Annonsørinnhold

10 tips som gjør
hytta smart og sikker

Å sikre hytta med smarthjem-produkter er enklere enn du tror. I tillegg får du full kontroll og kan styre både oppvarming og dørlås hjemmefra.

Bare tenk deg: Aldri mer komme hutrende inn på en kald hytte. Å slippe å måtte utveksle nøkler når tante Gerd og onkel Victor skal bruke hytta. Eller å få mobilvarsel og automatisk utrykning dersom noen prøver å bryte seg inn. Og hvordan var det nå med den kaffetrakteren – skrudde du den egentlig av?

– Fordelen med smarthjem er at du kan holde øye med hytta når du ikke er til stede. Det finnes mange sensorer og kameraer som kan passe på hytta for deg, sier Per Kristian Nygard, produktsjef for smarthjem i Elkjøp.

Her er lista over de 10 smarteste produktene du kan kjøpe for å sikre hytta di i høst!

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Viktigere på hytta enn hjemme

Husk at du ikke trenger å ta helt av med en gang. Du kan kjøpe inn litt og litt. Det holder gjerne å starte med et kamera inne og ute, røykvarsler og vannlekkasjesensor.

– De fleste tenker på brann og innbrudd når de tenker sikkerhet, men vannlekkasje skjer mye oftere. Det er nesten viktigere å ha dette på hytta enn hjemme, mener Per Kristian Nygard:

– Om du har vannlekkasjesensor på hytta, får du varsling med en gang noe skjer, i stedet for at du oppdager det om to måneder.

– Merker dere noen endring i hvor opptatte folk er av sikkerhet på hytta? 

– Ja, det er helt klart en trend. Av ting som blir søkt på innenfor smarthjem hos oss, er sikkerhet det største. Det er også kommet flere aktører som fokuserer på smart trygghet, for eksempel Wattle og Homely, forteller Elkjøps smarthjem-ekspert.

150287_2_Lifestyle_small.jpg

Om du er redd for ubudne gjester på hytta, kan du montere et innendørs sikkerhetskamera. Wattle Indoor HD har nattsyn opptil sju meter, og tar videoopptak med en gang det registreres bevegelse i kameraets synsfelt. Da vil du få et varsel på telefonen din. Kameraet bruker ikke mye nett, siden det kun tar opp video når det blir registrert bevegelse. Du kan også starte et femminutters videoopptak manuelt.

1. Kamera inne

Om du velger å ha kamera inne eller ute, kommer litt an på hvilke behov du har og hvor mange innganger du har til hytta. Wattle Outdoor HD har som sin innendørsbror nattsyn, men registrerer bevegelse i opptil 19 meter ute. Dette sikkerhetskameraet er også utstyrt med en solskjerm for å forhindre gjenskinn i kameralinsen.

2. Kamera ute

wattle outdoor HD sikkerhetskamera.jpg

3. Røykvarsler

Det hjelper ikke om røykvarsleren uler dersom ingen er til stede for å høre den. Med mindre du har en optisk røykvarsler fra Wattle, da: I tillegg til en kraftig sirene, sender den også et varsel til mobilen din. Da kan du varsle om brann selv om du sitter hjemme. – Jeg ville ha installert en slik røykvarsler på hvert av soverommene, pluss én i stue/kjøkken, sier Per Kristian Nygard i Elkjøp.

Wattle rykvarsler.jpg

Ser du den lille dingsen som ligger til venstre under vaskemaskinen? Den kan spare deg for mye trøbbel. Vannlekkasjesensoren til Wattle plassereres der det er høyest risiko for lekkasjer: Under vasker, vaskemaskiner eller f.eks varmtvannstanken. Ved lekkasje får du et mobilvarsel. Dermed kan du oppdage lekkasjen umiddelbart, slik at du slipper å komme til et ødelagt gulv neste gang du låser deg inn på hytta.

4. Vannlekkasjesensor

200206 Wattle88813.jpg

Smart strømstyring

Det er praktisk å kunne ha kontroll på temperaturen på hytta når du ikke er der:

– Før i tiden hadde vi en stikkontakt med et simkort inni, slik at vi kunne ringe hytta varm. Wattle har et lignende system, men det er basert på 4G, forklarer Per Kristian Nygard.

– Det betyr at du kan skru på varmen før du kommer, noe som er fantastisk deilig. I tillegg sikrer du deg mot frost ved å sørge for at temperaturen aldri faller under ti grader.

Du kan enkelt gjøre gamle panelovner smarte ved å sette på en smartkontakt. Denne gir deg muligheten til å koble alle mulige elektriske apparater opp mot Wattle-appen.

– Er det vanskelig å koble de ulike smartproduktene sammen?  

– Nei, det er ikke vanskelig! I dag legger de fleste leverandører opp til at produktene skal være enkle å installere. I Wattle er det så enkelt som at du setter inn pluggen i kontakten, og så søker du den opp med appen. Du blir hjulpet gjennom installasjonen, og Wattle sjekker at alle sensorer er korrekt plassert og satt opp.

5. Smartkontakt

Med smartkontakten fra Wattle kan du styre både varme og av/på-funksjoner på elektriske apparater fra mobilen hjemme. Dermed kan du øke temperaturen i hytta før du reiser dit – eller forsikre deg om at kaffetrakteren virkelig er skrudd av.

Tips: Det kan være smart å kjøpe flere enn én.


Power plugs and sockets, Extension cord, Electronic device, Electrical supply, Technology, Cable

En magnetisk sensor kan plasseres på dører, vinduer eller hyller. Når kontakten brytes, vil du få et varsel i appen om at noe står åpent. Kanskje er det tyver på ferde? Sensoren er batteridrevet og har 30 meters trådløs rekkevidde.

6. Magnetisk sensor

46274_Closed_Lifestyle.jpg

Det er svært praktisk å slippe utveksling av hyttenøkler. Med en elektronisk dørlås, bruker du i stedet pin-kode eller kodebrikke. I tillegg kan du slippe inn håndverkere eller leietakere med en tidsavgrenset engangskode (da trenger du i tillegg denne modulen). ID Lock 150 gjør rett og slett hyttelivet enklere!


7. Elektronisk dørlås

IDLock-150-Concept-Door-Perspective.jpg

Denne smarte sensoren fra Wattle gir deg god kontroll over temperatur og fuktighet på hytta. Sensoren kan brukes til å skru på ventilasjon, termostat, aircondition og flyttbare ovner. Oppdag fukt før du får et problem med mugg og sopp!

8. Temperatur- og fuktsensor

Wattle temp og fuktsensor.jpg

Varmepumpen Electrolux Well H7 EPN12V78HW sørger for at det alltid er riktig temperatur på hytta. Den kommer med fjernkontroll, WiFi-tilkobling, og er stille nok til å bruke selv når du sover.


9. Smart varmepumpe

Room, Lighting, Wall

Hvor godt nett trenger du?

For at alle de smarte produktene skal kunne snakke sammen og gi deg informasjon i appen, må du installere en gateway på hytta di. Og så lurer du kanskje på hvor godt nett du bør ha for at disse smartproduktene skal virke?

– Disse produktene krever overraskende lite internett. Det viktigste er at det er god dekning i hele hjemmet, sier Per Kristian Nygard.

– Wattle Pegasus er en veldig finurlig sak – den er en sammensmelting av en 4G-bredbånd og en smarthome-gateway.

Har du Pegasus, har du alt du trenger for å komme i gang med smarthjem på hytta. 

Skal du bare ha tilgang til smarthjemmet ditt og få varslinger, klarer du deg med den minste pakken, som er inkludert. Om du vil lagre videopptak i skyen, krever det noe mer data, forklarer Nygard.

Wattle har også en alarmtjeneste med vekterutrykning fra NOKAS. Denne kan du abonnere på, og da vil vaktselskapet alltid være på pletten dersom det skjer noe uventet på hytta di. Om du velger et 12 mnds abonnement til 299, får du dessuten en gateway inkludert i prisen.


pegasus.jpg

Wattle Pegasus er modem og gateway i ett! Den er kompatibel med en rekke smarthjem-produkter, bl.a. fra Samsung, IKEA, Google Voice og Philips Hue. Modemet har støtte for både WiFi, 4G og Zigby.

10. Modem og gateway

* Prisene er hentet fra prisguiden.no 21/09/2020

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Elkjøp

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)