Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at kvinner i gjennomsnitt får 26 prosent lavere pensjon enn menn. Men heldigvis finnes det lys i tunnelen.

Fra 2016 til 2017 har nemlig Storebrand hatt en økning på 134 prosent med kvinner som sparer til pensjon. Altså har godt over dobbelt så mange kvinner startet egen pensjonssparing! Årsak? Individuell pensjonssparing (IPS) med skattefordeler ble lansert, og mer enn 60 000 nordmenn kom endelig i gang med pensjonssparing. Tall fra Storebrand viser at 2 av 5 som sparer i IPS, er kvinner. 

Les mer: Hva er IPS?

– Det er svært gledelig at flere tar ansvar for egen pensjon, og kommer i gang med sparingen. Det er særlig oppløftende å se at flere kvinner har startet pensjonssparing, ettersom kvinner generelt får lavere pensjon enn menn , sier samfunnsøkonom og pensjonsekspert i Storebrand, Ingvild Pedersen. 

Start sparing til pensjon du også

Vil du ha en bedre pensjon? Her er en enkel guide med tre steg!

Tredobling i kvinner som sparer

I tidsrommet 2014 til 2017 ser Storebrand en økning på 264 prosent, altså nesten en tredobling i antall kvinner som starter å spare til pensjon på egenhånd. 

– Jeg tror dette har noe å gjøre med at oppmerksomheten generelt rundt pensjon har økt, og flere ser at det er behov for å ta grep selv. Samtidig har vi fått gode digitale verktøy som gir oversikt over hva du kan forvente å få i pensjon, og gi deg en indikasjon på om du bør spare litt selv, sier Pedersen. 

Sjekk hvor mye du kan forvente å få pensjon

Ekstra viktig for kvinner å spare til seg selv

57 prosent av kundene som sparer til pensjon hos Storebrand er menn, mens 43 prosent er kvinner. Tallene viser også at det fortsatt er menn som sparer mest til pensjon. For hver hundrelapp menn sparer, sparer kvinner i snitt kun 84 kroner.  

– Det kan det være flere grunner til. Menn tjener generelt noe mer enn kvinner, og da er det heller ikke unaturlig at de sparer mer. Det kan også være knyttet til tradisjonelle kjønnsroller, der menn i større grad har hatt ansvar for privatøkonomien. 

Tall fra SSB viser også at 36,8 prosent av alle yrkesaktive kvinner jobber deltid, mot 12,5 prosent av alle yrkesaktive menn.

– Lønns- og pensjonstapet kan bli stort for den som blir mer hjemme enn på jobb over tid, og det er derfor ekstra viktig for kvinner å spare til seg selv – også med tanke på at vi i snitt lever lengre, og har flere år som pensjonen skal fordeles utover på, opplyser Pedersen. 

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

Se hva dagens unge tenker om pensjonsforskjellene:

Begynn i det små

Pensjonseksperten har et siste råd til kvinner som ennå ikke har startet egen pensjonssparing:

– Det viktigste er å komme i gang! Start gjerne i det små. Opprett en fast spareavtale, så går sparingen mer eller mindre av seg selv.

Start sparing til deg selv du også

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen kan du sjekke hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no.

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?