– Det er endelig skikkelig lønnsomt å spare til pensjon, med skattefordeler som monner, sier Ronny Kiss, leder for sparing og pensjon i Storebrand

Statistikken viser at mange får halvert inntekt den dagen de går av med pensjon, og det står for få yrkesaktive bak hver pensjonist. Det ønsket staten å gjøre noe med, og 1. november ble individuell pensjonssparing (IPS) lansert.

– Jeg liker å si at IPS er som et kinderegg, med tre fordeler. For det første får du skattefordeler på pengene du har satt inn, og utsatt skatt på avkastningen. For det andre er pengene fritatt fra formueskatt, dersom du betaler det. Og sist, men ikke minst, får du lavere skatt på aksjeavkastningen når pengene tas ut, forklarer Kiss. 

Mer om IPS, og hvor lønnsomt det er!

GAVEPAKKE FRA STATEN: Leder for sparing og pensjon i Storebrand, Ronny Kiss, tror folk flest godtar bindingstiden siden skattefordelene i IPS kan gi deg såpass mye høyere pensjonsutbetalinger.  Foto: VG Partnerstudio

23 prosent tilbake på skatten

Med den nye IPS-ordningen kan du spare inntil 40 000 kroner i året. Gjør du det, får du 9 200 kroner igjen på skatten til neste år, altså 23 prosent av pengene du satte inn. Enkelt fortalt: For hver 1000-lapp du sparer, får du 230 kroner igjen på skatten neste år. 

Sitter du derfor med noen sparepenger til overs, kan det lønne seg å sette inn dette i Individuell pensjonssparing. 

Når du som pensjonist begynner å ta ut pengene, blir uttaket beskattet som alminnelig inntekt. 

– Nå får du til å spare mer pensjon. Se for deg dette: Fra og med det andre året du sparer i IPS, kan du hvert år sette inn det du får igjen på skatten, og på den måten ta mindre fra egen lomme. Man kan si at staten hjelper deg med å spare til pensjon, da de i realiteten låner deg én fjerdedel av sparebeløpet – rentefritt. Det er heller ingen formueskatt eller beskatning på avkastningen underveis, forteller Kiss. 

Kan du litt lite? Her forklarer barna deg litt mer om pensjon!

Fem grunner til å velge IPS i Storebrand!

Lær mer: Derfor bør du starte tidlig med egen pensjonssparing

Er du en av dem som kjenner at sparepengene brenner i lomma, kan dette være en sparing som kan funke for deg. Pengene du setter inn i IPS er låst til du fyller 62, og de må utbetales over en periode på minst ti år. Utbetalingene må også vare til du er minst 80 år. Utbetalingstiden forkortes imidlertid hvis beløpet ikke er stort nok til å fordeles over så mange år.

– Jeg anbefaler ikke å sette inn alle pengene på IPS, kun en andel. IPS er en smart og skattegunstig måte å sikre at man får utbetalt ekstra penger som pensjonist. Du sikrer jo at pengene går til det formålet som var tenkt, sier Kiss. 

Er du skeptisk til å binde pengene dine i IPS? Derfor utbetales pengene over flere år. 

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no!

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?