Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) går kvinnelige pensjonister i dag av med 26 prosent mindre i pensjon enn menn. I tillegg lever de lenger, men de både tjener og sparer mindre.

Vee mener at kvinner nå må stå opp og ta ansvar for sin egen pensjonssparing. 

– Jeg er ingen typisk «rødstrømpe», men jeg synes det er urettferdig. Jeg synes vi skal ha de samme mulighetene og forutsetningene som menn, sier hun. 

– Statistisk sett lever kvinner også lengre enn menn, i tillegg til at menn tjener bedre, så vi burde være de som får mer i pensjon. Vi forsvinner gjerne litt fra radaren fordi det er vi som føder den ungen man mest sannsynlig er enig om å få. Det er nå innført noe så postmodernistisk som en «fedrekvote», men det er bare å innse at det ikke er i nærheten for å gjøre opp ni måneder med ubehag, og et påfølgende år med «day time-TV».

Les ogsåSatser du på å vinne i Lotto?

Startet sparing som 26-åring

Ane mener at det som egentlig skiller menn og kvinner kun er en anatomisk forskjell, og at forskjellene i dagens pensjonstall er for store. Hun understreker imidlertid at ansvaret ligger hos kvinner selv.

– Jeg vil råde alle kvinner til å leve livet sitt men tenke på at du plutselig kan ende opp alene. Hva gjør du da? Kvinner er ikke laget for å stå i bånd, og med egen sparing vil jeg aldri være avhengig av noen andre enn meg selv. Den følelsen kan jeg ikke sette prislapp på, sier hun.

Vee jobber i logistikkbransjen i hovedstaden, og har vært alenemor før sønnen i syv år. Hun var raskt ute med å starte egen pensjonssparing, og satte av de første pengene da hun var 26 år gammel. Dette til tross for at hun sto på bar bakke med en toåring. 

– Du kan ikke belage deg på pensjonssparingen man har gjennom jobben. Jeg sjekket min, og det blir hverken wienerbrød eller napoleonskake på konditoriet hver dag – med mindre jeg tar saken i egne hender.

Kan du litt lite? Her er pensjon for dummies!

Skal rocke som pensjonist

Vee ser frem til pensjonisttilværelsen. Med kamferdrops i skålen hjemme, og stø kurs mot konditoriet hver formiddag. Når tiden er inne for å takke for seg i arbeidslivet, ønsker hun ikke å måtte snu på hver krone for at hverdagen skal gå rundt. 

– Det er jeg ferdig med, for det har jeg gjort i så mange år allerede. Det å være alenemor er i seg selv en utfordring. De første årene sparte jeg kun 300 kroner i måneden, men det er noe med ordtaket: «Alle monner drar, sa musa, og pissa i havet», sier hun. 

Hun fortsetter:

– Det er klart det er mange måneder jeg skulle ønske den regningen aldri kom. Men man må se på pensjon for hva det er: Penger du får i retur, og da også med renter. 

Eksperten forklarer: Derfor bør du starte tidlig med egen pensjonssparing

Hva har gjort at du har lyktes med egen pensjonssparing?

– Jeg har lyktes fordi jeg er sta. Jeg mistet veldig mye av min egen frihet og mine egne drømmer da jeg ble mamma som 24-åring. Jeg vil ikke at noen skal ta fra meg muligheten til å rocke som pensjonist. Det var mitt valg å bli mamma, og det er mitt valg å spare til meg selv. 

– Jeg håper at det i fremtiden er flere kvinner som sparer til seg selv, og at vi får de samme mulighetene som menn. 

Høstens store nyhet: Nå kan du få 30 prosent mer i pensjon!

Storebrands spareråd til unge

* Skaff deg gode sparevaner! Først bør du fylle opp BSU-kontoen din, siden denne spareordningen har veldig gunstige skatteregler og renter. 

* Etabler en bufferkonto! Vi anbefaler at du har en sparekonto som tilsvarer én til to månedslønner for uforutsette utgifter. 

* Betal ned gjeld! Husk at nedbetaling av boliglån også er sparing. Du bør prioritere nedbetaling av boliglån inntil gjelden er på et behagelig nivå, det vil si under 75 prosent. 

* Start sparing til pensjon! Har du fylt opp BSU-kvoten for året, kan du begynne å spare til pensjon i fond. Siden du har mange år igjen i arbeidslivet, trenger du ikke å spare så mye hver måned. 

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no!

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Vil du vite mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?