Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at forskjellen på pensjonsinntekten til menn og kvinner ved pensjonsalder i dag ligger på 26 prosent. Det vil si at kvinner i gjennomsnitt går av med tilsvarende mindre i pensjon. For mens mannlige pensjonister i gjennomsnitt får 359 000 kroner utbetalt i året fra folketrygden og tjenestepensjon til sammen, får kvinnelige pensjonister kun 264 000 kroner.

Vi tok med pensjonistparet Roger og Ann Meltoft for å snakke med de kommende generasjoner pensjonister for å se hva de synes om akkurat dette.

Se hva dagens unge vil gjøre som pensjonister og hva de synes om at kvinner får mindre pensjon enn menn i videoen i toppen av artikkelen!

Sett denne? – Dette skulle jeg visst da jeg jobbet deltid

Blant Storebrands kunder sparer kvinner i gjennomsnitt 16 prosent mindre enn menn i året. Så for hver 100-lapp mannen sparer, sparer kvinnen 84 kroner.

– Paradokset er at kvinner lever lenger enn menn og derfor trenger å spare mer til pensjon enn menn. Det er veldig rart at ikke flere kvinner tar grep, sier samfunnsøkonom og pensjonsekspert i Storebrand, Ingvild Pedersen.

Les også: Derfor bør du komme tidlig i gang med egen pensjonssparing

OPPFORDRER TIL SPARING: Samfunnsøkonom og pensjonsekspert, Ingvild Pedersen, mener flere kvinner bør ta grep om pensjonen sin.  Foto: VG Partnerstudio

Store forskjeller

Pedersen tror det er stor forskjell blant unge og eldre kvinner i dag.

– Jeg tror unge kvinner er langt mer økonomisk selvstendige enn dagens kvinnelige pensjonister. Det var langt vanligere før at menn tok ansvaret for økonomien i familien. I dag er vi mer likestilte også når det kommer til økonomi. Dagens unge blir i større grad opplært til å ta ansvar for egen økonomi.

Forskjellene i pensjonsinntekt mellom kjønnene i dag preges av kjønnsrollemønsteret på 50- og 60-tallet, med vesentlig lavere yrkesdeltakelse for kvinner og mer deltidsarbeid. Heldigvis er det tegn til bedring for dagens kvinner, som har en langt høyere yrkesdeltakelse enn for noen tiår siden. Det gir seg utslag i høyere pensjoner. En analyse av Storebrands kundebase gir en indikasjon på hvordan pensjonsinntektene vil se ut i fremtiden.

Om to tiår, når gjennomsnittet av Storebrands kunder i 40-årene går av med pensjon, ligger det an til å være kun ni prosent forskjell på årlig utbetalt pensjon til menn og kvinner.

Visste du at ... det kan få konsekvenser for jobben din dersom du velger å være hjemmeværende eller jobbe deltid? Les mer her!

Er BSU-kontoen fylt opp? Da kan det være greit å begynne å spare til pensjon!

Kvinner må ta grep

Pedersen mener imidlertid at kvinner må ta grep for å ikke ende opp som dagens kvinnelige pensjonister.

Til tross for at forskjellen mellom menn og kvinners gjennomsnittlige månedslønn har minsket de siste årene, er det fortsatt slik at kvinner kun tjener 88 kroner for hver hundrelapp menn får i lønn, ifølge CORE, Senter for likestillingsforskning. Kvinner i lavtlønnede jobber har seks prosent mindre i timelønn enn menn, mens de i toppjobbene har 20 prosent lavere timelønn enn menn.

– Vil du få realisert drømmene dine, må du begynne å spare. Og så gjelder det å spare riktig – velg fond fremfor banken, sier hun.

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no.

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?