Vi ble med 4. divisjonslaget Oslojuvelene på fotballtrening. En gjeng menn i tidlig 30-årsalderen, der pensjonssparing burde være et høyaktuelt tema: Men hvor mange av dem har egentlig tenkt på det?

Alle ser usikkert på hverandre når vi spør dem hvem som sparer. På denne treningen er det 12 oppmøtte, hvorav fem har opprettet spareavtale utenom ordninger via arbeidsgiver.

– Selv om de største fotballstjernene ikke trenger å tenke på pensjon, bør vi andre spare så fort vi har muligheten. Da unngår du pensjonssjokk den dagen arbeidslivet blåser i fløyta, sier pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.

Vil du gjøre som lagets pensjonsvinnere? Få oversikt over pensjonen på storebrand.no og start å spare i dag!

I en fersk undersøkelse gjennomført av Infact på vegne av VG Partnerstudio, sier kun 3 av 10 nordmenn at de sparer til pensjon utenom ordninger via arbeidsgiver. 

De på fotballaget som sparer, gjør det hovedsakelig fordi de ønsker å sikre sin egen fremtid. Lagkameratene Erik Haugen Aspaas og Gustav J. Heldal ønsker begge mer å rutte med når de blir eldre.

– Jeg tenker at pensjonssparing er en sikkerhet. Jeg sparer til en tryggere fremtid, rett og slett, sier Haugen Aspaas.

Se hvordan det gikk da vi tok pensjons-tempen på fotballtrening:

Les også: Slik blir skatte- og feriepengene til millionbeløp

Spar deg inn i fremtiden

Når du er i alderen hvor pensjonssparing er aktuelt å starte med, kan pensjonisttilværelsen virke fjern og langt unna. Da er det ekstra viktig med god motivasjon for sparingen. Det anbefales å starte sparingen når du har stabil inntekt.

– Si at du setter av en tusenlapp hver måned fra du er 30 år til du er 67 år. Med en forventet årlig snitt-avkastning på 6 prosent, kan du sitte igjen med litt over 1,5 million kroner som 67-åring, informerer Bendz Strøm.

SPAREMOTIVASJON: Pensjonsrådgiver Øyvind Bendz Strøm anbefaler at du setter det tydelige sparemål for å gjøre det litt enklere å spare. VG Partnerstudio
Pengene du klarer å spare rekker til å sponse ganske mange fotballturer til England – eventuelt fremtidige VM-kamper.

– En ganske langsiktig, men motiverende plan å sette av penger til, tipser rådgiveren.

Les også: Ny spareundersøkelse: 30-50-åringer kan vente seg pensjonssjokk

Verdien av å starte tidlig

Det er ikke til å legge skjul på at jo tidligere du kommer i gang, jo enklere blir sparingen på sikt.

I undersøkelsen fremkommer det at 36 prosent i alderen 30-44 sparer til egen pensjon. I alderen 18-29 er det 26 prosent som setter av egne midler til fremtiden.

Vil du bli en av dem som sikrer egen fremtid? Få oversikt over pensjonen på storebrand.no og start å spare i dag!

Og av de som sparer, er det ifølge undersøkelsen hele 58 prosent som sparer for å sikre sin egen fremtid. Flere svarer også at de sparer fordi det er anbefalt, mens 15 prosent setter av penger fordi de ønsker å reise og oppleve senere i livet.

Bendz Strøm kan også gladelig fortelle at stadig flere unge starter å spare. 

I 2014 var det bare 23 prosent av unge mellom 30 og 39 år som sparte til pensjon. Fire år senere melder Finans Norge at 37 prosent av de som er i 30-årene sparer til pensjon.

FREMTIDENS PENSJONSVINNERE: På fotballaget Oslojuvelene er det blant annet Ole Petter Bømark (f.v), Gustav J. Heldal, Erik Haugen Aspaas og Martin Berge som har tatt ansvar for egen pensjonisttilværelse. VG Partnerstudio

– Får du tidlig et forhold til pensjonssparing, ser du fort den store gevinsten av å spare i fond kontra bank. Spesielt gjelder det om du sparer langsiktig, og pensjon er kanskje det lengste sparemålet vi har, sier han. 

Men hvorfor må vi egentlig spare utover det arbeidsgiver sparer for oss? 

Bendz Strøm forklarer at folketrygden på langt nær er så god som den var tidligere, og derfor er ansvaret for en god pensjonisttilværelse mye opp til deg selv.

– Dette betyr at du er nødt til å begynne å spare til pensjon på privaten for å kunne leve slik du vil den dagen du går av med pensjon.

SCORER HVER MÅNED: Når gutta putter en tusenlapp i banken hver måned, får de ganske mange fotballturer for pengene senere i livet.  VG Partnerstudio

Les også: Derfor bør du øke sparingen din

Men hvordan skal du egentlig spare? 

Hvis du starter sparingen tidlig, bør du ifølge pensjonsrådgiveren sette pengene i fond, med en høy aksjeandel. 

– Dette er den aller enkleste måten å komme i gang på. Start i det små med noen hundrelapper i måneden, og øk deretter sparebeløpet i takt med økt inntekt, råder Bendz Strøm.

Vet du egentlig hvor mye pensjon du kommer til å få? Få oversikt over pensjonen på storebrand.no og start å spare i dag!

Han påpeker også viktigheten av at du ikke skal kjenne sparingen på den daglige økonomien. 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltningen. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

** FORUTSETNINGER: Spare-eksempelet i saken er basert på at du slutter å spare når du er 67 år. Eksempelet er regnet ut i dagens kroneverdi, det betyr etter inflasjon, men før skatt. Pengene er plassert i Fondskonto, i Storebrand Offensiv Pensjon, hvor antatt avkastning er på 6 prosent etter forvaltningshonorar, som er bransjestandard. 

** Tallene i artikkelen er hentet fra en undersøkelse InFact AS har gjennomført på vegne av VG Partnerstudio i juni 2018. Totalt 1005 respondenter er spurt om de sparer til pensjon utenom arbeidsgivers ordninger og hvorfor, eller hvorfor ikke, de sparer til pensjon.

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?