STILRENT: Det har skjedd med varmepumpene utseendemessig de siste årene. Otto Robsahm har en stilren Daikin-modell hjemme i sitt gamle tømmerhus, og den sørger for behagelig temperatur året igjennom.
STILRENT: Det har skjedd med varmepumpene utseendemessig de siste årene. Otto Robsahm har en stilren Daikin-modell hjemme i sitt gamle tømmerhus, og den sørger for behagelig temperatur året igjennom.

Dette lurer vi oftest på om varmepumper

Å installere varmepumpe i boligen byr på mange fordeler. Visste du at alle Daikins varmepumper kan styres fra mobilen, og at den kan erstatte fem varmeovner til strømforbruket av én?

Produsert av Schibsted Partnerstudio

– Jeg har en kraftig varmepumpe fra Daikin i mitt gamle, trekkfulle tømmerhus, og det varmer opp på en skikkelig effektiv måte, sier Otto «Sinnasnekker´n» Robsahm.

TV-profilen og håndverkeren viser rundt på eiendommen i Lier med utsikt over Drammen. Han har pusset opp det gamle huset, men det er vanskelig å få så gamle tømmerbygninger skikkelig tett og varme. Tidligere hadde han en pumpe fra et annet merke i garasjen, der han også har kontoret sitt, men ordentlig varmt ble det aldri.

– Maskinene fra Daikin er produsert i Europa og er testet for vårt nordiske klima. For meg er dette Rolls Royce av varmepumper, sier Robsahm.

HER FINNER DU MODELLEN SOM PASSER FOR DITT BEHOV

Daikin er verdens største aktør innen varmepumper og air conditioning til privat- og bedriftsmarkedet.

– I Daikin har vi en filosofi om at varene skal produseres på det kontinentet de skal brukes. I Europa er det strengere krav til varmepumpene enn det er i Asia, sier salgsdirektør i Daikin Norge, Thomas Karlson.

Fra nyttår er det endelig slutt på bruk av fossil oljefyr som oppvarming i Norge, og mange er på jakt etter nye løsninger. Her får du svar på ni ting vi oftest lurer på om varmepumper:

1. Takler en varmepumpe norsk vinterkulde?

Ja. En varmepumpe fra Daikin er testet og utviklet for å takle norske vintertemperaturer. Huset blir varmt selv om det er veldig kaldt ute. – Problemet med tapt kapasitet i kulden er ikke lengre et problem med de optimaliserte, nordiske modellene fra Daikin, sier salgsdirektør Thomas Karlson.

2. Hva er fordelene med en varmepumpe?

En varmepumpe gir deg en behagelig innetemperatur hele året. I motsetning til passive panelovner, blir varmen fordelt rundt i rommene. I tillegg får du lavere strømutgifter til oppvarming.

ØNSKER DU EN GRATIS BEFARING HJEMME HOS DEG? BESTILL DET HER

3. Hvor mye kan man regne med å spare?

– Enkelt forklart vil en god varmepumpe kunne erstatte fem panelovner med en effekt på 1 000 watt, men bruker bare like mye strøm som én av panelovnene, sier Daikin-ekspert Karlson.
EKSPERT: - Salget av varmepumper har økt veldig de seneste årene, og særlig nå på høsten er etterspørselen stor, forteller salgsdirektør hos Daikin, Thomas Karlson.

4. Hvordan fungerer en varmepumpe?

Selv ved ekstrem kulde finnes det varmeenergi i uteluften. En luft/luft varmepumpe henter ut denne varmeenergien via utedelen og øker temperaturen til ønsket temperatur før varm og behagelig inneluft distribueres via innedelen. – Varmen som hentes fra uteluften er «gratis» og gjør derfor varmepumpen strømbesparende, forklarer Otto Robsahm.

5. Kan en varmepumpe også kjøle ned et hus?

Ja. Alle Daikin varmepumper kan brukes til aircondition. Ved et tastetrykk stiller man om fra varme- til aircondition modus. – Ved å senke temperaturen i din bolig får du et behagelig inneklima på en varm sommerdag, sier ekspert Karlson.

HER KAN DU LESE MER OM DE MEST POPULÆRE MODELLENE FRA DAIKIN

6. Har varmepumper problemer med ising?

– Første generasjons varmepumper hadde utfordringer med ising og nedetid. Daikin har utviklet en helt egen løsning for at is ikke skal kunne feste seg og bygge seg opp på utedelen. Det gjør pumpene svært driftssikre i alle værforhold, forsikrer eksperten.

7. Kan varmepumpa styres fra mobilen?

Du kan styre Daikins varmepumper med en app. Det følger med som standard.

8. Er det noe spesielt jeg bør tenke på før jeg erstatter oljefyren med varmepumpe?

Det avhenger av om du bruker gulvvarme, moderne radiatorer eller om du ønsker å beholde de gamle radiatorene. Det er viktig å sjekke hvilken vanntemperatur du har behov for. Daikin har for eksempel luft/vann varmepumper som kan levere 80⁰C vann ved -20⁰C ute. Det betyr at man kan erstatte oljefyren direkte og beholde de gamle radiatorene.

– Denne vurderingen er selvfølgelig noe en autorisert forhandler kan bistå med. Mange velger også å installere luft/luft varmepumper når de faser ut oljefyren, forteller salgsdirektør Karlson.

Du får kjøpt Daikin varmepumpe hos alle våre autoriserte forhandlere. Se oversikt over forhandlere her.

LEKK HUS: Otto «Sinnasnekker´n» Robsahm bor i et trekkfullt, gammelt tømmerhus, men får det godt og varmt i stua med varmepumpen fra Daikin, som er testet for å tåle norsk vinter.
trackertracker