Annonsørinnhold

Har du også skuffen full av utrangerte dingser du aldri bruker? Da kan du bokstavelig talt sitte på en gullgruve!

Visste du at 9 av 10 gamle mobiler blir liggende og støve ned i nordmenns hjem?

– Her har vi noe, ja!

Sleggekaster Eivind Henriksen trekker frem en rekke gamle telefoner fra en skuff i stua. I sommer vant han sølv under OL i Tokyo. I dag er han på jakt etter andre skatter.

– Men den der, den kan vi vel bare sende rett på museum, eller?

Med seg har han en selger fra Elkjøp, Håkon Hellemann, som peker på en gammel Nokia fra tidlig 2000-tall. Mye tyder på at det er en del gammel elektronikk som for tiden støver ned hos sleggekasteren.

Trade-In lønner seg

Etter litt leting ligger det tre grå laptoper, et nettbrett, et par iPoder og en rekke mobiltelefoner på stuebordet. Nå skal Eivind, med hjelp fra Elkjøp, finne ut hvor mye penger han kan få igjen når han leverer de gamle dingsene inn til butikken.

– Det er veldig enkelt. Du skriver bare inn modellnavn eller serienummer i kalkulatoren på Trade In-siden og velger rett produkt, sier Elkjøp-Håkon.

Verdifull fangst

Etter et par tastetrykk dukker det opp en pris på skjermen. 500 kroner for en gammel Macbook Pro. 250 kroner for et nettbrett med en liten sprekk i skjermen. Til sammen har oppsamlingsturen resultert i over 3000 kroner.

— Dette kan du ta med ned til oss når det passer, så får du et gavekort du kan  bruke på noe nytt du ønsker deg, sier Hellemann.

Sleggekasteren ser over fangsten og smiler.

— Jeg har nok tenkt at jeg kanskje får bruk for det en dag. Men så går årene og mobilen eller laptopen kan ikke lenger oppdateres. Nå tenker jeg at jeg absolutt burde kvittet meg med dem straks jeg kjøpte noe nytt.
Personal computer, Laptop, Netbook, Table, Wood, Gadget

Så mye var Eivinds dingser verdt:

739 kr for en iPhone 8 (64 GB)

263 kr for en iPhone 6 (128 GB)

90 kr for en Sony Xperia z1 – 90 kroner


1033 kr for en Macbook Pro 13" (2013)

534 kr for en Macbook Pro 13" (2011)

231 kr for en HP Elitebook Folio 9470m


246 kr for en iPad 6. generasjon (32 GB) – med skade

923 kr for en iPad 6. generasjon  (64 GB)


Bare 1 av 10 mobiler gjenvinnes

Eivind er neppe alene om å ha verdifulle duppeditter liggende i skuffer og skap. Ifølge tall fra Organisasjonen for økonomisk vekst, samarbeid og Utvikling (OECD) er nordmenn heldigvis i verdenstoppen når det kommer til å gjenvinne elektronikk. Men vi kan bli enda bedre, særlig når det gjelder småelektronikk. Bare 1 av 10 mobiltelefoner blir nemlig levert til gjenvinning.  

– Det finnes nok mye elektronisk gull der ute som kan tilsvare alt fra en ny støvsuger til en ny Apple TV for folk, mener Håkon.

– Og har du enormt mye liggende, kan du kanskje bytte det inn og få en helt ny datamaskin?

Brukt elektronikk skal ikke i restavfallet, men kan leveres hos Elkjøp i åpningstiden.  – Du kan være trygg på at vi sørger for riktig resirkulering, sier Håkon Hellemann.

Når du bruker Trade-In til å levere inn din gamle iPhone, kan den få nytt liv i en annen del av verden. Brukbare produkter blir nemlig solgt videre gjennom anerkjente europeiske partnere. Og om mobilen din er ødelagt, kan kanskje deler fra den brukes til andre telefoner. Slik får produktene så langt liv som mulig.

– Og for kundene våre er det jo bare positivt om de også får noen kroner avslag på andre kjøp igjen for det, sier Hellemann.


Ikke alt kan byttes inn

I Trade In-kalkulatoren til Elkjøp er det noen av Eivinds produkter som ikke har noen gjensalgsverdi, som for eksempel hans svært gamle mobiltelefoner.

Likevel vil Elkjøp gjerne også ha disse produktene. Bare halvparten av småelektronikken blir levert til gjenvinning, og en alarmerende andel blir  kastet i restavfallet. Elektronikk inneholder miljøskadelige stoffer, derfor er det viktig at ee-avfall blir sortert og sanert på riktig måte.

– Står det null i verdi er det uansett smart å komme innom hos oss. Da vet du at gjenstandene blir sikkert tatt vare på og resirkulert, påpeker Helleman.

– Dessuten kan komponenter i elektronikken brukes til å produsere nye ting, sier han.

Uansett om du skal levere til Trade-In eller til resirkulering, er det smart å nullstille mobiler og datamaskiner for å slette personlige data. Om du trenger hjelp til dette, stiller Elkjøp-selgerne gjerne opp.

Sølv og gull i gamle greier

Har du hørt om Urban Mining? Vanlig gruvedrift er enormt ressurskrevende og setter ytterligere press på kloden vår.

Smarttelefoner og pc-er inneholder mange verdifulle metaller. Det er mer bærekraftig å utvinne disse fra brukt elektronikk. Så mye som 95 % av telefonen din kan faktisk brukes på nytt!

I mobilen din finnes små mengder av både gull, sølv og kobber, samt sjeldne metaller som titanium og idium.

Når så få mobiler blir levert til gjenvinning, sier det seg selv at mange ressurser går tapt – derfor er det så viktig at vi resirkulerer småelektronikk på en sikker måte.

Alle Elkjøp-butikkene har mottak for ee-avfall. Finn din nærmeste Elkjøp her!

Produktene har altså også en gjenbruksverdi som det er viktig for elektronikk-kjeden at kundene er klar over.

– Tilbudet er fremdeles ganske nytt og det er sikkert mange av våre kunder som ikke vet om at det finnes. Men jeg har troen på at vi vil se en del folk i butikkene fremover og kunder som bruker kalkulatoren vår på nett, for det gagner jo virkelig oss alle.

Nostalgi-klenodie

Hjemme på stuebordet studerer Eivind det endelige resultatet fra dagens skattejakt.

– Jeg har jo i utgangspunktet brukt mye penger på disse tingene her. Det å bare skulle kaste det … det føles jo litt feil.

Eivind Henriksen er fornøyd med dagens fangst – nå kan han heller kjøpe seg noe nytt for pengene!

Men å bytte det gamle inn for noe nytt, derimot, mener sleggekasteren føles mye bedre. Han smiler lurt og kan fortelle selgeren i Elkjøp at han allerede har sett seg ut et par høyttalere til den nye platespilleren sin.

Likevel er det et par dingser han ikke kunne tenke seg å skilles med. Her er det nemlig snakk om sentimental verdi.

– Det er noen ting jeg har lyst til å beholde, bare for å kunne mimre tilbake til hvordan det var «i gamle dager».

Den gamle Nokiaen fra tidlig 2000-tall får med andre ord bli.

– Den er nostalgisk, så den beholder jeg nok. Den skal jeg jo vise til barnebarna mine, ler Eivind.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Elkjøp

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)