Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at forskjellen på pensjonsinntekten til menn og kvinner ved pensjonsalder i dag ligger på 26 prosent. Det vil si at kvinner i gjennomsnitt går av med tilsvarende mindre i pensjon. For mens mannlige pensjonister i gjennomsnitt får 359 000 kroner utbetalt i året fra folketrygden og tjenestepensjon til sammen, får kvinnelige pensjonister kun 264 000 kroner.

Vi tok med pensjonistparet Roger og Ann Meltoft for å snakke med de kommende generasjoner pensjonister for å se hva de synes om akkurat dette.

Se hva dagens unge vil gjøre som pensjonister og hva de synes om at kvinner får mindre pensjon enn menn i videoen i toppen av artikkelen!

Sett denne? – Dette skulle jeg visst da jeg jobbet deltid

Blant Storebrands kunder sparer kvinner i gjennomsnitt 16 prosent mindre enn menn i året. Så for hver 100-lapp mannen sparer, sparer kvinnen 84 kroner.

– Paradokset her er jo at kvinner lever lenger enn menn og trenger dermed mer i inntekt som pensjonister. Helt fra den dagen du går av med pensjon til den dagen du forsvinner fra jorden, har du mye mindre å rutte med. Det er veldig rart at ikke flere kvinner tar grep, sier finansiell rådgiver og pensjonsekspert i Storebrand, Liven Joramo Sandell.

Les også: Derfor bør du komme tidlig i gang med egen pensjonssparing

PARADOKSALT: Liven Joramo Sandell mener det er viktig at kvinner tar grep og setter seg inn i egen økonomi ettersom de ofte er dårligere stilt enn menn.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Store forskjeller

Liven tror det er stor forskjell blant unge og eldre kvinner i dag.

– Jeg tror unge oppmuntres til å være selvstendige i mye større grad enn de som er noen tiår eldre. Foreldregenerasjonen hadde ikke engang egen konto. Jeg ser fortsatt ekstremt mange kvinner som synes det er behagelig at mannen tar hånd om økonomien, og så ordner de det barna trenger. Det er viktig at vi selv tar grep og setter oss inn i egen økonomi, mener hun.

– Samtidig forstår jeg selvsagt at det er vanskeligere å legge penger til side når man har lav inntekt, og lite å rutte med i utgangspunktet.

Forskjellene i pensjonsinntekt mellom kjønnene i dag preges av kjønnsrollemønsteret på 50- og 60-tallet, med vesentlig lavere yrkesdeltakelse for kvinner og mer deltidsarbeid. Heldigvis er det tegn til bedring for dagens kvinner, som har en langt høyere yrkesdeltakelse enn for noen tiår siden. Det gir seg utslag i høyere pensjoner. En analyse av Storebrands kundebase gir en indikasjon på hvordan pensjonsinntektene vil se ut i fremtiden.

Om to tiår, når gjennomsnittet av Storebrands kunder i 40-årene går av med pensjon, ligger det an til å være kun ni prosent forskjell på årlig utbetalt pensjon til menn og kvinner.

Visste du at... det kan få konsekvenser for jobben din dersom du velger å være hjemmeværende eller jobbe deltid? Les mer her!

Er BSU-kontoen fylt opp? Da kan det være greit å begynne å spare i pensjon!

Kvinner må ta grep

Sandell mener imidlertid at kvinner må ta grep for å ikke ende opp som dagens kvinnelige pensjonister.

Til tross for at forskjellen mellom menn og kvinners gjennomsnittlige månedslønn har minsket de siste årene, er det fortsatt slik at kvinner kun tjener 88 kroner for hver hundrelapp menn får i lønn, ifølge CORE, Senter for likestillingsforskning. Kvinner i lavtlønnede jobber har seks prosent mindre i timelønn enn menn, mens de i toppjobbene har 20 prosent lavere timelønn enn menn.

– Vil du få realisert drømmene dine, må du begynne å spare. Og så gjelder det å spare riktig – velg fond fremfor banken, sier hun.

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Nå kan du også få inntil 9 600 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?