I dag står det over 1000 milliarder kroner på norske bankkontoer. Mange tenker nok at det er trygt og tilgjengelig, men ifølge pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug, er det så trygt at det er helt garantert at de pengene er mindre verdt neste år. 

– Mange nordmenn tror at en sparekonto med høy rente er den beste måten å spare på, men skal du spare i mer enn fem år, bør du spare i aksjefond. Skal du spare til pensjon for eksempel, forventer vi at fondssparing gir bedre avkastning enn om du setter pengene på en høyrentekonto i banken, sier pensjonsøkonomen.  

«Hvorfor det?», tenker du kanskje nå. Fordi med kort sparehorisont på pensjonssparingen, taper du faktisk penger ved å ha dem stående i banken. Kort fortalt så får du gjerne rundt én prosent rente i banken hvert år, men inflasjonen er på to prosent. Da blir pengene én prosent mindre verdt per år. 

Så du denne? Ikke stol på boligen som eneste form for pensjon

Over tid gjør dette at du taper kjøpekraft, og får mindre penger ut enn det du satte inn. Og det er ikke noe lurt, eller? 

La oss tegne et bilde gjennom noe alle kjenner til: Krone-isen!

I 1970 kostet en Krone-is én krone. I dag, en yrkeskarriere senere, koster isen 25 kroner. Hadde du puttet det kronestykket i banken i stedet for å kjøpe isen, hadde du hatt ti kroner i dag. Men ti kroner holder jo ikke hvis du skal kjøpe en Krone-is, for den koster jo 25 kroner i dag. Hadde du derimot investert det kronestykket i et fond som investerer på Oslo Børs, hadde du hatt 33 kroner i dag. Da hadde du hatt råd til én Krone-Is, og litt til.

Les også: Krone-isen fra 70-tallet fikk venninnene til å spare til pensjon

Så hvilken lærdom skal du trekke ut fra dette eksempelet? 

Hvis du skal spare på lang sikt, bør du gjøre det der pengene vokser mest, altså i et aksjefond. Visste du for eksempel at Oslo Børs har hatt en årlig snittavkastning på cirka 11 prosent de siste 30 årene? Ingen høyrente bankkonto kan matche det. Selv etter det kraftige børsfallet i 2008, gikk det ikke mer enn tre år før nivået var høyere enn hva det var før børskrakket.  

– Når du er ung er den største risikoen ved sparingen tapt fremtidig kjøpekraft. Jeg vil si det er mer risikabelt å investere i renter, enn det er å investere i aksjer, sier Dyre Haug. 

Vet du hvor mye penger du kan spare på å begynne å spare tidlig? Les mer her!

Her er en enkel tommelfingerregel:

Skal du spare i mindre enn to år, lønner det seg å ha pengene på en sparekonto med høy rente. 

Skal du bruke pengene innen fem år, anbefales det å spare i et kombinasjonsfond. Det er en spareprofil med lav eller middels risiko. 

Dersom du har lang sparehorisont, anbefales en offensiv spareprofil med høy aksjeandel. 

Etter hvert som du blir eldre bør mindre og mindre stå i aksjer, slik at du løper mindre risiko når du begynner å nærme deg pensjonsalder.

Lyst til å bli pensjonsmillionær? Så lite må du spare hver måned for å få det til 

Kan du litt lite? La disse barna lære deg litt om pensjon og sparing:

Se hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir!

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

Sjekk hvilken pensjonssparing som passer for deg på storebrand.no. Der kan du også finne Storebrand sin pensjonskalkulator, hvor du se hva du kan forvente å få i pensjon!

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?