Kvinnene som endrer Norge

Kvinnene som endrer Norge

Kvinnene som endrer Norge

De mest geniale snøfjernerne

Annonsørinnhold

Spar penger med enkel bilpleie:

Seks grep du bør ta med bilen i vår

Spar penger med enkel bilpleie:

Seks grep du bør ta med bilen før høsten

VG: ?utm_source=VG&utm_medium=content&utm_campaign=bilklarvaar

AP:

BT:

Aftenbladet:

FVN:

Adressa:

E24:

Vinteren er over, og mange har brukt bilen mye også i denne perioden. Nå er tiden for å forberede seg til vår og sommer - det kan du spare gode penger på.

Etter noen måneder med kulde og vekslende vær, og masse kilometer på veien er det både økonomisk og sikkerhetsmessig viktig å ta en sjekk av bilen.

– Hele det siste året har bilferie og bilbruk vært en stor del av hverdag og ferie for mange nordmenn, og mange gjorde gode grep for å gjøre bilen klar til høsten og vinteren. Nå gjelder det å stelle kjøretøyet også før våren, sier Jon Petter Larsen, varehussjef i Biltema Fredrikstad og bilvaskentusiast.

– Bilturer rundt i langstrakte Norge kan jo fort ende opp i flere tusen kilometers kjøring, og det merkes på bilen. Vil man passe best mulig på bilen, både med tanke på verdien og ikke minst sikkerheten, så bør man gå gjennom disse punktene, sier han.

PS: Husk at alle varene til Biltema er tilgjengelig gjennom Kjøp & Hent Drive-in - også dersom butikklokalet til ditt varehus er midlertidig stengt. Les mer her.

Hele familiens

svg6.svg

1. Vask utvendig

– Etter vinteren er det viktig å vaske bilen grundig, sier Jon Petter Larsen.

Vi brukte avfetting og skumvask med skumdyse for en grundig vask av karosseriet, og skylte av med høytrykkspyler. Deretter kan det være lurt å ta en håndvask for å få bilen helt ren.

– Det kan også være smart å polere bilen for å få vekk veisalt og urenheter i lakken. Veisaltet henger seg fast på steder der lakken har små ujevnheter, så små lakkskader bør også fikses med for eksempel en ripefjerningspenn, sier Larsen.

Flyverust er noe du finner på alle biler, også helt nye: Små metallpartikler løsner fra bremseklosser og bremseskiver og fester seg i lakken.

Metallpartikler vil oppleves som «nupper» i lakken, og du får ikke vasket dem bort med vanlige vaskemetoder. Etter hvert kan de forårsake skade i lakkoverflaten, så å fjerne flyverust er derfor en god investering.

Ved å polere og vokse bilen så beskyttes lakken også mot rustangrep på karosseriet, så det blir enklere å vaske bilen gjennom hele året.

Larsen foreslår å følge disse punktene for en god og grundig vask utvendig:

1. Avfetting og felgrens

Avfetting er laget for å fjerne asfaltflekker og diverse, og den tar du direkte på skitten bil. Spray avfetting under vinduene og nedover, og felgrens på felgene. La felgrensen virke i 2-3 minutter før du spyler av.

2. Skumvask

Etter 2-3 minutter, legg skum på hele bilen, utenpå avfettingen. La det virke 2-3 minutter før du spyler av med høytrykk nedenfra og opp.

3. Håndvask med bilsjampo

Etter at du har spylt grundig er nødvendig å ta håndvask for å få bilen helt ren. Vask alltid ovenfra og nedover for å unngå å dra med deg skitt fra bunnen av bilen.

4. Tørk av med mikrofiberklut

Evt. spray på keramisk sprayvoks samtidig  og tørk av, for ekstra beskyttelse.

5. Polere bilen

For en grundigere og mer langvarig beskyttelse kan du polere bilen med vår vokspolish og en voksapplikator (Husk: Det er viktig at lakken er helt ren).

PS: Biltema har en lang rekke midler til bilpleie, blant annet en Premiumserie med ekstra god kvalitet.

2. Vask innvendig

Biltema har alt du trenger for å fjerne gammel moro innvendig i bilen din - alle vet jo at barn, hunder, matspising og skitne klær merkes over tid. Det viktigste er å ikke la det gå for lenge mellom hver sjau, og avfallsposer med klips i bilen er en god idé til forebygging.

– Det er alltid lurt å fjerne all søppel først. Ta ut gulvmattene, og vask dem, så de kan tørke mens du holder på med resten. Så bør du ta støvsuging av seter og gulv. Ikke spar dette til slutt da det avgir en del støv som du med fordel vasker bort i siste runde, sier varehussjef Larsen.

Etter støvsugingen er det duket for finishen. Dashbord og alle flater som blir tatt på kan du rengjøre med mikrofiberklut eller bomull. Bruk gjerne rensemidler, men ofte er vann din beste venn.

– Du kan også velge skikkelig arbeid og ta en liten tekstilrens på setene, eller vaske med skinn-rens dersom du har skinn-seter. Mange blir overrasket over hvor skitne setene egentlig er – selv om de egentlig ser rene og pene ut, sier Biltema-eksperten.
Interiørbørste kan være lur å bruke hvis du har husdyr i bilen, den fjerner effektivt hunde- og kattehår fra tekstiler som trekk, puter og matter. Skinnseter er det lurt å etterbehandle med kremer eller egnet middel for å bevare glans og styrke.

Dashbord kan ofte bestå av mange ulike typer stopp og overflater, og papir er sjelden egnet til denne type vask, da det har en tendens til å legge igjen støv. Bruker du derimot mikrofiberklut er du alltid garantert rent resultat.

– Husker du å vaske dørkarmene? Der vi går inn i bilen, spesielt i baksetet, er det alltid masse skitt på dørkarmen. Få det vekk og frisk gjerne plastkarmen opp med litt polish for plast, sier Jon Petter Larsen.

Før du legger gulvmattene på plass kan du med fordel la bilen stå og lufte seg. Skulle du være uheldig å få lukt i bilen finnes det heldigvis velduftende produkter som frisker opp innemiljøet.

Forebyggende tiltak: Sparketrekk og beskyttelse under barnestol bevarer setene i bilen. Antisklimatter gjør i tillegg at barnestolen ikke glir på setet, og beskytter mot gnaging og trykkskader.

Bilstøvsuger og wipes kan egentlig være kjekt å bare ha liggende i bilen for å holde det rent, sier Larsen.

3. Sørg for klar sikt

Gode vindusviskere er viktig, og etter en lang periode med høstregn og snø, er det nå en god tid for å skifte dem, oppfordrer Biltema-ekspert Larsen.

– Gummien kan bli gammel, og den kan også ha små skader og rifter. Derfor anbefaler vi alle å bytte viskere et par ganger i året, og nå på våren, samtidig som du fikser alt annet, er et godt tidspunkt, sier han.

Her kan du søke etter vindusviskerne som hører til akkurat din bil!

Husk også å fylle på spylervæske. Ved å blande spylervæske selv, fra konsentrat, så kan man i tillegg spare litt penger.

– De fleste glemmer også å vaske innsiden av vinduene. Som regel er det utsiden man fokuserer på, men også på innsiden legger det seg film, skitt og fett, og dette reduserer sikten. Med mikrofiberklut og enkle rensemidler får du skinnende blanke ruter, sier han.

Er du i tvil om ruten er skitten eller ren, så ta en sjekk neste gang du kjører i motlys eller sterk sol, så fjerner du den tvilen.

Rain repellent er forøvrig et supert produkt som danner en vann- og skittavvisende flate på ruta. Etter behandling perler regnvannet seg på glasset, noe som gjør sikten mye bedre ved kjøring i dårlig vær, sier Biltema-eksperten.

Denne kan også brukes på ryggekameraet, siden det gjerne er et problem at skitten fester seg på linsen slik at man ikke ser så godt på skjermen inni bilen.

– Og en ting til: Selv inn i lysere tider er det viktig at lyktene virker, så du blir sett i trafikken. Ha gjerne et pæresortiment i bilen, så du raskt kan skifte en defekt pære, og et lykteglasspolishsett er også smart, sier Larsen.

4. Hjulskift

Statens Vegvesen besluttet nylig å utsette fristen for å bytte fra pigg- til sommerdekk til ut 1. mai, men oppfordrer samtidig norske bilister til å bytte fra piggdekk så raskt som mulig, siden piggdekk, tørre veier, varmt vær og god kjørefart gir mye unødvendig svevestøv.

Før hjulskiftet bør du sjekke om dekkene du skal sette på holder mål. Dårlige sommerdekk gir lengre bremsestrekning og større risiko for vannplaning.

Kravene til sommerdekk er 1.6 millimeter mønsterdybde over 2/3 av dekkets bredde. Det anbefales 3 millimeter.

– Husk å sjekke lufttrykk, og etterstramme hjulmuttere og bolter etter 4-5 mil kjøring. Pass også på at du oppbevare dekkene godt gjennom sommeren, og vask gjerne av vinterdekkene før du legger dem til sommerlagring, så har du rene dekk til høsten. Hvis man er ekstra nøye sprayer man på litt dekkglans for å bevare gummien bedre og for glans, sier han.

Det er viktig å oppbevare dekkene riktig, og at de ikke ligger stablet oppe på hverandre eller stående. Da kan de bli deformerte.

5. Pleie motorrommet

Her er det første du bør gjøre å sjekke og eventuelt bytte olje.

Olje som ikke blir byttet på årevis, og som i tillegg kanskje er av lav kvalitet, gjør motoren bare vondt. Den får problemer med å starte og slites mer når den går, sier Jon Petter Larsen.

Ved oljeskift skal det også byttes oljefilter, det som passer din bil kan du søke etter her.

Husk å sjekke status på batteriet, og skift eventuelt dette hvis det er gammelt eller har andre mangler.

Biltema har forøvrig også ladekabel til elbil.

Et par ekstra innsidetips fra varehussjefen:

Kupéfilteret er et punkt som mange glemmer eller ikke vet om. Et slikt filter må skiftes minst en gang i året, avhengig av kjøreforhold. Et rent filter gir god gjennomstrømning av luft, og hjelper med å holde rutene duggfrie. Kupefilteret bidrar nemlig med å få ut fuktigheten i bilen, sier Larsen.

Luftfilter kan også være kjekt å skifte samtidig, det er ofte veldig enkelt. Som regel er det kun et deksel som må skrus opp i motorrommet, deretter er det bare å ta ut det gamle og sette inn det nye.

Motorvask fjerner også raskt og enkelt olje og smuss fra motorer, maskiner med mer. Middelet sprayes på overflatene som skal rengjøres.

– Motorrommet er åpent helt ned til bakken, og salt, smuss og skitt slynges opp i motoren under kjøring, sier Biltema-eksperten.

En vask av motoren etter vinteren bidrar dermed til å redusere faren for bilbrann eller andre skader i motorrommet.

6. Pakk bilens «Kjekt å ha»

Når du først tar denne jobben, er det en god anledning til å utstyre bilen med alle de småtingene du fort kan få bruk for i løpet av sommerhalvåret.

– Det er alltid noen ting som er greit å ha lett tilgjengelig, som dekkfiks, USB-lader med nødfunksjoner, og for eksempel en parkeringsbillettholder,
sier Jon Petter Larsen.


Starthjelp og refleksvest er like viktig i så måte.


Førstehjelpsputen har førstehjelpspakker etter 1–2–3-systemet: for små sår, for store sår og for svært store sår. I tillegg medfølger åndedrettsvern, varmeteppe, elastisk bind, saks, beskyttelseshansker, sikkerhetsnåler, mitella-fatle, metallpinsett, plaster og instruksjonsfolder for ABC-hjelp.

– Husk også å lagre nummeret til forsikringsselskapet på mobilen!, påpeker varehussjefen.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Biltema

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)