– Jeg kan ikke skjønne at vi skal klare å bruke så mye som 700 kroner hver dag. Jeg tipper vi kommer til å sitte igjen med en god slump penger, sier VG Partnerstudio-ansatte Alexander Endsjø bråkjekt.

Han har nettopp fått vite at han, kona Marianne og datteren Klara (3) skal klare seg på 9800 kroner de neste to ukene. De skal snart få smertelig erfare at 700 kroner dagen ikke vil holde til det forbruket familien har i dag.  

Les ogsåSatser du på å vinne i Lotto? 

Hvordan det gikk kan du se i den korte minidokumentaren helt øverst i artikkelen, og gjennom å lese Alexanders egen dagbok:

Dag 1:

Vi har fått utbetalingen vi skal klare oss med de neste 14 dagene: Den nette sum av 9800 kroner. Mitt matematiske Magnus Carlsen-hode tilsier at dette gir oss 700 kroner hver dag. 

Ettersom min bil er «off limits» de neste to ukene, måtte jeg ut med 1256 kroner til et månedskort på toget. Heldigvis er dette en engangsutgift.

Dag 2:

Fikk en regning på 478 kroner på boligalarm. Sure penger, men det kommer ikke til å være noe problem. Fikk påspandert lunsj på jobben i dag. Det veier opp. God stemning!

Så du denne? Både dagens 30- og 50-åringer kan vente seg pensjonssjokk

FORNØYD: Det er greit at jobben betaler lunsjen når man lever på halv lønn, synes Alexander.  Foto: PRIVAT

Dag 3:

Vi har brukt 3 036 kroner av budsjettet, der mesteparten har gått til matinnkjøp og klær til Klara. Vi er et stykke over budsjett, men det skyldes NSB. Tror at vi kan senke «guarden» litt og bare leve som tilnærmet normalt. Dette kommer til å gå uten nevneverdige problemer. 

Dag 6:

Vi har brukt 5 461 kroner. Okei… Vi har fortsatt brukt en god del mer enn budsjett. Selv om jeg liker å legge skylden på NSB, er det ikke til å komme unna at det er flere ting som spiser av potten – som for eksempel at Klara valgte å få større bein AKKURAT de ukene vi er pensjonister. Det synes jeg var dårlig timing. Vi må muligens stramme inn litt her og der. 

Dag 8: 

Vi har brukt 6 256 kroner. HURRA! Vi har greid å være litt sparsommelig de siste dagene, noe som gjør at vi nå kun er 750 kroner over budsjett. Jeg har for øvrig lært at ikke bare er snus en dårlig vane –  det er skamdyrt! 274 kroner på snus på tre dager er faktisk ganske meningsløst. Nå er det avgjort: Jeg skal slutte å snuse! Alternativt dra på Sverige-tur. Jeg må tenke litt på det. 

Les også: Dette sparer andre i din alder til pensjon

Vil du lære mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

MINDRE FORNØYD: Å miste bilen og måtte sykle datteren Klara til barnehagen gjorde Alexander kun én gang. Det var slitsom, kan han fortelle.  Foto: PRIVAT

Dag 10: 

Vi har brukt 8 289 kroner. Vi unnet oss «take away» for første gang som pensjonister. Smakte himmelsk for ganen – grufullt for lommeboka. Med knappe 1 600 kroner igjen av budsjettet blir vi pent nødt til å snøre igjen sekken. 

Dag 11: 

Og der røyk budsjettet! HVEM ER DET SOM BESTEMMER AT VI MÅ HA SERVICE PÅ BILEN HVERT ENESTE ÅR? 3 500 kroner er på ingen måte med i vårt budsjett. Vi er allerede godt i minus, og det er fortsatt tre dager igjen. Nå må vi begynne å hente fra sparepengene. 

Dag 13: 

Dette begynner å bli vondt … Etter å ha brukt 841 kroner på bensin, er vi nå i gjørma. Vi er fortsatt ikke ved veis ende, og har allerede brukt langt mer enn hva vi hadde i budsjett. Hvem var det som sa at det er deilig å være pensjonist? 

Dag 14: 

Det er Solsikkefest i barnehagen. Vi kan velge å være kjipe og ikke kjøpe kunsten Klara har laget til inntekt for SOS-barnebyer. Vi velger å ikke være kjipe. De to ukene er over, og vi har endt opp med å gå 5 134 kroner i minus. Riktignok ligger mye på en bilservice og et månedskort, men det er likevel regninger som kommer når de kommer.

Les også: Slik kan du spare smartere til barna!

Lurer du på hva du kan gjøre for å få mer i pensjon? Sjekk ut denne «To do»-listen for en bedre pensjon!

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen kan du sjekke hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no.

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Forutsetninger:

Regnestykket tar utgangspunkt i medianinntekten for et par der den eldste er over 67 år: 513 000 kroner etter skatt, som utgjør 42 750 kroner i utbetalt i måneden. 

I dag regner Storebrand med at de har ca 450 000 kroner i lån. 

Disse utgiftene trekkes fra månedsbeløpet:

Boliglån (3 250 kr i mnd), strøm (1 200 kr i mnd), kommunale utgifter og eiendomsskatt (2 000 kr i mnd), forsikringer (3 000 kr i mnd), helse, trening og egenandeler (4 000 kr i mnd) og sparing til ferie og uforutsette kostnader (7 500 kr i mnd). 

Vil du lære mer om pensjon? Her er flere artikler for deg som vil vite mer!

Lurer du på hvilken pensjonist du kommer til å bli? Ta quizen under:

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?