Årets store pensjonsnyhet, IPS, kommer med flere skattefordeler. For å få disse skattefordelene, må du binde sparepengene frem til pensjonsalder. Blant dem som mener at denne bindingen kan være en fordel, er leder for sparing og pensjon i Storebrand, Ronny Kiss. 

– Hjernen vår er bygget for raske belønninger. Vi vil belønnes for det vi gjør på kort sikt. Pensjon er det motsatte, belønningen kommer først om flere tiår, men det er ikke mindre viktig av den grunn, sier han. 

Les også: Derfor orker du ikke å tenke på pensjon

SKATTEGUNSTIG: Ved å spare i IPS kan du nå få skattefordeler på pensjonssparingen din.  Infografikk: STOREBRAND

Glenn mener de unge må vekkes litt: – Pensjon er ikke akkurat et hett tema blant vennene mine

Pengene er låst

Er du en av dem som kjenner at sparepengene brenner i lomma, kan dette være en sparing som kan funke for deg. Pengene du setter inn i IPS er låst til du fyller 62 år, og de må utbetales over en periode på minst ti år. Utbetalingene må også vare til du er minst 80 år. 

Kiss har selv spart i fond i mange år, og flere ganger har han tatt ut penger fra kontoen og brukt dem på noe annet enn det som kanskje var intensjonen. Derfor mener han at det er en god idé å låse en del av sparingen sin i en IPS-konto – men ikke alt. 

– Jeg anbefaler ikke å sette inn alle sparepengene på IPS, kun en andel. Det er viktig å ha noe sparepenger tilgjengelig dersom noe uforutsett skulle skje. 
DELER TIPS OG RÅD: Leder for sparing og pensjon i Storebrand, Ronny Kiss. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Her er fem grunner til å velge IPS i Storebrand!

Du blir premiert med skattefordeler

Den største gulroten i IPS er at du får igjen 23 prosent av innskuddet på skatten til neste år. Enkelt fortalt: For hver 1000-lapp du sparer, får du 230 kroner igjen på skatten neste år. Maks årlig sparebeløp er 40 000 kroner. Når du som pensjonist begynner å ta ut pengene, blir uttaket beskattet som alminnelig inntekt, med en sats som for tiden er 23 prosent.

Og så tenker kanskje du: Men hvorfor lønner det seg å få skattefordeler når jeg likevel må skatte av pengene når jeg tar dem ut?

– Jo, fordi du har fått avkastning på skattefordelene mens de har stått på IPS-kontoen. I realiteten er denne fordelen et rentefritt lån fra staten, som du får avkastning på i hele spareperioden, sier Kiss. 

Han legger til at det også er andre skattefordeler i IPS-ordningen. Sparepengene er fritatt for formueskatt, dersom du betaler det. I tillegg får du lavere skatt på aksjeavkastningen når pengene tas ut sammenlignet med aksjefond og aksjesparekonto. 

Så du denne? Så lite må du spare for å bli millionær som pensjonist

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Lær mer om hvordan IPS fungerer i denne videoen:

Vil du vite mer?

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?