåringer. Men det er verdt det.

I Martin Ødegaards fotspor

«Årets fotballtalent» kåres av NFF Landslagsskolen, TV2 og Equinors talentprogram Morgendagens Helter, som støtter unge talenter innenfor blant annet idrett. Martin Ødegaard er en av kåringens tidligere vinnerne.

– Det var mange gode jenter som var nominert, så det var utrolig stas å vinne.

Nå har ungjenta nettopp signert kontrakt med bergensklubben Arna-Bjørnar. Til høsten flytter hun til byen mellom de syv fjell, Bergen, for å kombinere videregående skole med spill for toppserieklubben.

– Det å bli plukket ut som årets fotballtalent er en stor prestasjon. Men å ta steget fra å være en god ungdomsspiller til å bli en god seniorspiller, krever enda mer hard jobbing, sier mentor for Equinor Morgendagens Helter, Guro Reiten.

Linnéa har allerede spilt fem landskamper for J15 og J16 og er spådd en lysende karriere. Reiten har selv gått de fleste trinnene i NFFs landslagsmodell før hun debuterte på A-landslaget i 2014.

– Å være en del av landslagsmodellen gir deg sjansen til å trene og spille med de beste på ditt nivå. Det gir gode muligheter for å bli en bedre fotballspiller. Fortsetter Linnéa den gode utviklingen hun har vist så langt, er det ikke umulig at vi møtes på en landslagssamling i fremtiden, sier Reiten.

Drømmer du om å bli fotballproff? Her er Linnéas beste tips:


Dobbelklikk for VGTV

Hvor langt tror du at du når?

– Jeg håper at jeg når toppen. Jeg kan spille i ti–femten år til, så jeg kan jo rekke mye, sier Laupstad og ler.

Hvordan er det å være på banen under en kamp?

– Det er flere ganger mamma eller pappa har ropt til meg fra tribunen, hvor jeg ikke hører noenting. Man går inn i en slags boble.

Har du noen rollemodeller som inspirerer deg?

– Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen. Ada har fantastiske avslutningsegenskaper og Caroline et stort teknisk repertoar. Begge er veldig gode og jeg liker spillemåten deres. I tillegg er de rettferdige spillere.

Hva legger du i det?

– De behandler folk med respekt, både på og av banen. Det er viktig å være god i fotball, men det er like viktig å være et bra menneske når man ikke er på banen.

Gullballvinner og Lyon-spiller Ada Hegerberg var tidligere mentor for Equinors talentleir. Morgendagens Helter har også vært en viktig bidragsyter til Linnéas egen utvikling, ifølge henne selv.

– Det har vært veldig verdifullt å få se nivået på andre jenter. Det har inspirert meg til å trene mer, for å bli like god som dem, forteller hun.Foto: PRIVAT

«Det er mange timer i treningsbanken i denne familien».

Født sånn eller blitt sånn?
Det kan virke som svaret for Linnéas del er en kombinasjon. Mamma Beate er tidligere turner og pappa Karl Thomas tidligere fotballspiller i annendivisjon. Han har også vært trener for Linnéa frem til hun nå melder overgang til Arna-Bjørnar.

– Mamma og pappa er med på alle samlinger og kjører timesvis frem og tilbake på treninger flere dager i uken. Det hadde vært vanskelig å bli så god som jeg har blitt uten dem, sier Linnéa bestemt.

Foreldrene er Linnéas største supportere:

Dobbelklikk for VGTV

– Det er mange timer i treningsbanken i denne familien. Dagene legges opp rundt trening og tilrettelegging av trening, forteller mamma Beate.

Hvor langt tror dere at Linnéa når?

– Det handler jo om en kombinasjon av vilje og flaks. Viljen har hun, så dette blir spennende, sier moren og smiler.

– Det er skummelt å tenke på at hun skal flytte nå, men vi vet samtidig at hun har det som skal til. Linnéa har et unikt talent og en imponerende ballkontroll. Det er en av grunnene til at trenerne hennes kaller henne «Linniesta», avslutter faren stolt.

Dette er «Morgendagens Helter»

Equinor er stolt sponsor av fremtiden. Sammen med noen av de største forbundene i Norge arbeider selskapet med å løfte frem idrettstalenter. Equinor ønsker å være en aktiv partner i talentutvikling og bidra til å gi de unge utøverne muligheter til å ha fullt fokus på å utvikle seg og det de brenner for. Morgendagens Helter er Equinors talentutviklingsprogram innen idrett, kultur og utdanning. Equinor er hovedsponsor for alle aldersbestemte landslag i fotball, og en sentral partner i hele landslagsskolen.

Les mer om «Morgendagens Helter» her

Foto: VG Partnerstudio

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)