«Var dette målet? Skal jeg leve slik i 40 år?»

Disse spørsmålene dukket opp etter at Eric Skopal (30) hadde hatt sin første jobb i en stund. Han begynte å kjenne på et tomrom i livet, og ønsket ikke å tilbringe de neste 40 årene i «hamsterhjulet», med en jobb fra 9-17. 

– Jeg begynte å lete etter et alternativ, uten helt å vite hva løsningen skulle bli. Frem til jeg kom over en forelesning med en økonom som snakket om muligheten for å spare opp kapital som genererer avkastning man kan leve på. 

Les også: Slik sparer ekspertene til pensjon

Sparer 50 prosent av inntekten

Eric bor med kona Alexandra (30) i en villa i Furulund, sør i Sverige. De er begge i full jobb, han som teknisk selger innefor varmevekslere, og hun som klimastrateg. 

Helt siden Eric ble inspirert av foredraget, og de begge har vært i full jobb, har han og kona vært flittige sparere. Ekteparet Skopal har en fast sum som trekkes fra konto etter at lønnen er kommet inn.

– Vi sparer rundt 50 prosent av den samlede inntekten vår hver måned. Det er 23.000 kroner til sammen, hvorav 1800 kroner går til Better Globe, et selskap som jobber med sosialt arbeid i Afrika. De resterende 21 200 bruker vi på å kjøpe aksjer og fond på børsen. Det som blir igjen holder til alt av utgifter vi har i løpet av måneden.

Satser du på å vinne i Lotto?

– Er det ikke vanskelig å spare så mye?

– For vår del var det en enkel overgang ettersom vi hadde fordelen av å gå fra å være studenter med lav inntekt til plutselig å ha råd til å spare. Til tross for at vi sparer så mye som vi gjør, har vi klart å øke levestandarden gjennom å kjøpe en villa, reise mye, spise ute på restauranter og gjøre andre hyggelige ting som å gå på konsert eller kino.

Dersom du har lyst til å sikre deg en behagelig pensjonisttilværelse kan du i Storebrands pensjonskalkulator se ditt forventede pensjonstall og starte en spareavtale!

Les også: Slik øker du pensjonen din helt gratis

Lurer du på hva du får i pensjon? Sjekk ditt pensjonstall i Storebrands pensjonskalkulator!

De har dermed ikke vært nødt til å gjøre store endringer i livet og forbruket, men de bruker litt mindre penger på fysiske ting.

– Vi mener at vi får mye større glede av opplevelser, og at det er hyggeligere å spare de pengene til et felles mål om å tilbringe mer tid med hverandre, familien og venner fremfor å bruke dem på fysiske ting. 

Han fortsetter:

– Til tross for at vi setter av en stor del av inntekten vår til sparing, så har vi ikke måttet droppe å gå ut og ha det hyggelig, eller leve veldig magert. Vi er veldig fornøyde med livet i dag. 

Lurer du på hvor du kan kutte i budsjettet? Så mye koster småkjøpene deg i måneden

For å bli økonomisk uavhengige regner Eric og Alexandra at de vil trenge mellom 5,5 og 7,5 millioner kroner. 

– Men ettersom vi fortsatt ønsker å jobbe litt, da innenfor våre interesseområder og i så stor eller liten grad som vi selv ønsker, kommer vi nok ikke til å trenge fullt så mye. 

Hvordan har de kommet frem til den summen? Gjennom «4 prosent-regelen». 

– Denne tommelfingerregelen sier at dersom du tar årsutgiftene dine og ganger md 25, så får du det beløpet du trenger for å klare deg uten å jobbe. 

Skopal skriver mer om «4 prosent-regelen» i et blogginnlegg

Så du denne? Tre enkle steg til bedre pensjon

UNNER SEG OPPLEVELSER: Eric og Alexandra har fortsatt råd til å reise verden rundt, selv om de sparer halvparten av inntekten sin hver måned. Her fra en ferie i Afrika.  Foto: Privat

– Trenger ikke mye kunnskap

Trikset er ifølge Eric og Alexandra å ha på fast trekk som gjør at pengene forsvinner fra kontoen mens det fortsatt er penger der, slik at det ikke føles kjedelig å spare. 

– Da slipper du å stille deg spørsmålet om du skal spare, eller kjøpe en kjole eller spise middag på restaurant for de siste pengene på kontoen. Å ha et system på sparingen og ikke blande inn for mye følelser tror vi er viktig for å holde seg til planen. 

– Vi har satt oss inn i aksjemarkedet og hvordan det fungerer, men vi har ikke oversikt over børsverden. Siden vi sparer langsiktig trenger vi ikke å følge med på økonominyhetene hver dag. 

Les også: Har du store summer i banken? Da taper du penger

De mener at man ikke trenger å sette seg inn i børsen, eller følge nøye med på aksjemarkedet for å få til lignende sparing selv. 

– Nei, man trenger ikke å kunne så mye. De fleste kan starte en spareavtale der du kan sette fasttrekk hver måned i et fond uten å ha noen større kunnskap om hvordan det fungerer. 

Hvorfor lønner det seg å starte å spare i fond i 30-årene? Se hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir

 – Hva skal dere gjøre når dere er ferdige med å jobbe?

– Det kan nok bli en utfordring å skulle gå fra å jobbe hele dagen til å ha mye fritid. En løsning er nok en fase der vi jobber deltid for å få en rolig overgang. Etter hvert vil vi nok utvikle noen av interessene våre til å bli bedrifter hvor vi selv kan velge hvor mye vi vil jobbe. Med en økonomisk trygghet fra årlige avkastninger trenger vi ikke å føle på presset om at bedriftene skal måtte gå med stort overskudd for at vi skal kunne fortsette å drive dem. Utover det vil vi tilbringe mye mer tid med venner og familie, i tillegg til å trene og oppleve alt som livet har å by på. 

Så til det store spørsmålet: Kommer de til å få det til?

– Ja, det går riktig vei, kan Eric fortelle.

Ble du nysgjerrig på Eric og Alexandra? Eric driver bloggen bliekonomiskoberoende.se hvor du kan finne flere tips og stille spørsmål til ekteparet!

Dersom du har lyst til å sikre deg en behagelig pensjonisttilværelse kan du i Storebrands pensjonisttkalkulator se ditt forventede pensjonstall og starte en spareavtale

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?