Slik kan du unngå alvorlig flått-sykdom

Skogflåttencefalitt er en potensielt alvorlig virussykdom som overføres ved flåttbitt. Her er tipsene til hva du kan gjøre for å unngå sykdom.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

FARMASØYT: Anne Margrethe Aldin Thune er kommunikasjonssjef i Boots Apotek og tror mange ikke er klar over at flått kan bære med seg et virus som gir alvorlig sykdom. Foto: Boots Apotek

Anne Margrethe Thune.jpg

Skogflåttencefalitt er en sjelden, men alvorlig virusinfeksjon i hjernen og ryggmargen forårsaket av et TBE-virus. Flått infisert med viruset er relativt vanlig i deler av Norge, Sverige og Finland.

– Til forskjell fra bakteriesykdommen borreliose, finnes det ingen behandling mot denne sykdommen. Heldigvis er det ting vi kan gjøre for å unngå smitte, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Apotek.

Her kan du finne ditt nærmeste Boots Apotek!

– Du kan redusere risikoen for flåttbitt ved å bruke myggmidler og andre insektmidler som inneholder DEET eller Icaridin. Middelet kan sprayes direkte på klærne. I tillegg kan langbukser som dyttes ned i sokkene eller skoene forhindre flåtten i å komme i nærkontakt med huden, forklarer Thune.

Det finnes også en vaksine mot skogflåttencefalitt som anbefales til de som oppholder seg mye i skog eller ved kyst-områder i Norge.

Har du først fått flått på deg, bør du fjerne den så fort som mulig.

– Vi anbefaler at du sjekker både deg selv og resten av familien etter dere har vært på tur. En rask dusj kan skylle bort flått som ikke har rukket å bite seg fast. Oppdager du flått som har bitt seg fast skal den dras rett ut ved at du tar tak helt inne ved huden. Du kan godt bruke flåttfjerner eller pinsett til dette, forteller farmasøyten.

Flåttpinsett kan du få tak i her.

Flåtten fester seg gjerne på underkroppen hos voksne personer, mens hode og hals er mest utsatt hos små barn. Flåttbitt er vanligst i områder med tynn hud, slik som i lysken, nakken, knehasene, armhulene og mellom tærne. Familiens kjæledyr kan også være utsatt for flått. Det finnes forebyggende legemidler for hund og katt som dyrlegen kan skrive ut resept på.

Les også: Mer informasjon om skogflåttencefalitt på Boots Apotek

Flttvaksine-Boots-apotek.jpg

VEILEDNING: Boots Apotek tilbyr en rekke helsetjenester som utføres av autorisert helsepersonell.

FAKTA OM FLÅTT

• Flått er i ca. 1-4 mm lang, men kan vokse til 1 cm når den suger blod. • Flåtten klatrer opp på gress og lyng og fester seg til dyr eller mennesker som går forbi. • Bittene kan forekomme over hele kroppen, men er vanligst i områder med tynn hud f.eks i lysken, nakken, knehasene, armhulene og mellom tærne. • Flåtten fester seg gjerne på nedre del av kroppen hos en voksen person, mens hode og hals er mest utsatt hos små barn. • Flåtten er aktiv når det er varmegrader i lufta, telefritt i bakken og når snøen har smeltet. • Kjæledyr som er utsatt for flåttbitt kan få resept på forebyggende legemiddel hos veterinær.

Foto: Scanpix


Oppsøk lege!

Har du blitt bitt av flått og oppdager forandringer på bittstedet, bør du kontakte lege.

– Det er ikke uvanlig at det kan være litt rødt på og rundt selve bittstedet i noen dager. Utvikles det et rødt, ringformet utslett rundt bittstedet etter 1-4 uker bør det undersøkes av lege. Slike symptomer forbindes med borreliose. Symptomene på skogflåttencefalitt kommer vanligvis etter 1-2 uker og ligner influensa. Etter noen feberfrie dager vil en av tre utvikle hjernebetennelse som kan gi varige skader på nervesystemet, sier Thune.

Vaksine mot Skogflåttencefalitt kan du få på ditt lokale Boots Apotek.
Les mer om TBE-vaksinen her.


* Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av dem som har fått det forskrevet. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og hos de med visse sykdommer. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, se pakningsvedlegget i Felleskatalogen.

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)