Ifølge kognisjonsviter Elin Helander synes mannen i gata det er vanskelig å starte pensjonssparing. Hvorfor? Fordi hjernen vår ikke er bygget for langsiktig sparing, men for raske belønninger. Det gjør det imidlertid ikke mindre viktig å spare til tilværelsen etter arbeidslivet. 

Les mer: Derfor orker du ikke å tenke på pensjon

Det lønner seg også å starte tidlig, for da rekker sparepengene dine å vokse mye takket være rentes rente-effekten og avkastningen du får, forteller pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.

– Men det gjelder også å spare riktig. Tommelfingerregelen her er: Skal du spare i mindre enn to år bør du spare på bankkonto med høy rente. Skal du bruke pengene innen fem år bør du spare i et kombinasjonsfond med middels risiko, men har du lang sparehorisont anbefales en offensiv spareprofil med høy aksjeandel, sier han.

Lær mer om de ulike formene for pensjonssparing!

Så nå har du bestemt deg for å spare, og du har funnet ut hvordan du ønsker å gjøre det. Men hvor mye skal du spare?

Så mye sparer de ulike aldersgruppene i fond hver måned:

Logisk nok er det de eldste blant Storebrands kunder som sparer mest, og de yngste som sparer minst hver måned. De yngre har jo tid til å la pengene vokse, og trenger derfor ikke å spare like mye hver måned. Begynner du senere må du spare mer i måneden. 

Storebrands analyser viser også at menn sparer mer enn kvinner. Dette til tross for at kvinner i dag får 26 prosent mindre pensjon, mye fordi de har hatt lavere lønn og jobbet deltid. Men dette betyr at de trenger å spare mer selv. 

Les også: Se hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir

Her kan du se hva dagens unge tenker om akkurat dette:

Les også: Slik kan du spare smartere til barna

Hvor sparer de mest?

Det er altså de eldste som sparer mest i pensjon, og ifølge Storebrands oversikt bor de med størst månedlig sparing svært spredt rundt om i landet. 

Blant kundene til Storebrand, finner vi de flinkeste sparerne i Flekkefjord kommune (3152 kroner), Osterøy kommune (2990 kroner) og Karasjok kommune i Finnmark (2865 kroner). Blant de som sparer minst i pensjon i året er i Trøgstad kommune (477 kroner), Ørland kommune (523 kroner) og Porsanger kommune (547 kroner). 

Hanne (33) sparer til pensjon: – Nå som jeg ikke kan spare mer i BSU, blir dette alternativet

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

Det er ikke bare forskjell blant menn og kvinner. Statistikken viser at dagens 50-åringer ikke vil få pensjonisttilværelsen sin servert på et sølvfat: Ikke bare må de jobbe lenger for å opprettholde lønnen de har i dag, de har også langt mer gjeld enn tidligere generasjoner, ifølge Storebrand. 

– Mens dagens pensjonister får 2/3 av lønnen i pensjon, kan mange forvente å få halvert lønnen den dagen de slutter å jobbe og trer inn i pensjonistenes rekker. Hvis de i tillegg fortsatt har gjeld, vil de få enda mindre å rutte med, sier Bendz Strøm.

Denne småbarnsfamilien forsøkte å leve på halv lønn i to uker – og her kan du se minidokumentaren som viser hvordan det gikk:

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no. 

Vil du vite mer?

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?