Selge bolig? Slik velger du riktig megler

Boligmarkedet svinger, og kan til tider være vanskelig. Da er det viktig at du velger riktig eiendomsmegler, som kan selge akkurat din leilighet. Her er fem råd til hvordan du velger rett.


Produsert av VG Partnerstudio

Våren står endelig på trappene, og rett bak kommer høysesongen for boligsalg.

– Tiden vi har foran oss nå er normalt en god tid å selge på, i hvert fall om vi ser på prisutviklingen tidligere år, forteller Camilla Hveem, salgsleder og fagansvarlig i EiendomsMegler 1 på Gjøvik.

Hun har jobbet som eiendomsmegler siden 1999, og har bred erfaring med boligsalg. Ifølge megleren ser ikke 2019 ut til å bli noe annerledes.

– Markedet ser ut til å forbli sunt og stabilt, uten de helt store svingningene, sier Hveem.

Har du først bestemt deg for å selge bolig, er det lurt å kontakte en megler tidlig, slik at du får tid til å forberede deg godt. Du skal tross alt selge noe av det mest verdifulle du eier.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med meglere her

For å få solgt boligen for en god pris gjelder det samtidig å velge riktig.

– Det viktigste er å finne en megler du liker. Gå for en person du kommuniserer godt med, som du stoler på, og som du tror vil presentere boligen din på best mulig måte, råder Hveem.


Uthevet sitat Id modo salutandi cum, ut libris dissentiunt vix. Tantas vivendo id has. Ridens aeterno dissentiunt duo ea, at vivendo indoctum expetenda nec, animal civibus id eam. Ei paulo eirmod platonem vel, odio honestatis mel ut, nisl possit facete ius te.

Fakta

Dette påvirker verdien av boligen din:

Hva en bolig er verdt, er avhengig av markedsverdien – altså hva kjøperne er villige til å betale for den. Faktorer som ligger til grunn for antatt verdi på boligen er blant annet beliggenhet, standard, størrelse på tomten og solforhold. I tillegg spiller nærmiljøet en rolle, som for eksempel hvor nært boligen ligger til offentlig transport, butikker, skoler og barnehager.

TIL SALGS: Solrik balkong i 2. etg og stor takterrasse gjør leiligheten til Maria perfekt egnet for sene sommerkvelder.


Slik går du frem for å finne riktig eiendomsmegler:

1. Start med en verdivurdering

Dersom det er første gang du selger en bolig, må du ta deg tid til å sette deg skikkelig inn i prosessen, råder Hveem. Første steg i salgsprosessen er en verdivurdering.

Skal du selge, er sjansen stor for at du også skal kjøpe ny bolig. Da er det viktig å vite hvor mye du kan få for den gamle boligen din, før du begynner å gå på visninger.

En verdivurdering handler om å fastsette boligens antatte verdi i markedet – altså hvor mye potensielle kjøpere er villig til å betale for den. Verdivurderingen gjennomføres ved at én eller flere meglere kommer hjem til deg for inspeksjon av boligen, og deretter gir deg et overslag på hvor mye boligen er verdt.

– Det kan selvsagt være fristende å velge den megleren som forespeiler høyest pris, men det viktigste er at du får en realistisk prisantydning, sier Hveem.

Skjermbilde 2019-04-12 kl. 10.59.14.png

Lurer du på hva boligen din er verdt? Bestill en verdivurdering

2. Velg lokalt

Det er viktig at eiendomsmegleren du velger er godt kjent i området du selger i. Dette er både for å kunne gi et riktig bilde av nabolaget, men også for å svare korrekt på spørsmål som måtte dukke opp underveis i salgsprosessen. En lokalkjent megler vil dessuten kjenne prisnivået i nærområdet, og på den måten være bedre rustet for å selge boligen din, forklarer Hveem


– I tillegg er sjansen stor for at han eller hun kjenner en del av dem som er på jakt etter ny bolig i området. Dette gjelder særlig på mindre plasser, sier eksperten.

3. Sjekk erfaring og referanser

I en nyvasket og strøken leilighet på Gjøvik, sitter en spent Maria Rusås Helling (22). Om noen uker pakker hun de siste pappeskene, før hun flytter fra Gjøvik og hjem til Ål i Hallingdal.

– Dette var den første leiligheten jeg kjøpte, og nå blir det straks den første jeg selger, sier Helling.

Hun møtte sin megler, Camilla Hveem, på visning – da hun selv falt pladask for nettopp denne leiligheten.

Hun mener det er en fordel å velge en eiendomsmegler som du vet har erfaring – både når det gjelder rutiner og salgsstrategi, men særlig fordi du vet at vedkommende faktisk har solgt boligene i porteføljen sin.

– Det var naturlig for meg å kontakte Camilla igjen nå som jeg skal selge, siden jeg hadde så god erfaring med henne fra før, forteller Helling.

Dersom du ikke har egen erfaring, er det helt greit å be megleren om å få kontakte referanser, som kan gi deg bekreftelse på at ditt inntrykk av megleren faktisk stemmer.


FØRSTEGANGSSELGER: Om noen få dager låser Maria døren for siste gang, og flytter tilbake til hjembygda i Hallingdal.

4. Vær ute i god tid

De fleste som tar kontakt, ønsker å legge ut boligen for salg innen to eller tre uker, forteller Hveem.

– Det er absolutt mulig, men i høysesong kan det hende megleren har mye å gjøre. Da er to ukers forvarsel i minste laget.

Hun forteller at mange glemmer å ta høyde for oppussing eller små forbedringer som må gjøres i boligen før den legges ut for salg. Hveems råd er derfor så enkelt som å være ute i god tid.

– Gi deg selv minst én måned. Jo bedre planlagt hele prosessen er, desto mindre stress får du som selger, sier den erfarne megleren.

5. Stol på magefølelsenEn bolig er den største verdien vi eier. En dyktig eiendomsmegler skal gi trygghet og gode råd i en stresset situasjon. Da er det viktig at du gir jobben til noen du kan stole på.

– Stol på magefølelsen. Og husk at det ikke er gull alt som glitrer. Hvis en megler kommer med et tilbud som virker for godt til å være sant, så er det som regel det, råder Hveem.

Selge bolig? Kom i kontakt med dyktige meglere her

Uthevet sitat Id modo salutandi cum, ut libris dissentiunt vix. Tantas vivendo id has. Ridens aeterno dissentiunt duo ea, at vivendo indoctum expetenda nec, animal civibus id eam. Ei paulo eirmod platonem vel, odio honestatis mel ut, nisl possit facete ius te.

Dobbelklikk for VGTV

Et siste tips fra Maria:

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)