Dette bør du ikke gjøre med en førerhund i arbeid

I Norge er det omkring 300 førerhunder ute i arbeid, som har som hovedoppgave å føre synshemmede trygt rundt. Disse hundene har en krevende jobb, og det kan få store konsekvenser om du forstyrrer dem.

Produsert av VG Partnerstudio

BEDRE HVERDAG: Gry Berg har fått en mer selvstendig hverdag etter at hun fikk førerhund. Foto: VGPS

– Det er mange som slipper hunden sin bort til Narnia for å hilse, eller selv kommer bort og klapper henne mens hun er i arbeid. Jeg vet at de ikke mener noe vondt med det, men det er veldig forstyrrende for hunden, sier Gry Berg.

Vet du hvordan du skal forholde deg til en førerhund i arbeid? Ta quizen i bunnen av saken.

41-åringen har øyesykdommen retinitis pigmentosa, en netthinnesykdom som gjør at hun får gradvis dårligere syn.

Det var først i russetiden, da Gry var 18 år gammel, hun ble klar over at hun hadde problemer med synet. En tur til øyelegen avdekket at hun var svaksynt.

Ni år senere, da hun var 27 år gammel, fikk hun diagnosen retinitis pigmentosa. I dag har hun så dårlig syn at hun defineres som blind.

– Jeg kan fange opp litt flekkvis, men jeg har ikke noe skarpsyn, detaljsyn eller orienteringssyn på noen som helst måte. Jeg kan hovedsakelig bare skille mellom lyst og mørkt, sier hun.

Ønsker du å støtte Blindeforbundets arbeid for svaksynte og blinde? Klikk her for å gi en valgfri sum.

VIL BLI KONTAKTET: Gry understreker at hun synes det er veldig hyggelig å bli snakket til når hun er ute, men at det er fint å ta kontakt med henne før hunden. Foto: VGPS

Når skal man ikke forstyrre en førerhund?

For fire år siden fikk Gry førerhunden Narnia, en seks år gammel sort labrador. Narnia er Grys viktigste partner, og har stor innvirkning på hverdagen hennes.

– Narnia gjør det lettere å gå ut. Hun gjør det lettere å gjøre ting fordi jeg ikke sitter og kvier meg for å ikke finne frem eller for å krasje i ting. Før ble livet mitt styrt av at jeg så dårlig, men nå er ikke det lenger noe tema. Narnia er veldig viktig for meg, sier hun.

Likevel er det noen veldig enkle ting som kunne gjort livet som synshemmet med førerhund enda litt lettere.

– Jo flinkere folk er til å ikke komme for nærme eller å forstyrre, jo enklere er det for hunden min å konsentrere seg om jobben. Narnia leder meg for eksempel bort til fortauskanter, over fotgjengeroverganger og forbi hindringer, og da mister jeg fort kontrollen hvis hun blir ukonsentrert, sier Gry.

Ønsker du å støtte Blindeforbundets arbeid for svaksynte og blinde? Klikk her for å gi en valgfri sum.

Førerhundvettreglene

🐶 Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg. 🐕 Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett. 🐶 Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund. 🐕 Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg. 🐶 Gi meg ikke godbiter - det er det bare eieren min som får gjøre. 🐕 Hvis du vil gjøre meg oppmerksom på en fare, si fra til eieren min. 🐶 Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg. Tusen takk!

LAR SEG LETT FORSTYRRE: Gry beskriver Narnia som en nysgjerrig urokråke, samtidig som hun er en dyktig førerhund. Foto: VGPS

Dobbelklikk for VGTV

EKSPERT PÅ FØRERHUNDER: Unni Bjørnbekk Evensen har jobbet med førerhunder siden 1985. Foto: VGPS

Førerhundselen gir deg svaret

– Å føre en synshemmet er en omfattende jobb for en hund. Blir den forstyrret vanskeliggjør det en allerede krevende jobb, og kan i verste fall sette brukeren i fare, sier Unni Bjørnbekk Evensen.

Hun er  førerhundkoordinator ved Blindeforbundets førerhundskole og har jobbet som førerhundtrener i en årrekke.

Evensen har selv opplevd hvor ubehagelig det kan være at førerhunden blir forstyrret, når hun har vært ute og trent hundene med bind for øynene.

– Du aner jo ikke hva som skjer rundt deg. Noen ganger vet man ikke engang om det er folk som klapper hunden eller om det er andre hunder som er borte og hilser, sier Evensen.

Førerhundkoordinatoren er klar på at det er veldig mange som er kjempeflinke til å ta litt ekstra hensyn når de møter en synshemmet med førerhund. Likevel er det flere som fortsatt har litt å lære.

– Ser man en hund med førerhundselen på så er den på jobb. Da skal den ikke forstyrres på noen som helst måte. Hvis førerhunden er uten sele, spør likevel alltid eieren før du eller hunden din tar kontakt med førerhunden.

– Det bør egentlig gjelde en hvilken som helst hund, at du snakker med eieren før du selv hilser eller slipper hunden din bort for å hilse på. Det er kjempeviktig å være verbal. Særlig gjelder dette når vi snakker om folk som ikke kan se. Spør og snakk, så er veldig mye løst, sier hun.

Skulle det gå så langt at hunden blir angrepet eller føler seg truet av en annen hund, kan det ha store konsekvenser.

– Hunden kan da bli svært usikker i jobben sin, og det kan bli nødvendig med tidkrevende retrening. Dessverre hender det også noen ganger at hunder som har blitt skremt må tas ut av tjeneste, sier Evensen.

Quiz: Vet du hvordan du skal forholde deg til en førerhund?

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)