Ny hovedtrener møtte blandede reaksjoner:

– Ikke uvesentlig at jeg er kvinne

I fjor fikk juniorlandslaget i langrenn sin yngste hovedtrener noensinne. Skiforbundet ville satse på Monika Kørra (29) – et valg som ikke bare ble møtt med positive reaksjoner.

Men både Kørra og hennes nye arbeidsgiver var sikre på at hun var rett person. At hun var midt i det treårige karriereprogrammet til Equinor, «Morgendagens Skiledere», var en av grunnene.

«MORGENDAGENS SKILEDERE»: – Programmet har hatt alt å si for at jeg er der jeg er i dag. Det var avgjørende når det gjaldt å gi meg troen på at jeg faktisk var kvalifisert til jobben, forteller Kørra. Foto: VG PARTNERSTUDIO

«MORGENDAGENS SKILEDERE»: – Programmet har hatt alt å si for at jeg er der jeg er i dag. Det var avgjørende når det gjaldt å gi meg troen på at jeg faktisk var kvalifisert til jobben, forteller Kørra. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Nå, et halvt år senere, viser gradestokken nærmere 22 minus på Lahti Stadion. I tidlige morgentimer er Kørra allerede i full gang med forberedelsene til fellesstart under junior-VM, i den bitende finlandskulden.

– Vi har full kontroll. Når det er mye følelser og nerver i sving, skal både jeg og resten av teamet være dem utøverne vet at de kan støtte seg til, sier Kørra.

Behovet for å ha noen å støtte seg til, kan hun kjenne seg igjen i. Da Skiforbundet valgte å gi Kørra hovedansvaret for utviklingen av Norges juniorlandslag, var det mange som hevet øyebrynene.

«Det var et bevisst valg Skiforbundet tok: De ville satse på noen som kunne vokse i rollen og være med i mange år fremover. Men valget fikk litt delte reaksjoner».
Monika Kørra

«Det beste svaret jeg kan gi kritikerne er å lykkes»

Som barn ville Kørra bli leder. I form av enten rektor eller statsminister. I sin nye jobb får hun kombinere sine tidlige lederdrømmer med lidenskapen for langrennssporten.

Hvilke reaksjoner ble du møtt med da det ble kjent at du var den nye hovedtreneren til juniorlandslaget?

– 90 prosent av responsen kom fra mennesker som var kjempeglade på mine vegne. Men det var også noen reaksjoner som ikke var like positive, forteller Kørra.

Hva tror du var grunnen?

– Mange har særlig vært skeptiske til alderen min. Og så er det nok ikke uvesentlig at jeg er kvinne.
Monika Kørra

DRØMMEJOBB: Kørra bruker kritikernes reaksjoner som motivasjon til å stå på enda hardere. Foto: VG PARTNERSTUDIO

DRØMMEJOBB: Kørra bruker kritikernes reaksjoner som motivasjon til å stå på enda hardere. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Kritikken har møtt henne i flere former.

– Jeg har fått noen meldinger og så har det vært litt snakk internt i miljøet, som har nådd meg fra ulike hold. Noen har faktisk også vært freidige nok til å spørre meg direkte; «Er du i stand til å beherske denne rollen? Hvilken erfaring har du egentlig?».

Vi fulgte Kørra under fellesstart-rennene i Lahti:

Det unge trenertalentet har imidlertid bestemt seg for å la resultatene tale for seg.

– Jeg gidder ikke bruke energi på å forsvare hvorfor jeg er god nok. Men det motiverer meg til å jobbe enda hardere. For hva er vel et bedre svar til kritikerne enn å lykkes, sier hun med et smil.

Equinors lederprogram:

«Ga meg motet til å satse»

Kørra er deltaker på karriereprogrammet «Morgendagens Skiledere», i regi av Equinor og Skiforbundet. Programmet har som ambisjon å løfte frem flere kvinnelige trenere og ledere innenfor skiidretten.

Kvinner som heier på kvinner

Brit Baldishol i Skiforbundet er ansvarlig for trenerutviklingen i «Morgendagens Skiledere». For noen år siden, hadde hun den samme trenerjobben som Kørra har i dag. Hun forteller at «Morgendagens Skiledere» har som mål å gi deltakerne en arena for å teste teori i praksis.

– Det finnes nok av bøker om treningsteori og ledelse. Men det er noe helt annet å lære medietrening eller hvordan man håndterer uttaksprosesser i praksis, sier Baldishol.

FULL OVERSIKT: I den norske smørebussen er det full fart før rennstart. Monika organiserer startnumre, mens det norske smøreteamet er i gang med å finne den perfekte smørekombinasjonen. Foto: VG PARTNERSTUDIO

FULL OVERSIKT: I den norske smørebussen er det full fart før rennstart. Monika organiserer startnumre, mens det norske smøreteamet er i gang med å finne den perfekte smørekombinasjonen. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Er muligheten til å lære av andre kvinnelige ledere viktig?

– Ja, virkelig. Å få høre at du er god nok, men også at det er greit å ikke være ferdig utlært. At det er lov å vokse i rollen. Det budskapet fant jeg mye ro i, spesielt i starten når det ble litt mye og alt var nytt, sier Kørra.

Kørra trekker særlig frem kursene i å gjøre laguttak, og i å ha vanskelige samtaler med utøverne sine.

«Kjipe samtaler er ikke til å unngå i denne jobben. Når du må gi noen beskjed om at de dessverre ikke ble tatt ut til junior-VM i år, eller at de ikke får en plass på stafettlaget, så synes jeg det er skikkelig tøft. Det skal jeg være helt ærlig om. Jeg er veldig glad for at dette er situasjoner jeg har fått øve på».
Kørra, om kursene på «Morgendagens Skiledere»

Les mer om karriereprogrammet
«Morgendagens Skiledere» her.

Verdens beste kvinnelige skiløpere. Men hvor er de kvinnelige idrettslederne?

Det var generalsekretæren i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, som i 2017 tok initiativ til å starte det mest omfattende leder- og trenerprogrammet i norsk idrettshistorie. På det tidspunktet hadde ikke Norge en eneste kvinnelig landslagstrener eller sportssjef.

Kørra håper hun er bare er én av mange kvinnelige trenere Norge ser i årene som kommer.

– Behovet er jo tydelig her i Lahti også. Vi er ikke mange damer på lagledermøtene. Jeg tror noe av grunnen er at jobben er så tidkrevende. Når jeg snakker med andre damer, får jeg ofte spørsmål om blant annet antallet reisedøgn.

  • Tør å ta sjanser. Når du får spennende muligheter: Kast deg ut i det og stol på at du er god nok.
  • Man trenger ikke være et menneske med spisse albuer for å komme seg opp og fram. Ikke tenk at det er en kjønnskamp. Finn dine støttespillere og sparr med dem. – vi må spille på lag og gjøre hverandre gode.
  • Vær ydmyk. Det er helt greit å spørre om hjelp og råd underveis. Alle er usikre til tider.

KLAR TIL START: Helene Fossesholm (17) får noen siste tips av Kørra, før fellesstarten begynner. Foto: VG PARTNERSTUDIO

KLAR TIL START: Helene Fossesholm (17) får noen siste tips av Kørra, før fellesstarten begynner. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Tror du kjønnsbalansen i toppledelsen er i ferd med å forbedre seg?

– Jeg tror det. På skigymnaset dukker stadig flere unge kvinner opp som trenere, det er fantastisk å se! Igjen bidrar forhåpentligvis det til at det skapes et litt annet miljø og andre holdninger, som er litt lettere å «overleve» i.

Som hovedtrener er Monika med på både oppturene og nedturene:

Hvilke egenskaper har du tatt med deg fra idretten og over i trenerrollen?

– Når jeg setter meg mål så går jeg for det. Ingenting kan stoppe meg når jeg virkelig har bestemt meg, da går jeg «all in» i min egen lille verden. Det er en egenskap som tok meg langt innenfor idretten, som jeg også drar nytte av nå. Og så evner jeg å holde fokus, å være på rett sted til rett tid, både fysisk og mentalt.

Norske Håvard i spurtdrama under guttenes fellesstart:

Monika og de norske utøverne tok til sammen med seg seks gullmedaljer, fem sølvmedaljer og fire bronsemedaljer hjem fra Lahti. Gratulerer!

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør