Annonsørinnhold

10 tips som gjør
hytta smart og sikker

Å sikre hytta med smarthjem-produkter er enklere enn du tror. I tillegg får du full kontroll og kan styre både oppvarming og dørlås hjemmefra.

Bare tenk deg: Aldri mer komme hutrende inn på en kald hytte. Å slippe å måtte utveksle nøkler når tante Gerd og onkel Victor skal bruke hytta. Eller å få mobilvarsel og automatisk utrykning dersom noen prøver å bryte seg inn. Og hvordan var det nå med den kaffetrakteren – skrudde du den egentlig av?

– Fordelen med smarthjem er at du kan holde øye med hytta når du ikke er til stede. Det finnes mange sensorer og kameraer som kan passe på hytta for deg, sier Kai Andre Hornseth, Elkjøps smarthus-ekspert.

Her er lista over de 10 smarteste produktene du kan kjøpe for å sikre hytta di i vår.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Viktigere på hytta enn hjemme

Husk at du ikke trenger å ta helt av med en gang. Du kan kjøpe inn litt og litt. Det holder gjerne å starte med et overvåkningskamera inne og ute, røykvarsler og vannlekkasjesensor.

– De fleste tenker på brann og innbrudd når de tenker sikkerhet, men vannlekkasje skjer mye oftere. Det er nesten viktigere å ha dette på hytta enn hjemme, mener Hornseth.

– Om du har vannlekkasjesensor på hytta, får du varsling med en gang noe skjer, i stedet for at du oppdager det om to måneder.

Kirsten Skylstad og Reidar Johansen synes det er nyttig å styre hytta hjemmefra.

– Veldig praktisk

Reidar Johansen og Kirsten Skylstad vant en stor pakke med smartprodukter i Elkjøps hyttekonkurranse, og er overrasket over hvor nyttige de har vist seg å være:

– Vi har aldri vurdert smarthus-utstyr før, men det er faktisk overveldende hvor mye man kan kontrollere. Vi kan styre kontaktene og sette på varmen hjemmefra. Til og med lampene kan styres! Med sikkerhetskameraene kan vi se både inne og ute på hytta via telefonen, sier Reidar og fortsetter:

– Det er dessuten veldig praktisk å ha en dørlås med mulighet til å åpne døra for folk – enten fra telefonen eller med en kode.

– Vi har ikke tenkt sikkerhet på hytta før, men nå ser jeg jo at det kan være nyttig. Det har også hendt at vi har kjørt hele veien hit og så oppdaget at vi har glemt nøkkelen. Det er ikke kult! bedyrer Kirsten.

Les mer her om alle fordelene ved en elektronisk dørlås! Hos Elkjøp har du mange ulike modeller å velge mellom.

Det er svært praktisk å slippe utveksling av hyttenøkler. Med en elektronisk dørlås, bruker du i stedet pin-kode eller kodebrikke. I tillegg kan du slippe inn håndverkere eller leietakere med en tidavgrenset engangskode.
Yale Doorman L3 Family digital dørlås har alle disse mulighetene – og den passer til de fleste dører på markedet. En slik lås setter du forresten enkelt opp selv – om du er litt nevenyttig.


1. Elektronisk dørlås

Mobile phone, Communication Device, Human body, Hair, Nose, Head, Hand, Eye, Eyelash, Gadget

Denne lille dingsen kan spare deg for alvorlig mye trøbbel. Vannlekkasjesensoren til Wattle plassereres der det er høyest risiko for lekkasjer: Under vasker, vaskemaskiner eller for eksempel varmtvannstanken. Ved lekkasje får du et mobilvarsel. Dermed kan du oppdage lekkasjen umiddelbart, slik at du slipper å komme til et ødelagt gulv neste gang du låser deg inn på hytta.

2. Vannlekkasjesensor

3. Røykvarsler

Det hjelper ikke om røykvarsleren uler dersom ingen er til stede for å høre den. Med mindre du har en optisk røykvarsler fra Wattle, da: I tillegg til å ha en kraftig sirene sender den også et varsel til mobilen din. Da kan du varsle om brann selv om du sitter hjemme. – Jeg ville ha installert en slik røykvarsler på hvert av soverommene, pluss én i stue/kjøkken, sier Kai Andre Hornseth i Elkjøp.

Cameras  optics, Camera lens, Automotive lighting, Audio equipment, Hand, Gesture, Finger, Cloud

Har du lyst til å sjekke hvordan været er på hytta akkurat nå? Værstasjonen fra Netatmo er i så fall et smart kjøp! Fra en app på telefonen din får du full oversikt over temperatur ute og inne, luftfuktighet og mye mer. Om du legger til en vindsensor, kan du også følge med på vindstyrken – og vurdere om du må dra opp for å tjore fast trampolinen ...

4. Værstasjon med vindsensor

Sky, Cloud, Tower, Cylinder


5. Magnetisk sensor

Fixture, Wood, Door, Rectangle
En enkel måte å oppdage uønskede gjester på hytta, er å plassere en magnetisk sensor på dører og vinduer på hytta. Via en app på telefonen din får du da varsel om noe blir åpnet. Akkurat denne modellen fra Wattle krever at du kobler sensoren til en «hjerne», en såkalt gateway.

Smart strømstyring

Dingser som kan styre temperaturen på hytta over nettet er supernyttig:  

– Det betyr at du kan skru på varmen før du kommer, noe som er fantastisk deilig. I tillegg sikrer du deg mot frost ved å sørge for at temperaturen aldri faller under ti grader.

Om du skal kjøpe nye panelovner til hytta, bør du vurdere å se etter en varmeovn med wifi, slik at du kan komme til varm hytte hele året rundt. Men du kan også gjøre gamle panelovner smarte ved å sette på en smartkontakt. Denne gir deg muligheten til å koble alle mulige elektriske apparater opp mot en app.

– Er det vanskelig å koble de ulike smartproduktene sammen?

– Nei, det er ikke vanskelig! I dag legger de fleste leverandører opp til at produktene skal være enkle å installere, sier smarthus-ekspert Hornseth hos Elkjøp.

Smart tips!

Selv med stengte butikker, kan du alltid handle med Klikk & Hent hos Elkjøp. Bestill på nett, og hent smartproduktet ditt ved vareutleveringen hos din nærmeste butikk – på bare 30 minutter er bestillingen din klar!


Genial dings for deg som vil gjøre gamle panelovner smartere, slik at du kan styre temperaturen på hytta hjemmefra. Du trenger en plugg for hver ovn du har, og du kan også sette opp automatisk temperaturstyring for å sikre deg mot f.eks frostskader.

6. Smart WiFi-plugg

Varmepumpen Electrolux Well H7 EPN12V78HW sørger for at det alltid er riktig temperatur på hytta. Den kommer med fjernkontroll, WiFi-tilkobling, og er stille nok til å brukes selv når du sover.


7. Smart varmepumpe

Rectangle, Line

Sikre hytta mot innbrudd

For mange er hytta langt unna. Det å kunne ha oversikt over fritidsboligen med overvåkningskamera inne eller ute, er en ekstra sikkerhet med tanke på innbrudd.

– Noen kameraer filmer hele tiden, mens andre starter opptak idet en sensor registrerer bevegelse i synsfeltet til kameraet. Da får du varsel på mobilen, og så kan du sjekke om du må ringe politiet – eller om det bare er en elg som har forvillet seg inn på hyttetomta di, forklarer Hornseth.

TIPS! Om du vil ha automatisk utrykning til hytta når noe skjer, bør du sørge for å installere en alarm som er koblet til en forsikringsgodkjent alarmstasjon med vektertjenester.

Om du velger å ha kamera inne eller ute, kommer litt an på hvilke behov du har og hvor mange innganger du har til hytta. Arlo Pro 3 er et trådløst overvåkningskamera som gir deg levende bilder rett til telefonen din. Det tar bare noen minutter å installere, og har et bredt synsfelt. Kameraet har også mikrofon, slik at du kan høre hva som skjer – eller prate med dem som er hjemme mens du er på skitur.

8. Overvåk hytta med kamera

Material property

9. Boligalarm til hytta

Startpakken med Homely boligalarm inneholder en gateway – som er sentralen i systemet – pluss en smart røykvarsler. Alarmen styrer du via appen. I tillegg trenger du en abonnementsavtale, slik at vektere rykker ut om alarmen skulle gå.

TIPS! Akkurat nå får du halv pris på Homely-abonnement hos Elkjøp.

Automotive lighting, Vehicle door, Shoe, Plant, Azure, Finger

Hvor godt nett trenger du?

For at alle de smarte produktene skal kunne gi deg informasjon i appen, må du ha internettforbindelse på hytta di. Enten fast nett eller mobilt bredbånd. Og så lurer du kanskje på hvor godt nett du bør ha for at disse smartproduktene skal virke?

– Det viktigste er at det er god dekning i hele hytta, sier Kai Andre Hornseth, og fortsetter:

– Du kan ha så dyrt og fint utstyr du bare vil, men om du ikke har en router som kan backe det opp, kommer du ingen vei.

Jama Mohamed er assisterende salgssjef for data hos Elkjøp. Han har noen tips til å få godt nett på hele hytta:

– Routeren bør plasseres slik at den har litt plass rundt seg. Mange gjør den feilen at de stuer den inn i en krok, og da får de ikke maks utbytte av nettet. Den bør også stå i hodehøyde, for da bærer signalene bedre mellom etasjene, tipser Mohamed.

– WiFi6 er den nye standarden. Den gir deg raskere nett og gjør det mulig for mange enheter å være tilkoblet samtidig. Med andre ord ideelt med tanke på smartprodukter.

Mohamed mener en oppgradert router med WiFi6-standard er det smarteste du kan gjøre for å få bedre nett:

– Asus ZenWifi-routeren bruker nettopp WiFi6, og gir deg god dekning i hytter fra 50–200 kvadratmeter, avslutter han.


Home appliance, Material property, Grey

Savner du å ha god dekning i hele hytta? Da bør du oppgradere routeren din! Asus ZenWifi-routeren bruker WiFi 6, noe som gir deg superraskt nett overalt. Den er også enkel å sette opp, men krever at du har fast nettverk. Har du veldig stor hytte, kan du legge til en ekstra satelitt for enda bedre dekning.

10. En knallbra router

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Elkjøp

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)