Pensjon er kanskje ikke noe de fleste lengter etter å sette seg inn i. Det er likevel noe du må ta stilling til, og jo tidligere du gjør det, jo bedre er det. Men hva er riktig sparing, og hvor skal du starte?

Vi samlet et knippe av Storebrands pensjonseksperter, og ba dem dele sine tips og råd om hva de gjør i dag for å sikre seg en behagelig pensonisttilværelse i fremtiden. Se hva de svarte under! 

Så du denne? Enkel guide: Tre steg til bedre pensjon

HA EN BUFFER: Pensjonsekspert Knut Dyre Haug mener det første du må gjøre er å sørge for at du har penger i bakhånd i tilfelle uhellet skulle være ute.  Foto: VG Partnerstudio

Knut Dyre Haug

Pensjonsekspert i Storebrand

Hvordan sparer du? – Jeg har en bufferkonto, noe alle må ha, med rundt to månedslønner for meg og kona. Den bruker jeg til alt som har et ettårsperspektiv, for eksempel ferie. Bufferkontoen er også en veldig god sikkerhet, og jeg vil gå så langt som å si at det hjelper på nattesøvnen å ha stålkontroll på  bufferkontoen.

– Bufferkontoen er den eneste sparingen jeg har i bank. Utover det er jeg veldig glad i langsiktig sparing, og all denne sparingen skjer i fond. 

Har du store summer i banken? Da taper du penger 

Jeg har også tre ulike former for sparing:

– Jeg har én langsiktig sparing som for noen år siden ble brukt til å bytte motor på båten, eller bygge anneks på hytta, men som nå går til å hjelpe barna med et eller annet. Jeg har også en form for sparing som er litt obskur. Jeg kjøpte en rekke antikviteter og malerier for mange år siden, og de er blitt verdt en del nå. Det er blant annet en Salvador Dali av noe som ser ut som en død svane, og et gammelt skipsratt som sikkert er to meter bredt. Dette kan enten selges, eller så kan barna få arve det når den tiden kommer. Sist men ikke minst sparer jeg til pensjon.

Les også: Slik sparer du smart til barna

Hvordan sparer du til pensjon? – Jeg sparer både pensjon til min kone, og til oss. Kona mi har lavere lønn enn meg, og hun jobber ikke fulltid, og vil derfor få mindre utbetalt pensjon. I tillegg er hun yngre, sunnere og friskere enn meg, så det er stor sannsynlighet for at hun blir enke. Da må hun ha midler å spe på med når hun er alene, så denne pensjonssparingen er som en sikkerhetskonto for henne. Rett og slett å sørge for at hun ikke blir pensjonstaperen i forholdet fordi at hun ga mer til familien.

– Jeg sparer også til en felles pensjon for meg og min kone. Jeg er heldig som har en god lønn og god pensjonsordning på jobb, men likevel er pensjonsprosenten min på 55 prosent av lønnsomsetningen. Det er det flere grunner til, men det gjør at jeg også sparer litt ekstra der. I tillegg begynte vi begge å spare i IPS da det ble mulig i fjor.

Er du nysgjerrig på hvilken pensjonssparing som passer deg? Sjekk på storebrand.no

Har du et spareråd til folket? – Vær bevisst på hvordan du disponerer pengene dine, og ha for all del en bufferkonto. Det er mye hyggeligere å ha en viss margin i økonomien, enn å måtte gå på forbrukslån og annet tull for å finansiere en ødelagt vaskemaskin.

Så du denne? Så lite må du spare for å bli millionær som pensjonist

KOM I GANG: Pensjonsekspert Ingvild Pedersens beste spareråd er å starte en spareavtale.  Foto: VG Partnerstudio

Ingvild Pedersen

Samfunnsøkonom og pensjonsekspert i Storebrand

Hvordan sparer du?

– Jeg har dessverre, som nordmenn flest, litt for mye av sparepengene mine i bank. Det er en gammel vane som tar tid å vende, og jeg er i en fase hvor jeg trapper ned sparing i bank til fordel for fondssparing. Banksparingen har definitivt ikke vært særlig lønnsomt. Samtidig er dette penger som ikke har et klart definert bruksområde, og som jeg fort kan få bruk for om jeg skal pusse opp leiligheten, eller oppgradere til en større bolig. Så jeg ser på det som en fleksibel buffer.

– Jeg sparer heldigvis smartere til sønnen min på 2,5 år. Både barnetrygd og annen sparing blir utelukkende spart i fond. Fondssparing, både til meg selv og han, gjør jeg i spareprofiler med høy aksjeandel eller i et bredt globalt aksjefond.

Les også: Pensjonsjungelen – hvilken form for sparing skal du velge?

Hvordan sparer du til pensjon?– Jeg er heldig og har en veldig god pensjonsordning gjennom jobb. I tillegg sparer jeg litt på egenhånd, delvis i en ekstrapensjonskonto som ikke er låst til pensjonsalder, og delvis i IPS. Da er jeg godt dekket i tillegg til det jeg får gjennom Folketrygden og arbeidsgiver. Det er lenge til jeg har tenkt å gå av med pensjon, så pensjonssparingen min er veldig langsiktig sparing. Derfor sparer jeg all pensjon i fond med høy aksjeandel.

Har du et spareråd til folket?

– Start en spareavtale. Det viktigste er å komme i gang og få sparingen på autopilot. Da går det av seg selv og du kan høste litt erfaring, og etter hvert vil du se med egne øyne at pengene vokser. 

Har du kontroll på hva du kan forvente å få i pensjon? Hvis ikke, sjekk Storebrands pensjonskalkulator

Les også: Dette sparer andre på din alder til pensjon

SLIK SPARER EKSPERTEN: Leder for pensjon og sparing, Ronny Kiss, sparer mest i aksjer.  Foto: VG Partnerstudio

Ronny Kiss

Leder for pensjon og sparing i Storebrand

Hvordan sparer du? – Jeg sparer på flere måter, både i enkeltaksjer, ulike aksjefond og så har jeg en bufferkonto i banken. På bufferkontoen har jeg omtrent én månedslønn, og den har jeg av den klassiske grunnen: Hvis vaskemaskinen ryker, eller noe annet uforutsett skulle skje, så er det sjelden utgifter man kan plukke ut av lønnskontoen uten at det går utover noe annet. Da er det fint å ha midler tilgjengelig. Det er også en god trygghet å vite at du har litt penger i bakhånd.

– Foruten bufferkontoen i banken, sparer jeg mest i aksjer, men i ulike løsninger som aksjesparekonto (ASK) og IPS. Jeg mener at jeg fortsatt er i ung sparealder med mine 45 år, og da bør jeg ha høy aksjeandel. Det følger med en høyere risiko, men samtidig har jeg lang sparehorisont, så jeg er komfortabel med det.

Les også: Nå kan du 30 prosent mer i pensjon

Hvordan sparer du til pensjon?– Jeg har innskuddspensjon gjennom jobben som jeg har et bevist forhold til med full aksjeeksponering. I tillegg har jeg også fripolise med investeringsvalg, som også er plassert i et aksjefond, samt Ekstrapensjon hvor pengene også står i aksjefond. Jeg tar nok en noe høyere risiko på min sparing enn gjennomsnittsnordmannen. Det  er lenge til jeg skal ha pengene, og derfor er jeg komfortabel med å ha høy aksjeandel og setter min lit til profesjonelle aktører som forvalter pengene mine på best mulig måte for meg. 

Her er fem grunner til hvorfor du bør la Storebrand passe på sparepengene dine

Et siste spareråd? – Kom i gang med sparingen. Det tar ikke så lang tid å spare seg opp til en ålreit sum som man tror, og plutselig sitter du ikke i stikken dersom noe for eksempel skulle skje med bilen.

Så du denne? Slik gikk det da småbarnsfamilien levde på pensjonistlønn

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall».

Lurer du på hvilken pensjonssparing som passer for deg? Sjekk hva du kan velge på storebrand.no

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?