Tabben du MÅ unngå når du vasker

Det ikke bare allergikere som bør bruke parfymefritt vaskemiddel, og særlig én tabbe går igjen når vi setter i gang maskinen. Her er ekspertenes beste tips.

– Bruk av såpe og vaskemidler som inneholder parfyme og andre sterke kjemikalier kan forårsake irritasjon i huden, særlig hos barn og voksne med sensitiv hud. I verste fall kan man utvikle allergi, forteller Anna Bistrup, som er sykepleier og rådgiver i Norges astma og allergiforbund (NAAF).

EKSPERT: Anna Bistrup deler sine råd for å ivareta huden på best mulig vis. Foto: Privat

EKSPERT: Anna Bistrup deler sine råd for å ivareta huden på best mulig vis. Foto: Privat

Hun mener derfor at alle bør velge allergivennlige produkter så langt det lar seg gjøre – i det minste ha et bevisst forhold til hva produktene vi bruker i hverdagen inneholder. Nordmenn har stort sett gode vaskerutiner, men det er rom for forbedring.

– Vaskemiddelet du bruker bør for eksempel være parfymefritt –  både for å ivareta din egen, men særlig barnas hud.
Anna Bistrup, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund

Blenda Sensitiv er utviklet for sensitiv hud. Se alle produktene her.

Hvorfor ikke starte det nye året med å etablere enda bedre rutiner? Her er tre ting du kanskje ikke var klar over:

Allergi kan forebygges

Så mange som én av fem nordmenn oppgir at de opplever parfyme som plagsomt. Av disse anslår folkehelseinstituttet at mellom 100.000 og 150.000 har hudplager som er utløst av tilsatte duftstoffer i produkter – såkalt parfymeallergi.

Mens noen bare reagerer på duften, kan andre reagere på direkte kontakt med produktene. Derfor har valg av vaskemiddel noe å si, forklarer eksperten.  

Bistrup understreker at den beste måten å se etter huden din på, er ved å vite nøyaktig hva du påfører den.

Ved å velge bort parfymert såpe og sterke vaskemidler, minsker du eksponeringen for potensielt allergiutløsende tilsetningsstoffer – og deretter risikoen for helseplager.

– Selv om du ikke sliter med eksem bør du tenke forebyggende, da sjansen for å utvikle allergi ikke har noen aldersbegrensning, sier Bistrup.

Lurer du på hvordan du kan forebygge allergi? Her ni gode tips

Parfymefritt, men like rent

Det er heller ikke bare valg av vaskemiddelet som er avgjørende for god hudhelse.

– Det er svært viktig å vaske klærne sine riktig, sier Liv Nedrebø som er produktutvikler i Blenda.

VASKE(EKTE)-EKSPERT: Liv Nedrebø er produktutvikler i Blenda kan det meste om klesvask.

VASKE(EKTE)-EKSPERT: Liv Nedrebø er produktutvikler i Blenda kan det meste om klesvask.

Hun forteller at en vanlig feil er for eksempel å bruke for mye vaskemiddel.

– Det er viktig å følge doseringsanvisning på pakken, hvis ikke er det fort gjort å ende opp med en klesvask som fortsatt har såperester i seg, forklarer Nedrebø.

Såperestene kan forårsake kløe og ubehag, eller i verste fall føre til utslett.

Hun legger til at det er en vanlig antakelse at klærne ikke blir like rene når de ikke lukter friskt av skyllemiddel og blomster etter vask. Det stemmer derimot ikke.

– Du kan trygt velge parfymefritt vaskemiddel og likevel få flekkfritt og flunkende rent tøy. Parfyme i vaskemiddel har nemlig ingenting å si for selve vaskeeffekten.
Liv Nedrebø

Og så ofte bør du vaske sengetøyet

Til slutt avslører Bistrup den aller viktigste huskeregelen når det kommer til å ta vare på huden; god hygiene.

– Har du sensitiv hud bør du være nøye med å vaske sengetøy hyppig – helst hver uke eller minst hver 14. dag, råder eksperten.
Anna Bistrup, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund

Er du usikker på hvilket vaskemiddel du bør bruke, anbefaler Bistrup at du velger et som er NAAF-merket. Merkingen stiller strenge krav til innholdsstoffer i vaskemidler. Anbefalte produkter er skånsomme både for deg og for miljøet.

Se Blenda utvalg av parfymefritt vaskemiddel her

Vasketips som tar vare på huden din

  • Unngå å bruke for mye vaskemiddel. Det skader miljøet og såperester i klærne kan gi allergi. Følg vaskemiddelets anbefalte dosering.
  • Vask nye klær og sengetøy en eller to ganger før bruk. Tøyet kan inneholde rester fra tekstiletterbehandling eller parfymerester som kan irritere huden og gi utslett og allergi.
  • Vask dyner, puter og overmadrasser fire ganger i året på 60 grader og sengetøy hver eller annen hver uke.
  • Dersom du eller barna dine har sensitiv hud, kan du stille inn vaskemaskinen på «ekstra skylling» for å forsikre at all såpen blir skylt ut av klærne.
  • Bruk vaskemiddel uten parfyme og fargestoff. Blenda Sensitiv er svanemerket og anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør