Du får kanskje ikke så mye ut av den tieren du finner bak en slitt pute i sofaen, men hva med de 106 milliardene som over 740 000 nordmenn har stående i «pensjonssparegrisen» sin hos Storebrand? Dét kan det bli penger av! 

– Å bruke noen minutter på å få oversikt over pensjonssparegrisen du har fra nåværende og tidligere jobber, kan være noen av de mest økonomiske minuttene du har brukt på deg selv, sier pensjonsrådgiver og foredragsholder i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.  

Hvor stor er pensjonssparegrisen din? Logg inn, og sjekk!

Er du usikker på hva pensjonen din består av, og hvor pengene kommer fra? La disse barna forklare det for deg! 

FÅ OVERSIKT: Pensjonsrådgiver og foredragsholder i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm, anbefaler alle å sjekke sitt pensjonstall for å se om du har penger på sparegrisen du ikke var klar over.  Foto: VG Partnerstudio

Økt interesse for pensjon

2 av 3 personer vet ikke hvor mye penger som er spart opp i pensjon til dem fra nåværende og tidligere arbeidsgivere. Det viser en fersk undersøkelse Kantar TNS har gjort for Storebrand. 

– Det er den store «rosa grisen» i rommet ingen snakker om. Likevel ser vi at flere har lyst til å få oversikt over pensjonen sin – det handler tross alt om pengene til folk. De siste fem årene har 400 000 nordmenn funnet pensjonstallet sitt i Storebrands pensjonskalkulator, og bare det siste året ser vi en 10 prosents økning i antall nordmenn som sjekker hva de har ligger an til å få i pensjon. Det er veldig positivt, men vi har fortsatt en vei å gå før vi forstår hvor mye penger det er snakk om, sier Strøm. 

Les også: – Vi er i ferd med å våkne opp fra pensjonsdvalen

Pensjon er også lønn

I snitt har Storebrands kunder 140 000 kroner stående i pensjonssparegrisen, men dette varierer veldig ut fra hvor gammel du er og hvor lenge du har vært i arbeidslivet. 

– Hva slags pensjonsordning du har i ditt yrke eller bransje har også veldig mye å si for hva du har på konto den dagen du slutter å jobbe. Pensjon er også lønn, og en god pensjonsordning har en veldig stor verdi i kroner og øre. Likevel sjekker kun 1 av 5 hvilken pensjonsordning de får når de bytter jobb, påpeker Strøm. 

Les også: Så mye er vanlig å spare til pensjon i bransjen din

SKJULTE PENGER? I videoen i toppen av artikkelen viser vi deg hvordan du kan finne penger du kanskje ikke visste at du hadde. 

Samle pensjonen på ett sted

Mens vi er inne på det å bytte jobb: Er du på jakt etter pengene du kanskje ikke visste at du hadde, bør du ta en nærmere titt på hva du har tjent opp i pensjon hos tidligere arbeidgivere. 

– Har du hatt flere jobber? Da har du antageligvis penger liggende hos ulike selskaper. Dette er din oppsparte pensjon, og det er et par ting du kan gjøre med disse pengene som gjør at du kan få en bedre pensjon – uten at det koster deg noe annet enn et par minutter, sier Strøm. 

💰 Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt såkalt innskuddspensjon for sine ansatte, har du nok pensjonskapitalbevis hos ulike selskaper. Det lønner seg å samle disse avtalene på ett sted for å unngå å betale både dobbelt og trippelt i årlige gebyrer.

💰 Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt såkalt ytelsespensjon, har du nok en fripoliseStorebrand har en fripolisekalkulator som gir deg en anbefaling om hva du bør gjøre med den. 

Les også: Etterlyst: Pensjon fra tidligere arbeidsgivere

Hvor stort er ditt pensjonstall? Sjekk her!

Så du denne? Her er din enkle to do-liste for en bedre pensjon!

Annonse

Så lønnsomt er IPS

Hvor mye er skattefordelene til nye IPS verdt? Se regnestykkene her.