61011104Y2.jpg


Slik velger du den riktige grillen for deg

Les mer om:

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Årets grillsesong er herved erklært åpnet. Her får du tips til hvilken grill du bør velge, og hvordan du tar vare på den så den holder i mange år.

Endelig er våren her, og lysere og varmere dager betyr mer tid ute. For mange er påsken også tiden for å endelig finne frem grillen. Vi tok en prat med Arnstein Værdal, salgssjef for småelektrisk i Elkjøp, om hva som er viktig å tenke på når du skal investere i en ny grill.

Elkjøp har god kunnskap om grill, og eksperter som vil gjøre grillopplevelsen din mange hakk bedre. De har griller i alle prisklasser, og det er enkelt å finne en modell som passer til budsjettet ditt, enten du velger en enkel elektrisk grill, eller går for en stor gassgrill med masse utstyr.

Her får du ekspertens beste tips til hvilken type grill som passer til ditt bruk, og hvordan du tar godt vare på den:

Hvor mye plass har du?

– Det finnes en mengde griller å velge mellom på markedet i dag, og like viktig som merke og modell, er valget av riktig type viktig, forklarer eksperten.

Foretrekker du den klassiske kullgrillen eller den populære gassgrillen? Hvilke fordeler gir en elektrisk grill? Og smaker egentlig kjøttet bedre med kull?

– Tenk over hvor grillen skal stå. Da vil du raskt finne ut av hvilken størrelse som passer for deg.

Se hele utvalget av griller hos Elkjøp her

Arnstein Vrdal.jpg
61011169_2.jpg

Ifølge eksperten må man være klar over at dyrere griller gjerne har bedre kvalitet, som igjen gjør at grillen vil holde lenge. Og han legger til.

 –  I valg av grill bør du tenke gjennom hva du ønsker å grille. Er det for det meste grillribbe, sommerkoteletter, hamburger og pølser det går i, så har du ikke behov for mange grillsoner med ulik temperatur, forklarer eksperten, og fortsetter:

– Skal du derimot langtidssteke kjøtt, eller grille forskjellige matvarer samtidig (mais, grønnsaker, fisk og kylling) bør du vurdere en større flate og muligheter for flere varmesoner, forklarer eksperten.

Gassgrill

Dagens gassgriller gjør det enkelt å grille. Med funksjoner som wokplate, sidebrenner, forskjellige varmesoner og integrert termometer kan du få et fantastisk resultat.

– Med en gassgrill har du god kontroll på varmen, og de ulike sonene på grillen. Grillen er utstyrt med flere brennere slik at du kan regulere varmen etter eget ønske, sier Værdal.


– Med flere brennere har du dessuten mulighet til å grille indirekte, som er viktig hvis du ønsker å grille større kjøttstykker, eller langtidssteke kylling. Det er smart å gjøre seg kjent med grillen og hvilke egenskaper den har, råder han.

Rengjøring av gassgrill

På en gassgrill må både rist, lokk og grillkammeret rengjøres.

Grilleksperten anbefaler å begynne med å fjerne fett og grove rester, før du varmer opp grillen til maksnivå. På denne måten løser du enkelt opp fastbrent mat. Grillen børstes så med en god børste, og på ekstra møkkete griller kan prosessen gjøres flere ganger.
Pass på at du bruker to forskjellige børster, slik at det ikke kommer ekstra fett i brenneren.

– Smør grillristene med egnet olje, slik at det som grilles ikke setter seg fast, eller får uønsket smak, tipser eksperten.

Bunnen og lokket på grillen vasker du med fettløsende rengjøringsmiddel, svamp og varmt vann. En grillskrape fungerer godt på smuss som sitter godt. Vask grillen på utsiden med spray, klut og såpevann.
PS: Hvis grillen har stått i garasjen i vinter kan det være lurt å sjekke den for insekter og småkryp.

dragne-marius-ennARkXrF74-unsplash.jpg
victoria-shes-UC0HZdUitWY-unsplash.jpg

Unngå fettbrann

Fett tar fyr når det blir varmt nok. Derfor er det veldig viktig å rengjøre grillen ofte. Oppstår det flammer i grillen, som du ikke har kontroll over, skal du raskt slå av gasstilførselen. I tillegg bør du koble fra gassbeholderen og flytte den vekk fra grillen, og lukke lokket på grillen.

Sjekk og test gasslangen

Eksperten forklarer at det er viktig å bytte gasslangen med jevne mellomrom, og gjerne så ofte som hvert andre år. Det er uansett viktig å sjekke at slangen fungerer som den skal. Ved skader på slangen kan det oppstå en gasslekkasje.

En ødelagt eller slitt slange kan gjøre stor skade, og derfor anbefales det å bytte relativt ofte.

Siden gasslanger er ferskvare har de også påstemplet dato som viser produksjonsår. Dette gjør det enkelt å vite når det er på tide med ny slange. Ved å ta en bøyetest på slangen ser du om den må skiftes ut. Ser du sprekker, bør den byttes.

Se Værdals anbefalinger for gassgrill:

Kullgrill

Det er noe nostalgisk og fint med lukten av nytent kull. Lukten minner om sol, sommer, late dager og deilig grillmat. Eksperten forteller at du kan grille vel så avansert med kull som med gass.

– Skal man grille med kull krever det litt mer finesse av den som skal grille. Men du har de samme mulighetene som med gass, så lenge du har stor nok grill, sier Værdal.

Les mer: Slik røyker du mat på grillen

Skal du grille indirekte bør grillen være 57 cm, og gjerne med dyp bunn og høyt lokk. Dette gir god sirkulasjon i selve grillen, forklarer Værdal. Han legger til.

– En kullgrill er ofte mindre enn en gassgrill, og er dermed enklere å flytte rundt. I tillegg finnes det en rekke kullgriller designet for det urbane parklivet.

Rengjøring av kullgrill

– På en kullgrill må rist, lokk og bunn rengjøres, forklarer Værdal.

Grillristen bør rengjøres når grillen er varm, for eksempel rett etter bruk. Er grillen kald, tenner du den, åpner alle ventiler og lar grillen brenne i 10 til 15 minutter. Børst den varme risten med en grillbørste, og fjern grove rester med en grillskrape.

– Det samler seg gjerne fett i bunnen og i lokket på grillen. Dette løses opp og fjernes med fettløsende rengjøringsmiddel, en svamp og varmt vann.


paul-hermann-jeiqzOgwwKU-unsplash.jpg
vincent-keiman-ul_m5dHThaM-unsplash.jpg

Eksperten tipser om at kanter langs lokk og bunn ikke bør vaskes, da fettet fungerer som en tetningslist.

– Husk at både bunnen og lokket på grillen er emaljert og ikke malt. På den måten forsvinner ikke emaljen så lenge du rengjør grillen riktig.

Disse kullgrillene anbefaler Elkjøp-eksperten nå:

Elektrisk grill

Bor du midt i byen, eller i en en leilighet med balkong, er elektrisk grill perfekt for deg. Elektrisk grill kommer i ulike størrelser- du finner garantert noe som passer, selv om du bare har en knøttliten balkong.

Det har heldigvis skjedd mye med elektrisk grill de siste årene. I dag får du elgriller som er like gode som gassgriller, ifølge eksperten.

– Tidligere har dette vært veldig enkle griller med lav varme, og har derfor ikke gitt den “ekte” grillfølelsen. Men med de nye grillene, som nå finnes på markedet, får du den samme opplevelsen som med en gassgrill.

– Med en elektrisk grill trenger du ikke bekymre deg for å ha nok gass eller kull, og du kan klargjøre grillen på minutter, sier Værdal.

Den elektriske grillen varmes opp på samme måten som en stekeplate, og gir deg frihet når du skal varmejustere den.

– Dessuten ryker en elektrisk grill lite, siden den ikke har en har faktisk flamme. Den er også vesentlig mindre brannfarlig, forklarer Værdal.

Se de mest populære grillene hos Elkjøp her

82010069_PULSE_griddle.jpg
82010069_Rooftop_Pulse2000_Party_10821.jpg

Weber Pulse 2000

Weber Pulse 2000

Rengjøring av elektrisk grill

De fleste elektriske grillene på markedet er enkle å demontere, og dermed enkle å rengjøre. Bruk fettløselig såpe og vann, men vær forsiktig med ledninger og det elektriske systemet.

For å unngå elektrisk støt, må ikke pluggen, ledningen eller varmeelementregulatoren dyppes i vann eller annen væske.

Pass på at grillen ikke står ute i regn, og plasser den på en stabil og plan overflate. Mange elektriske griller er små, og det anbefales at grillen oppbevares innendørs når den ikke brukes.

Disse elektriske grillene anbefaler Elkjøps grill-ekspert:

Tilbehør

Skal vi tro eksperten er det noe tilbehør alle som har grill bør ha, uavhengig av hva slags type grill du velger. Noe burde du investere i fra start, for å ta vare på grillen og få et godt resultat. Andre ting kan kjøpe etter behov, når du har blitt godt kjent med grillen og ønsker å avansere.

– Vi opplever ofte at flere kjøper en grill som de ønsker å vokse med, og at tilbehøret blir oppjustert når kunden blir fortrolig med grillen, sier Værdal.

Det første han vil råde til å gå til innkjøp av er en god grillbørste som brukes til å holde overflaten ren. 

– Maten smaker bedre, og det er særdeles mye hyggeligere å åpne lokket neste gang du skal grille, dessuten holder den seg bedre over tid, sier han.

Flere gode tips om rengjøring av grillen finner du her

7204Y15.jpg
iGrill 3 Miljbilde.jpg

Weber iGrill 3 steketermometer

Weber iGrill 3 steketermometer

Videre tipser han om å ha en god grillspade, og en klype med langt skaft, slik at du ikke brenner fingrene. En klype bidrar også til at du slipper å stikke hull i kjøttet, slik at all den gode kjøttsaften renner ned i grillen. 

Det finnes mye gøy tilbehør, som en ekte grillentusiast vil være godt kjent med. Værdal forteller om populært tilbehør som pizzasten, rotisseri, kyllingholder, røykeflis, smoker og trådløse steketermometer, for å nevne noe. Hos Elkjøp finnes det noe for enhver smak.

Se hele utvalget av grill hos Elkjøp

Skal grillen oppbevares ute i vinterhalvåret mener Værdal at det er smart å investere i et trekk som holder grillen tørr og beskyttet. Har du en gassgrill, vil trekket også beskytte gasslangen mot vær og sol, og kan derfor fint benyttes på sommeren når grillen står ubrukt.

Til kullgrillen anbefaler eksperten å bruke tennrør fremfor tennvæske. Da fyrer du raskt opp kullet, og du slipper smaken av tennvæske.

Til slutt tipser han om et steketermometer, som hjelper deg med å kontrollere kjernetemperaturen på kjøttet ditt, og på den måten gir et perfekt resultat hver gang du griller.

Alt du trenger av tilbehør til grillsesongen finner du her

Til toppen

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2020 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)
Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)