Nytt år og nye muligheter. Tradisjonen tro har nordmenn strømmet til treningssentrene rundt om i landet for å komme i form. Vi har alle vært der. 

Kort tid inn i det nye året kommer likevel overskriftene om hvor mange som faller av treningen etter bare en uke eller en måned. 

Les også: Så lite må du spare for å bli pensjonsmillionær

Var du en av dem som trente effektivt den først uken, men som nå vet at du ikke kommer til å sette din fot på treningssenteret igjen? Du er ikke alene om å droppe de store og ambisiøse nyttårsforsettene. Ut fra tanken om at trening er bra for helsa over tid, er det kanskje på tide å gjøre en annen langsiktig investering: Få pensjonen din «i form»! 

Flytt pengene du sløser på støtte-medlemskapet, og invester dem i pensjonssparing i stedet for. 

Logg inn på storebrand.no sin pensjonskalkulator, og se hva du kan forvente å få i pensjon!

UNNGÅ «SLANK» PENSJONSLOMMEBOK: Pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug, anbefaler alle å få oversikt over hvor mye de kan forvente å få i pensjon, og finne ut hvor mye de bør spare selv.  Foto: VG Partnerstudio

– Er ikke så vanskelig

– Vi lanserte ved juletider uttrykket «pensjonsforsett», som går ut på å få oversikt over pensjonen sin, og starte månedlig sparing dersom du ser behov for det. Det er ikke mye mer som skal til for å sørge for at pensjonisttilværelsen blir fin når den tid kommer, sier pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug. 

Han fortsetter:

– Det er veldig mange som sier «Pensjon er så vanskelig. Jeg skjønner det ikke». Men det er ikke så vanskelig å få full oversikt over egen pensjon lenger – vi har jo pensjonskalkulatorer på nett! Du må bare legge inn litt innsats, slik du også må gjøre når du skal komme i form til sommeren. 

Så du denne? Småbarnsfamilien testet å leve på pensjonistlønn – slik gikk det

Et maraton, ikke en sprint

Det første steget til en bedre pensjonisttilværelse er altså å finne ut hvor mye du kan forvente å få utbetalt i pensjon, og se om du er fornøyd med tallene som dukker opp.

– I kalkulatoren på storebrand.no finner du din pensjon, og dine tall. Med denne kunnskapen, er det mye lettere å planlegge videre: Hvor mye gjeld kan jeg ha? Hva er realistisk pensjonsalder? Hvor mye bør jeg spare? 

Pensjonsøkonomen anbefaler at du får oversikt – jo tidligere jo bedre – slik at du også kan leve godt som pensjonist. 

– Det er mange som spør: «Hva er nok pensjon?». Det er litt som å spørre hvor lang en strek er, men hvis du vil ha samme levestandard som du har nå, litt justert på grunn av avgifter og mindre gjeld, bør du få rundt 70–80 prosent av dagens inntekt. 

Men dagens 30-50-åringer kan forvente å få kun halvparten av dagens inntekt dersom de ikke begynner med pensjonssparing på egenhånd. På samme måte som du bør unngå krampetreningen på starten av året, som du aldri klarer å opprettholde livet ut, bør du starte i det små – også når det gjelder pensjonssparing. 

Les også: Se hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir

– Sett inn et fast beløp hver måned. Ikke for stort, men akkurat så stort at det monner for dine sparemål. Dette er i tillegg den helt riktige måten å spare på. Da unngår du nemlig å treffe topper eller bunner i aksjesparingen med sparingen din, sier han og fortsetter:

– Å komme seg opp på 80 prosent krever langsiktig sparing. Det er et maraton, ikke en sprint. Da er det en stor fordel å starte tidlig for å få drahjelp av rentes rente-effekten

FÅ KONTROLL: Dersom du ønsker å sikre seg muligheten til å gjøre det du vil når du blir pensjonist, kan det være lurt å sjekke ditt eget pensjonstall før det blir for sent. 

Les også: Har du hørt om IPS? Nå kan du få 30 prosent mer i pensjon

Har du brukt kalkulatoren og ser at du er fornøyd, er du godt i gang allerede. Men dersom du ser at du gjerne skulle hatt litt mer å rutte med når arbeidslivet er over, kan det være lurt å begynne å spare. Og husk – alle monner drar! 

Sjekk hvilken pensonssparing som passer for deg på storebrand.no. 

NB: Hvis du har tenkt til å trene/trener jevnt hele året, er det absolutt å anbefale. Vi heier på deg! Men ikke glem at pensjonssparing også kan være en del av «Nytt år, bedre liv»-forsettene for 2018, slik at du unngår en alt for «slank» lommebok den dagen du slutter å jobbe.

Annonse

– 50-åringer kan vente seg pensjonssmell

Gapet mellom lønn og pensjon blir større for fremtidige pensjonister. Samtidig øker gjelden.