Annonsørinnhold

Foto: Schibsted Partnerstudio

Visste du at dekkene kan indikere om noe er feil med bilen din? Her er tre ting du bør sjekke før kulda setter inn.

Lenger ned i saken finner du testvinnerdekkene som Dekkmann anbefaler.

Er bilen noen år gammel?

Husk å sjekke dekkene for disse tingene

– I år har det vært en økning på 23 prosent i bruktbilmarkedet. Det er nok en effekt i kjølvannet av coronaviruset, der mange pendler med bil istedenfor kollektivt. I tillegg har flere enn vanlig vært på bilferie, sier Jan Skjoldby, Administrerende Direktør i Dekkmann AS.


Finn dekket som passer til din bil

Med en bruktbil kan det fort medfølge godt brukte dekk. For selv om bilen ble solgt med flotte sommerdekk montert, er det ikke sikkert vinterdekkene som lå gjemt i selgers garasje holder samme stand.

– Det er fort gjort å overse akkurat dette. Det andre settet med dekk er noe mange slenger med i bilen helt usett når de har kjøpt bruktbil, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann.


Foto: Schibsted Partnerstudio

Sjekk disse tre
tingene

Haukenes har vært 30 år i bransjen og har sett det meste. Å kjøre med slitte dekk kan være svært farlig, da bremselengden blir dårligere. En situasjon som krever nødbrems kan få et svært alvorlig utfall, om dekkene ikke holder standen som er anbefalt. Særlig elbiler vil merke forskjell.

– Elektriske biler har gjerne en mye høyere vekt en fossile biler, noe som gjør at oppbremsingen krever mer av dekkene. Dette er viktig å tenke på, for mange av bruktbilene som blir solgt nå for tiden er elbiler, forklarer han

Nå får du kampanjepriser på nye dekk: Se utvalget i Dekkmanns nettbutikk

For å sikre at dekkene er i en forsvarlig stand, er det blant annet tre ting du MÅ sjekke:

1. Mønsterdybde. Dekkmann anbefaler minst 4 millimeters spordybde på vinterdekk.

2. Lufttrykket. Dekkmann anbefaler alltid å ha litt ekstra godt med luft i vinterdekkene, da bremselengden vil bli kortere på våt asfalt.

3. Hjulstillingen. Om hjulstillingen på bilen er feil, vil dette blant annet kunne sees på dekkene ved at de slites ujevnt. Dette sjekker du ved å ta en kontroll av hjulstillingen på Dekkmann bilverksted. Husk denne kontrollen er ikke en del av ordinær service og vedlikehold hos forhandler.

EKSPERT: Torleiv Dalen Haukenes jobber som produktsjef i Dekkmann. Han vet viktigheten av at bilen har riktige dekk.

Sier noe om bilens tilstand

Dekkene kan faktisk indikere om noe er galt med bilen din. Om det er skjevheter i hjulstillingen, er dette noe som kan avdekkes ved å se hvordan dekkene er slitt. Er sporene dypere på én side, bør bilen kontrolleres for skjevstilling. 

Konsekvensene ved å kjøre med skjevstilling, er at bilen både bruker mer drivstoff, blir mindre stabil og sliter ut dekkene raskere.

– Det blir som å dytte noen på ski mens de ploger, kontra å dytte noen som har skiene rett frem. Når skiene peker rett, vil det bli mye lettere å dytte. Slik er det også for motoren, som må jobbe mer med å dytte en bil med skjevstilling, forklarer Haukenes.

Er du usikker på om hjulstillingen er riktig, lønner det seg å få det sjekket. Bestill time hos Dekkmann her!

Anbefaler testvinnerdekk

Om du trenger nye vinterdekk, så har Haukenes to klare anbefalinger: Continental VikingContact 7 og Continental IceContact 3. Et piggfritt dekk, og et piggdekk. Begge er testvinnere - det ene i NAF-magasinet Motor, og det andre hos Dagbladet.

– Det er litt smak og behag om man går for piggdekk eller piggfritt. Det viktigste er å velge et dekk med god kvalitet, slik som disse to variantene, sier han.

Continental har alltid bremselengde som hovedprioritet når de utvikler dekk. Til syvende og sist er det dette som er den viktigste egenskapen.

– På glatt vinterføre kan det være helt avgjørende å ha så kort bremselengde som mulig. Da er det ekstra viktig å ha gode dekk, for å klare å stoppe opp når det trengs, sier Haukenes.
Automotive wheel system, Auto part, Synthetic rubber, Rim, Tread, Tire
Automotive wheel system, Auto part, Synthetic rubber, Rim, Tread, Tire

DEKK SOM GJØR BILEN DIN BEDRE: I Dekkmanns dekkvelger finner du dekk til ditt behov og som er riktig for din bil. Dekket du velger har mye å si for både kjøreegenskapene og sikkerheten. Foto: Schibsted Partnerstudio

Få sesongaktuelle tilbud på dekk, felg og bilservice ved å melde deg inn i Dekkmanns kundeklubb.

  • Smale dekk med høy profil er langt mer ustabile enn lavere dekk, som kalles lavprofil-dekk. Jo tyngre bilen er, desto mer ustabil vil den være med smale høyprofil-dekk dersom bilen plutselig kastes til en av sidene.
  • Har man ting som sykkel eller boks på taket, flyttes tyngdepunktet enda høyere opp.
  • I en krapp sving eller ved en unnamanøver, vil et dekk med høy profil bevege seg mye mer sideveis enn et lavprofildekk. Det blir rett og slett mindre stabilt og mer vinglete.
  • Jo bredere og lavere dekket er, desto mindre «gir det seg sideveis» i kritiske situasjoner. Muligheten for å komme seg unna noe som plutselig dukker opp i veibanen, er dermed vesentlig bedre.

Kjører man da på smale dekk, kan dette gi store utslag på kjøreegenskapene:

Lagre dekkene riktig på dekkhotell

Visste du at det finnes hotell for dekk? Her får du dekkene inspisert, rengjort, lagret og skiftet på et og samme sted.

– Det å bytte dekk har blitt langt mer avansert. For eksempel på grunn av nye, tekniske løsninger som bilens måling av lufttrykk. Skal man skal sørge for at trafikksikkerheten og komforten er på topp, er det viktig med rett kompetanse, sier Haukenes.

– I tillegg til selve hjulskiftet får man med dekkhotell også en tilstandsrapport på dekkene. Dette gjør at vi kan komme med vår anbefaling til om du bør vurdere å gå til innkjøp av nye, sikrere dekk, legger han til.

Nå har du muligheten til å booke plass på dekkhotell online!

Foto: Schibsted Partnerstudio

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Dekkmann

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)