1 av 3 i Norge aner ikke hva de får i pensjon. Likevel vil 1 av 3 gjerne ha 80 prosent av dagens lønn når de blir pensjonister. Med den nye pensjonsreformen kan mange av oss se langt etter en slik ordning dersom vi ikke begynner å spare til pensjon på privaten. 

Mediene og markedsførere har i mange år blitt beskyldt for å forsøke å «skremme» særlig kvinner til å begynne å tenke på egen pensjonssparing. For Storebrand handler det ikke om å skremme, men heller «vekke» de som tenker at en økonomisk stabil pensjonstilværelse kommer av seg selv.

– Dessverre er det slik at 70 prosent av kvinner ikke har noen anelse om hva de får i pensjon. Damer sparer også 16 prosent mindre enn menn, og det til tross for at de både tjener mindre og lever lenger, som gjør at de får mindre penger å fordele over flere år. Faktisk er det slik at kvinner i dag får 26 prosent mindre i pensjon enn menn, forteller pensjonsekspert Liven Joramo Sandell under Storebrands arrangement «Damenes aften – bli en pensjonsvinner». 

Sett denne? Krone-isen fra 70-tallet fikk venninnegjengen til å spare til pensjon

KVINNER MÅ VÅKNE: Finansiell rådgiver og pensjonsekspert i Storebrand, Liven Joramo Sandell. Foto: VG PARTNERSTUDIO

En høstkveld i oktober møtte nemlig over 600 damer opp på Folketeatret i Oslo for å lære mer om hvordan de kan ta tak i egen pensjon. I løpet av arrangementet gikk det opp for mange at det er viktig å ta tak i egen pensjonssparing, og gjerne så tidlig som mulig. De vil ikke skremmes – de vil opplyses. 

Vi ga likevel skremmetaktikken et forsøk. Se hvor dårlig det gikk i toppen av artikkelen!

Les ogsåSe hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir

Ni av ti minstepensjonister er kvinner

Ferske tall fra NAV viser at det ble nesten 5 000 flere minstepensjonister i Norge fra august til september i år. Årsaken er at Stortinget har vedtatt å øke satsene for minstepensjon med 4 000 kroner fra første september. Dermed blir flere definert som minstepensjonister. Over 130 000 av 150 000 minstepensjonister er kvinner, viser tallene fra NAV. 

Hvorfor er det slik at kvinner i snitt får mindre i pensjon enn menn?

– Svaret er sammensatt, og har med lønnsnivå, deltidsarbeid, permisjoner, sparing, uførhet og levealder å gjøre. I undersøkelser er det også slik at menn oftere svarer riktig på økonomiske spørsmål, og ofte er den som tar økonomisk ansvar i familien, sier Sandell. 

– Sett deg inn i egen økonomi

– Det underliggende problemet er at mange tenker «Jeg skal bare..», og så utsettes det til du plutselig nærmer seg pensjonsalder og sjekker hva du får utbetalt – som med stor sannsynlighet er mindre enn det du tror. Det er viktig at vi selv tar grep og setter oss inn i egen økonomi. Gladmeldingen er at forskjellene ser ut til å bli mindre i fremtiden – hvis kvinner tar grep om egen pensjon, avslutter pensjonseksperten.  

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall».  Nå kan du også få 9 200 kroner i skattefordel på pensjonssparingen din gjennom IPS. Er du klar for å komme i gang med pensjonssparingen? Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på Storebrand.no!

Vil du vite mer?

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?