Visste du at pensjon kan være forhandlingskortet som gjør at du får høyere lønn når du bytter jobb?

– Folk er villig til å gå i krigen for en lønnsøkning på 10 000 kroner, men enser ikke hvilken pensjonsordning som gjelder. 

Det mener foredragsholder og pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm. 

– Vi må alle begynne å forstå at pensjon er lønn – bare fremtidig lønn. Blir du sittende med en dårlig pensjonsordning, kan du tape flere hundre tusen de første ti årene, sier han. 

Les også: Slik finner du pensjonspenger du ikke visste du hadde

Pensjon er lønn

Dette gjelder i all hovedsak når folk skal få en ny jobb eller bytte arbeidsplass. Arbeidsgiver er lovpålagt å spare pensjon for deg, og betaler årlig en prosentandel av lønnen din til din pensjonskonto. Innskuddspensjonsloven sier at arbeidsgiver skal sette av minst to prosent, men noen arbeidsgivere setter av mer. 

Lurer du på hva din bransje sparer i snitt for sine arbeidstakere? Sjekk denne oversikten på storebrand.no 

– Du får ikke endret på en kollektiv pensjonsordning på en arbeidsplass, men du burde bruke en dårligere pensjonsordning som forhandlingspunkt for høyere lønn, sier Bendz Strøm.

Han fortsetter:

– Se for deg at du får en lønnsøkning på 20 000 kroner. Det er du fornøyd med. Men  pensjonsordningen gjør at din nye arbeidsgiver sparer 20 000 kroner mindre til deg i året. Skal det lønne seg å bytte jobb, bør derfor lønnsøkningen være på 40 000 kroner, og du bør sette av de 20 000 ekstra til egen pensjonssparing. 

Lurer du på hva du kan forvente å få i pensjon? Få full oversikt på storebrand.no

FREMTIDIG LØNN: Ikke glem å sjekke ut pensjonsordningen i arbeidskontrakten. Den er nemlig også en del av lønnen din. Står du mellom to jobbtilbud, kanskje du burde velge jobben med best pensjonsordning?  Foto: SCANPIX

Få mer i pensjon uten at det koster deg noe

Dersom du har hatt flere arbeidsgivere tidligere, kan du også øke pensjonen din uten at det koster deg en krone. Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt innskuddspensjon, har du nok pensjonskapitalbevis liggende hos flere selskaper. Disse kan det være lurt å samle for å slippe både doble og triple gebyrer.

Les ogsåSlik får du pengene du allerede har tjent til å jobbe for deg

Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt såkalt ytelsespensjon, har du nok en fripolise liggende. Fripolisene har en garantert avkastning på mellom 2,5 og 4 prosent i året. Har du mange år igjen til pensjonsalder, kan det være smart å si fra deg denne garanterte avkastningen til fordel for å kunne velge spareprofiler med høyere aksjeandel, og dermed høyere avkastning.

Du kan lese mer om dette i denne enkle guiden: Tre steg til bedre pensjon

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her! NB: Seminarene er tilpasset deg som har pensjon i privat sektor.

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen, kan du sjekke hvor mye du bør spare, og lese mer om IPS på storebrand.no.

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?