Ta med barna på sommerens
store kveldseventyr

Ingen elsker teater, sang og moro mer enn barn,
og i Norges største dyrepark er det barnas natt!
Her er oversikten over de beste kveldsforestilligene både
barn og voksne bør få med seg i sommer.

Av VG Partnerstudio

Det er langt over leggetid for små barnekropper, men i Dyreparken er det barnas natt. Og i det Kongen på Havet kommer frem fra mørket etter at klokken har passert 23.00, lyser barneøynene opp.

Siden starten i 1990 har mer enn 1,4 millioner landkrabber fått med seg den spektakulære kveldsforestillingen. Vi snakker om Norges største sommershow 26 år på rad, og kanskje også Dyreparkens mest kjente kveldsforestilling.

Skaperen bak den suksessfulle piraten, Terje Formoe, gleder seg ekstra mye til årets oppsetning av «Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya». Han lover en storslått forestilling som blant annet byr på en flygende heks, et heidundrende sjøslag mellom to skuter, en livsfarlig greve og en mengde visuelle effekter.

Scroll ned for å se se de ulike kveldsforestillingene som Dyreparken setter opp i sommer.

TO SKUTER: Nytt i år er bruken av to skuter i Kjuttaviga. Foto: DYREPARKEN

TO SKUTER: Nytt i år er bruken av to skuter i Kjuttaviga. Foto: DYREPARKEN

– Vi kaller det en magisk forestilling du aldri har sett maken til. Det blir veldig spektakulært, og er vår største oppsetning noensinne.

Da den første forestillingen ble satt opp i 1990, var de seks skuespillere og to teknikere. Det var naivt og enkelt, men slo an fra første øyeblikk, minnes Formoe.

– Siden den gang har vi vært i en kontinuerlig utvikling mot dagens helprofesjonelle oppsetninger som treffer absolutt alle aldersgrupper.

Terje Formoe

I dag vrimler det med tenåringer og unge voksne på showene. Og de barna som satt på tribunen i 1990, har begynt å ta med seg sine egne barn:

– Kaptein Sabeltann har blitt et rockeshow for alle generasjoner midt på natten, hvor barna er hedersgjester, sier Formoe.

Les også: Slik får du sett Kaptein Sabeltann i 2016.

Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya, spilles mandag til lørdag klokken 23.00 i Kjuttaviga i perioden 4. til 30. juli og varer rundt 90 minutter.

Verdenspremiere på Sirkus Jesper

Dyreparken har et bredt utvalg av kveldsforestillinger for hele familien. Har du kanskje sett Kaptein Sabeltann tidligere, er det også i år mange andre spennende forestillinger å velge mellom.

En av nyhetene er Sirkus Jesper. Her får publikum oppleve Hippokrates, linedansere, klovner, akrobater og røvernes løve, alt styrt av sirkusdirektør Jesper fra Kardemomme by.

– Thorbjørn Egner hadde stor interesse for sirkus hele livet. Vi har prøvd å søke tilbake til det han var fascinert av, og har gitt sirkuset en 50-talls sjel. Det skal være ekte og genuint, sier underholdningssjef Roy Bjerke i Dyreparken.

TOBIAS I TÅRNET: Barna følger spent med under fjorårets oppsetning av Kardemomme by.  Foto: DYREPARKEN

TOBIAS I TÅRNET: Barna følger spent med under fjorårets oppsetning av Kardemomme by.  Foto: DYREPARKEN

Husker du slutten på historien om røverne i Kardemomme by? Her blir Kasper brannmester, Jonatan baker og Jesper sirkusdirektør. Nå skal sistnevnte få vise hva han duger til, med god hjelp av fru Bastian i manesjen.

Profesjonelle sirkusartister fra Russland og Ungarn er med på laget, og sirkuset settes opp i sirkusteltet i Kardemomme by.

– Jeg tror det blir en stor visuell opplevelse. Nøkkelen er at vi ikke bare spiller sirkus. Det er et ekte sirkus.

Roy Bjerke

Også publikum skal få prøve seg i manesjen. Underholdningssjefen lover flere overraskelser, blant annet kan barna få balansere på line i forkant av forestillingen. De som bor i Kardemomme by, får gratis inngang på Sirkus Jesper.

Les også: Sirkusforestillingen går søndager, mandager, onsdager og fredager i perioden 26. juni til 5. august.

Tanntrollene kommer

Familiens minste kan også glede seg til at tanntrollene Karius og Baktus inntar scenen i sommer.

Også i år er de gedigne tennene på plass, og Karius vet nøyaktig hvor han skal slå for at det skal gjøre skikkelig vondt i tennene til Jens.

Dukkeforestillingen ble satt opp for første gang for tre år siden, og siden den gang har flere tusen barn og voksne fått med seg tanntrollenes evige jakt etter sirup.

– Nytt i år er at vi har flyttet forestillingen inn i sirkusteltet. Her blir barna sittende på puter i manesjen, og kommer tett på både skuespillere og dukker, sier Bjerke.

– Vi har beholdt mye av den ekte historien som Thorbjørn Egner skrev, samtidig som vi har fornyet forestillingen. Teaterdirektøren inviterer barna med på laget, og for oss er det åpenbart at dette er mange barns første møte med teater, sier han.

Dukketeateret spilles tirsdager, torsdager og lørdager i perioden fra 28. juni til 6. august.

Storkonsert midt i Badelandet

De siste ti årene har besøkende i Dyreparken kunne møte Kristian And, hans lillebror Lille And og Prinsessen i kveldsforestillingen Herli Land.

Navn og karakterer er godt forankret i det lokale Kristiansand, men denne gangen er forestillingen,
Herli Land - Live in Concert, satt opp som en konsert.

– Kristian And inntar rollen som popstjerne på scene med storskjerm, det vil bli en ordentlig superkonsert, lover Bjerke.

Underholdningssjefen forteller at mange familier kommer tilbake sesong etter sesong, og at sangene har blitt svært populære hos barna. Hovedrollen spilles i dag av den kjente musikalskuespilleren Espen Grjotheim.

Herli Land-konserten arrangeres fra 1. til 8. august klokken 19.00.

Noen uker gamle gepardunger

I tillegg til alle kveldsforestillingene, har Dyreparken i Kristiansand mye annet å by på. Man finner hele 140 ulike arter og til sammen 700 dyr rundt i parken. Og for ikke mange ukene siden skjedde det noe helt spesielt, gepardungene kom til verden.

Helt siden hunnen Kimani kom til Dyreparken i september, har det vært knyttet stor spenning til om det vil bli unger. Fra før av har den populære familieparken fire hanner (Asante, Kito, Kero og Kasi), og i slutten av februar ble det observert parring.

Resultatet ble fire velskapte unger, to jenter og to gutter.

– Å få gepardunger er en stor drøm for oss. Det er svært krevende å få geparder til å formere seg i parker, så det er utrolig moro at vi har fått til dette.

Dyrepasser Olav Åsland

Dyrepasseren forteller at de lot moren være alene med ungene i fem dager før de gikk inn i rommet for en helsesjekk. Dette er viktig for å skape en god relasjon mellom mor og barn.

Har du lest denne? 600 mål med moro: Bli med på sommereventyret.

SØTE NØSTER: For dyrepasser Olav Åsland er det en drøm som er blitt oppfylt nå som Dyreparken har fått gepardunger. Foto: DYREPARKEN

SØTE NØSTER: For dyrepasser Olav Åsland er det en drøm som er blitt oppfylt nå som Dyreparken har fått gepardunger. Foto: DYREPARKEN

Les også: Visste du dette om geparder?

– Moren fikk fire friske unger, og disse legger nå på seg rundt 50 til 80 gram hver dag, sier han.

Kimani forlater rommet en til to timer hver dag for å ta en pause fra ammingen, da tar Åsland over rollen som barnevakt.

– Det at moren forlater ungene sine for en liten «ammepause», tyder på at hun er trygg. Vi håper derfor at vi kan åpne for publikum gjennom glassvinduene i løpet av juni, men dette må vi ta helt i Kimanis tempo. Hvis vi ser hun bli stresset, lar vi dem være i fred. Foreløpig har det ikke vært et problem, så vi har troen på at publikum skal kunne ha mulighet til å se gepard-barna ute i løpet av sommeren, sier han.

Se tigerungene: - Vimsete og levende!

Det er ikke bare gepardungene som kommer til å trekke til seg mange besøkende i år: I fjor kom også tigerungene Tundra, Taiga, Angara og Amur til verden, og nå er de virkelig klare for å hilse på besøkende.

I fjor sommer var de mest opptatt av å ligge inntil moren Boonya og drikke melk, og ble skjermet for publikum frem til september, men nå er det atskillig mer fart i dem.

– De er vimsete og lekne. Det er veldig morsomt å følge med på dem, sier salgs- og markedsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Hun tror tigerungene sammen med Hakkebakkeskogen var en viktig årsak til at Dyreparken i fjor passerte en million besøkende.

Les også: Så eget speilbilde for første gang!

Jakter på hverandre

Dyrepasser Hilde Strædet har jobbet med tigrene i fem år. Hun beskriver tigerungene på følgende måte:

– Se for deg fire svære kattunger som løper rundt, leker, slåss og sover. De er veldig aktive nå.

Hilde Strædet

Hannen Amur er den mest bedagelige av de fire. Han tar livet med ro og stresser ikke. De tre hunnene er kjappere.

Dyrepasser Strædet anbefaler alle besøkende å få med seg tigerpresentasjonen klokken 11.00 hver dag i høysesongen. Da forteller dyrepasserne om tigerne, de får mat og man får garantert se dem.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av det kommersielle samarbeidet i VG Partnerstudio.

Torry Pedersen
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold ?
VG PartnerstudioLes mer om annonsørinnhold i VG

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Kristiansand Dyrepark. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.