Kvinnene som endrer Norge

Kvinnene som endrer Norge

Kvinnene som endrer Norge

De mest geniale snøfjernerne

Annonsørinnhold

Sommeren er over, og mange har brukt bilen mye. Nå er tiden for å forberede seg til høst og vinter - det kan du spare gode penger på.

Etter flere uker med barn i baksetet og masse kilometer på veien er det både økonomisk og sikkerhetsmessig viktig å ta en sjekk av bilen.

– Spesielt i år har bilferie vært en stor del av sommeren for mange nordmenn, og mange gjorde gode grep for å gjøre bilen klar til tur. Det mange glemmer, er at det er lurt å stelle kjøretøyet også etter ferien, sier Jon Petter Larsen, varehussjef i Biltema Fredrikstad og bilvaskentusiast.

– En bilferie rundt i Norge kan jo fort ende opp i flere tusen kilometers kjøring, og det merkes på bilen. Vil man passe best mulig på bilen, både med tanke på verdien og ikke minst sikkerheten, så bør man gå gjennom disse punktene før kulda virkelig kommer, sier han.

Hele familiens

svg6.svg

1. Vask utvendig

– Det er mye viktigere å vaske bilen ofte i vinterhalvåret enn om sommeren, sier Jon Petter Larsen.

– Dette skyldes saltingen av norske veier, og jo lengre saltet sitter på bilen, jo større øker sjansen for rustskader, sier han.

Vi brukte skumvask med skumdyse for en grundig vask av karosseriet, og skylte av med høytrykkspyler. Gå gjerne over med vaskehanske i etterkant.

Du kan eventuelt bruke skumsjampo eller skumsprøyte.

Polering om høsten er like viktig som det er om våren, selv om de fleste bare gjør det i april eller mai. Veisaltet henger seg fast på steder der lakken har små ujevnheter, så små lakkskader bør også fikses, sier Larsen.

Polering beskytter også mot rustangrep på karosseriet, og lakken beskyttes mot salt og søle, så det blir enklere å vaske bilen gjennom vinteren.

Flyverust er noe du finner på alle biler, også helt nye: Små metallpartikler løsner fra bremseklosser og bremseskiver og fester seg i lakken.

Metallpartikler vil oppleves som «nupper» i lakken, og du får ikke vasket dem bort med vanlige vaskemetoder. Etter hvert kan de forårsake skade i lakkoverflaten, så å fjerne flyverust er derfor en god investering.

Keramisk lakkbeskyttelse gir en langvarig beskyttelse mot luftforurensning, smuss, veisalt, partikler og UV-stråler. Disse produktene gir en utmerket glans med ekstra vannperleeffekt.

Om du ønsker å lufftørke bilen etter en grundig vask, har Biltema en biltørker som gjør jobben både enkel og smidig med et perfekt resultat.

Larsen foreslår å følge disse punktene for en god og grundig vask utvendig:

1. Avfetting og felgrens

Avfetting er laget for å fjerne asfaltflekker og diverse, og den tar du direkte på skitten bil. Spray avfetting under vinduene og nedover, og felgrens på felgene. La felgrensen virke i  2-3 minutter før du spyler av.

2. Skumvask

Etter 2-3 minutter, legg skum på hele bilen, utenpå avfettingen. La det virke 2-3 minutter før du spyler av med høytrykk nedenfra og opp.

3. Håndvask med bilsjampo

Etter at du har spylt grundig er nødvendig å ta håndvask for å få bilen helt ren. Vask alltid ovenfra og nedover for å unngå å dra med deg skitt fra bunnen av bilen.

4. Tørk av med mikrofiberklut

Evt. spray på våtvoks samtidig  og tørk av, for ekstra beskyttelse.

5. Polere bilen

For en grundigere og mer langvarig beskyttelse kan du polere bilen med vår vokspolish og en voksapplikator (Husk: Det er viktig at lakken er helt ren).

6. Silikon på gummi

Til slutt kan det kan være lurt å bruke silikonstift på gummilister rundt dørkarmen for å hindre at døra fryser fast ved kuldegrader.

2. Vask innvendig

Biltema har alt du trenger for å fjerne gammel moro innvendig i bilen din - alle vet jo at barn, hunder, matspising og skitne klær merkes over tid. Det viktigste er å ikke la det gå for lenge mellom hver sjau, og avfallsposer med klips i bilen er en god idé til forebygging.

– Det er alltid lurt å fjerne all søppel først. Ta ut gulvmattene, og vask dem, så de kan tørke mens du holder på med resten. Så bør du ta støvsuging av seter og gulv. Ikke spar dette til slutt da det avgir en del støv som du med fordel vasker bort i siste runde, sier varehussjef Larsen.

Etter støvsugingen er det duket for finishen. Dashbord og alle flater som blir tatt på kan du rengjøre med mikrofiberklut eller bomull. Bruk gjerne rensemidler, men ofte er vann din beste venn.

– Du kan også velge skikkelig arbeid og ta en liten tekstilrens på setene, eller vaske med skinn-rens dersom du har skinn-seter. Mange blir overrasket over hvor skitne setene egentlig er – selv om de egentlig ser rene og pene ut, sier Biltema-eksperten.
Interiørbørste kan være lur å bruke hvis du har husdyr i bilen, den fjerner effektivt hunde- og kattehår fra tekstiler som trekk, puter og matter. Skinnseter er det lurt å etterbehandle med kremer eller egnet middel for å bevare glans og styrke.

Dashbord kan ofte bestå av mange ulike typer stopp og overflater, og papir er sjelden egnet til denne type vask, da det har en tendens til å legge igjen støv. Bruker du derimot mikrofiberklut er du alltid garantert rent resultat.

– Husker du å vaske dørkarmene? Der vi går inn i bilen, spesielt i baksetet, er det alltid masse skitt på dørkarmen. Få det vekk og frisk gjerne plastkarmen opp med litt polish for plast, sier Jon Petter Larsen.

Før du legger gulvmattene på plass kan du med fordel la bilen stå og lufte seg. Skulle du være uheldig å få lukt i bilen finnes det heldigvis velduftende produkter som frisker opp innemiljøet.

Forebyggende tiltak: Sparketrekk og beskyttelse under barnestol bevarer setene i bilen. Antisklimatter gjør i tillegg at barnestolen ikke glir på setet, og beskytter mot gnaging og trykkskader.

Bilstøvsuger og wipes kan egentlig være kjekt å bare ha liggende i bilen for å holde det rent, sier Larsen.

3. Sørg for klar sikt

Gode vindusviskere er viktig når høstregn og snø melder seg, så nå er en god tid for å skifte dem, oppfordrer Biltema-ekspert Larsen.

– Gummien kan bli gammel, og den kan også ha små skader og rifter. Derfor anbefaler vi alle å bytte viskere et par ganger i året, og nå på høsten, samtidig som du fikser alt annet, er et godt tidspunkt, sier han.

Her kan du søke etter vindusviskerne som hører til akkurat din bil!

Husk også å fylle på spylervæske.

Spylervæsken skal tåle kulde, og på ferdigblandete spylervæskeposer eller -kanner står det hvilken temperatur den tåler. Skal du på fjellet, eller om det er meldt sterkt kulde, kan du bruke spylervæske som tåler lavere temperaturer, sier Larsen.

Ved å blande spylervæske selv, fra konsentrat, så kan man få et lavere frysepunkt og i tillegg spare litt penger.

– De fleste glemmer også å vaske innsiden av vinduene. Som regel er det utsiden man fokuserer på, men også på innsiden legger det seg film, skitt og fett, og dette reduserer sikten. Med mikrofiberklut og enkle rensemidler får du skinnende blanke ruter, sier han.

Er du i tvil om ruten er skitten eller ren, så ta en sjekk neste gang du kjører i motlys eller sterk sol, så fjerner du den tvilen.

Rain repellent er forøvrig et supert produkt som danner en vann- og skittavvisende flate på ruta. Etter behandling perler regnvannet seg på glasset, noe som gjør sikten mye bedre ved kjøring i dårlig vær. Dette stopper også isen i å sette seg på ruta når den tiden kommer, sier Biltema-eksperten.

Denne kan også brukes på ryggekameraet, siden det gjerne er et problem at skitten fester seg på linsen slik at man ikke ser så godt på skjermen inni bilen.

– Og en ting til: I den mørke tiden som kommer er det spesielt viktig at lyktene virker, så du blir sett i trafikken. Ha gjerne et pæresortiment i bilen, så du raskt kan skifte en defekt pære, sier Larsen.

4. Hjulskift

Piggdekk kan du sette på fra 1. november, og i de tre nordligste fylkene fra 15. oktober.

Piggfrie vinterdekk kan du sette på allerede nå.

På vinterdekk er kravet minst tre millimeter spordybde, men det anbefales minimum fire millimeter på biler under 3500 kg, minner Jon Petter Larsen om.

– Husk å sjekke lufttrykk, og etterstramme hjulmuttere og bolter etter 4-5 mil kjøring. Pass også på at du oppbevare dekkene godt gjennom vinteren, og vask gjerne av sommerdekkene før du legger dem til vinterlagring, så har du rene dekk til våren. Hvis man er ekstra nøye sprayer man på litt dekkglans for å bevare gummien bedre og for glans, sier han.

Det er viktig å oppbevare dekkene riktig, og at de ikke ligger stablet oppe på hverandre eller stående. Da kan de bli deformerte.

5. Pleie motorrommet

Her er det første du bør gjøre å sjekke og eventuelt bytte olje.

Olje som ikke blir byttet på årevis, og som i tillegg kanskje er av lav kvalitet, gjør motoren bare vondt. Den får problemer med å starte og slites mer når den går. Eldre biler bør derfor bytte til tynnere olje før vinteren, sier Jon Petter Larsen.

Ved oljeskift skal det også byttes oljefilter, det som passer din bil kan du søke etter her.

– Er det også lenge siden frostvæsken er byttet, kan frysepunktet ha blitt for lavt for en kald vinterdag. Følger du bilens serviceintervaller, er dette sannsynligvis i orden. I bilens instruksjonshefte bør det også stå hvilken type du skal bruke, sier han.

Husk å sjekke status på batteriet, og skift eventuelt dette før kulden kommer. Batteriet er mer utsatt på vinteren når det er kaldt, og hvis det er gammelt, kan det være lurt å bytte slik at du er sikret start en kald vinterdag.

Biltema har forøvrig også ladekabel til elbil.

Et par ekstra innsidetips fra varehussjefen:

Kupéfilteret er et punkt som mange glemmer eller ikke vet om. Et slikt filter må skiftes minst en gang i året, avhengig av kjøreforhold. Et rent filter gir god gjennomstrømning av luft, og hjelper med å holde rutene duggfrie. Kupefilteret bidrar nemlig med å få ut fuktigheten i bilen, sier Larsen.

Luftfilter kan også være kjekt å skifte samtidig, det er ofte veldig enkelt. Som regel er det kun et deksel som må skrus opp i motorrommet, deretter er det bare å ta ut det gamle og sette inn det nye.

6. Pakk «overlevelsesbagen»

Når du først tar denne jobben, er det en god anledning til å utstyre bilen med alle de småtingene du fort kan få bruk for i løpet av vinterhalvåret.

– Skulle noe uforetsett skje, er det noen ting som er greit å ha lett tilgjengelig, som USB-lader med nødfunksjoner, hurtigkjetting, og for eksempel en fleecejakke, sier Jon Petter Larsen.

Isskrape kommer du garantert til å trenge i vinter, og et pledd kan være godt å ha hvis du skulle få problemer med bilen når det er kaldere. Starthjelp og refleksvest er like viktig i så måte.

Det kan være lurt å ha med seg et «reservehjul på boks» i bagasjerommet. Dekkfiks reparerer og pumper punkterte dekk uten at hjulet må tas av.

– Husk også å lagre nummeret til forsikringsselskapet på mobilen!, påpeker varehussjefen.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Biltema

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)