Annonsørinnhold

Unni (68) har vært synshemmet hele livet. Fire dager på digital kafé endret hverdagen hennes.

Hvordan sjekker man egentlig skattemeldingen når man ikke kan se den? Stadig flere havner utenfor det digitale skiftet. Nå kan din forening søke om kurs eller støtte fra Elkjøpfondet.

I en lys og luftig leilighet på Oslo vest har 68 år gamle Unni Fauskrud og førerhunden Cæsar (7) satt seg godt til rette for å høre på podkast.

– Akkurat dette skulle jeg gjerne fått litt mer hjelp til. Jeg vil gjerne sortere favoritt-podkastene mine og få bedre oversikt over episodene, sier Unni.

Fingrene føler seg frem over skjermen i takt med at Iphone-Siri leser opp kommandoene. Det hele skjer i et rasende tempo. Vi rekker ikke engang høre hva den montone robot-stemmen sier før podkasten setter i gang over Google Home-anlegget.

– Men det virker som om du har veldig god kontroll?

– Jeg er faktisk ganske treg sammenlignet med unge synshemmede som har vokst opp med Iphone. Men jeg er på god vei, altså.Produsert av Schibsted Partnerstudio

Uvurderlige verktøy

Unni har vært synshemmet hele livet. Hun ble født med grønn stær og var sterkt svaksynt frem til hun ble helt blind ved tolvårsalderen.

Den pensjonerte sosionomen har over mange år engasjert seg i å bedre vilkårene til synshemmede, blant annet som styremedlem i Blindeforbundets fylkeslag i Oslo.

De siste årene har særlig én sak opptatt henne. Det omtales som vår tids nye klasseskille og rammer så mye som en tredjedel av befolkningen, deriblant eldre, økonomisk vanskeligstilte og synshemmede: Digitalt utenforskap.

– Smarttelefoner og ny teknologi kan være uvurderlige verktøy for blinde og svaksynte, men det finnes nesten ikke opplæringstilbud – og det er ofte lang ventetid. Derfor var det helt fantastisk at vi fikk dette tilbudet, sier Unni, mens hun viser oss hvordan hun navigerer på telefonen.

Tilbudet hun sikter til, fikk Norges Blindeforbund fra Elkjøpfondet i fjor. To ganger i uken ble det arrangert Digital Kafé i Blindeforbundets lokaler. Her kunne medlemmer få individuell opplæring tilpasset deres nivå og behov. Lærerne besto av et dedikert team fra den lokale Elkjøp-butikken på Storo.


– Sommeren kommer stort sett til å gå med til fotball - både på banen og fra sofaen. Det blir digg å endelig kunne se kamper igjen! Til treningen ønsker jeg meg treningsklokke og trådløse hodetelefoner. Når jeg kobler av vil jeg gjerne spille.

Avdelingsleder på Home-avdelingen hos Elkjøp Storo, Karoline Bringslid.


– Gjengen fra Elkjøp tok seg god tid og var veldig tålmodige. Og jeg er sikker på at de lærte noe nytt ved å hjelpe oss også. Nå er kurset satt på vent på grunn av smittefare. Jeg ser virkelig frem til vi kan ta det opp igjen.

For 68-åringen var det ekstra viktig å få en innføring i hvordan man åpner og behandler digi-post fra det offentlige, som skattekort og lignende.

– Man blir veldig sårbar og uselvstendig når man er nødt til å gi fra seg bank-ID eller be andre om å lese opp personlige brev. Det føles ikke godt. Og sånn skal det ikke være.

Brenner din organisasjon for bekjempelse av digitalt utenforskap? Klikk her eller bla deg ned i saken for å se hvordan du kan søke om bidrag fra årets fond.

– Vi kan ikke tillate at så mange faller utenfor

– Dette prosjektet er jeg så stolt av! Det hadde ikke gått uten våre engasjerte kolleger ved Storo som har måttet lære seg mye nytt selv. Og vi i Elkjøpfondet har blitt enormt imponert over læreviljen og hva Blindeforbundets medlemmer har fått til, sier Madeleine Schøyen Bergly.

Hun er kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge og brenner for Elkjøpfondet. Selv har hun vært med helt fra den spede begynnelsen i 2017. Nå mottar fondet rundt 1000 søknader i året, og engasjementet internt i Elkjøp er sterkt.


– Mange tenker at det er en selvfølge å ha tilgang på teknologi i hverdagen, som å logge seg inn i nettbanken, vippse penger eller kjøpe bussbilletten via en app. Men slik er det ikke for alle. Og vi kan ikke tillate at så mange i dagens samfunn faller utenfor det digitale skiftet.

Madeleine Schøyen Bergly

Har du noen tips til foreldre denne sommeren?

– Ja: Husk å sjekke om vi har planer før dere legger dem for oss! Det er kjipt å måtte avlyse med venner i siste liten bare fordi noen andre plutselig har laget en hel dagsplan på vegne av deg.

Elkjøpfondet har i et par år foretatt Teknotrøbbelundersøkelsen, som avdekker hvor mange som faktisk sliter med teknologi i dag.

– Dette digitale gapet har vi de siste årene villet gjøre noe med. Vi er bare en liten del av løsningen. Men vi vil gjøre det vi kan for å sette fokus på utfordringene og samtidig støtte organisasjoner som ønsker det samme som oss: Å skape digitalt «innenforskap».

Brenner din organisasjon for bekjempelse av digitalt utenforskap? Klikk her for å se hvordan du kan søke om bidrag fra årets fond.


Velg riktig vaskemaskin

Elkjøp har et betydelig stort utvalg av vaskemaskiner og tørketromler, med nye funksjoner som tidsstyring og Home Connect, som kan styres via smarttelefonen din. Disse vaskemaskinene anbefaler Elkjøp nå:

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Elkjøpfondet

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)