Statistikken viser at dagens 50-åringer ikke kommer til å få pensjonisttilværelsen servert på et sølvfat: Ikke bare må de jobbe lenger for å opprettholde lønnen de har i dag, de har også langt mer gjeld enn tidligere generasjoner, ifølge Storebrand. 

Mens dagens pensjonister i snitt får to tredjedeler av lønnen i pensjon, kan mange forvente å få halvert lønnen den dagen de trer inn i pensjonistenes rekker. Hvis de i tillegg fortsatt har gjeld, får de de enda mindre å rutte med. 

– Sparing til pensjon er noe av det smarteste du gjør, men folk klarer ikke å ta det innover seg, mener leder for sparing og pensjon i Storebrand, Ronny Kiss. 

Les også: Derfor orker du ikke å tenke på pensjon

BEKYMRET: Ronny Kiss i Storebrand mener at folk må begynne å tenke på pensjon tidligere enn før.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Satser du på å vinne i Lotto? Det er smartere å spare til pensjon

– Alle må spare

Han mener altfor mange regner med at verdien i boligen og eventuell arv sikrer dem en behagelig pensjonisttilværelse. 

– Alle må spare, for alle må leve på noe, sier han og utdyper:

– Folk i dag vet for lite om hvordan økonomien deres ser ut når de blir pensjonister. Mange tenker at staten tar vare på oss, og tenker at de får rundt 60 prosent av lønnen som pensjonist. I realiteten får du kanskje 30-50 prosent, i hvert fall hvis du har høy lønn. Da er du avhengig av at du har spart selv, og betalt ned gjelden frem mot pensjonsalder. 

Så du denne? Ikke stol på boligen som eneste form for pensjon

Samtidig sitter det mange 30-40-åringer som ikke har begynt å tenke på pensjon ennå, da dette er langt frem i tid. 

– Jo tidligere du starter å spare, desto mer lønnsomt vil det være. Da trenger du heller ikke å spare så mye hver måned. Har du lang sparehorisont, bør du også ha høy aksjeandel, som igjen gir bedre forventet avkastning. 

Lurer du på hva du kan gjøre for å få mer i pensjon? Sjekk ut denne «To do»-listen!

Kiss tror at det nye produktet IPS vil kunne være med på å få flere til å begynne å spare til pensjon tidligere enn før. Dette på grunn av de gunstige skattefordelene

– Nå blir det endelig skikkelig lønnsomt å spare til pensjon, med skattefordeler som monner. Du kan sette inn inntil 40 000 kroner i året, og få 23 prosent av innskuddet i redusert skatt. Setter du det du får igjen på skatten tilbake inn på IPS-kontoen, får du avkastning på et høyere beløp enn ved annen fondssparing. Dermed sitter du igjen med en høyere sparesaldo etter skatt – selv om du må betale tilbake skattefordelen du har fått når pengene utbetales, som i 2018 ligger på 23 prosent. 

Er du skeptisk til å binde pengene dine i IPS? Derfor utbetales pengene over flere år!

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen, kan du sjekke hvor mye du bør spare, og lese mer om IPS på storebrand.no. Kom i gang i dag du også!

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

I denne videoen kan du se hvor mye du må spare for å bli millionær som pensjonist:

Vil du vite mer?

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?