Pensjonsreformen fra 2011 har gjort at behovet for å spare til pensjon på privaten har økt, uten at det har eksistert gode ordninger for privat pensjonssparing. I fjor høst kom endelig nye IPS (individuell pensjonssparing), som nå gjør det mulig å spare til pensjon, og få inntil 9 200 kroner i skattefordeler i samme slengen.

Én av de som har kastet seg på IPS-trenden, er tidligere ordfører i Sandøy kommune, Hans Endre Sæterøy (52). Det er nettopp hans kommune som troner på toppen i Storebrands kundebase når det kommer til andel IPS-sparere. Han mener det ligger i øyas historie å spare. 

– Historisk sett har det jo vært mye sesongsarbeid med blant annet fiske og hvalfangst, og da har man måttet spare til dårligere tider. Det er jo litt det samme man gjør med pensjonssparing. Du sparer til en tid hvor man vet at du får mindre å rutte med, sier Sæterøy. 

– Må tørre å binde pengene

52-åringen er ikke redd for å binde sparepengene sine til pensjonsalder. Dels fordi han ikke har igjen mer enn et drøyt tiår i arbeidslivet, og dels fordi han ikke ville være dårligere enn barna sine. 

– Jo yngre du er, jo vanskeligere er det nok å binde pengene sine – spesielt til pensjon. Samtidig har jeg hele tiden vært opptatt av at ungene mine skulle spare i BSU, og da kan jeg jo ikke være noe dårligere til å skulle binde og øremerke egne penger. 

Les også: Derfor utbetales IPS-pengene over flere over år

I tillegg til å spare i IPS, tenker også Sæterøy på innskuddspensjonen sin. Han styrer selv risikoen på pensjonspengene sine, og synes det er rart at ikke flere gjør det samme. 

– Jeg tror ikke de tenker på hvor mye de kan tjene ved å sjekke at de har riktig spareprofil, og hvor mye de kan tjene på å endre den ved å sette en større pott i aksjer - gitt at du har igjen en del år til pensjonsalder.

Lurer du på hva du kan forvente å få i pensjon? Sjekk denne pensjonskalkulatoren

SIKRER PENSJONISTTILVÆRELSEN: Hans Endre Sæterøy er en av flere i Sandøy kommune som startet sparing i IPS i høst.   Foto: VG Partnerstudio

Vil du vite hvordan du kan tjene mer uten å nødvendigvis spare mer? Her er tre enkle steg til bedre pensjon!

Ni av ti som sparer i IPS i Sandøy kommune, jobber i likhet med Sæterøy, i I.P. Huse. 

– Det er litt tilfeldig, men samtidig så er dette hjørnesteinsbedriften i kommunen, og en femtedel av de arbeidende i kommunen er ansatt her. Vi har også hatt fokus på pensjonssparing, med oppfordringer fra flere kanter om å sikre seg en behagelig pensjonisttilværelse. 

Vi dro på besøk til Sandøy kommune for å besøke disse ivrige IPS-sparerne. Hvordan det gikk kan du se i videoen i toppen av artikkelen!

Vil du lære mer om IPS, og hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her! NB: Seminarene er tilpasset deg som har pensjon i privat sektor.

Les ogsåDette sparer andre på din alder

Visste du at du kan få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing? Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen, kan du sjekke hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på Storebrand.no.

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall».

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Vil du finne ut hvilken pensjonist du blir? Ta denne uhøytidelig quizen!

Usikker på hva IPS egentlig er? Denne enkle videoen kan hjelpe deg:

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?