Kvinner sparer mindre pensjon i året enn menn og har lavere lønninger. I tillegg kommer en rekke problemstillinger som ofte vil ramme kvinnen i en husholdning. 

Finansiell rådgiver og pensjonsekspert i Storebrand, Liven Joramo Sandell, har forståelse for at man ønsker å jobbe deltid eller være hjemme med barna i noen år mens barna er små. 

– For de med god økonomi er det også en god løsning på tidsklemma i hverdagen, men småbarnsforeldre bør bli mer bevisste på hvor stort lønns- og pensjonstapet kan bli for den som blir hjemme, sier hun. 

Kan du for lite? Her er pensjon for dummies!

Det er også slik at du ved en eventuell skilsmisse etter et dødsfall i dag ikke har krav på ektefellens oppsparte pensjon, og du kan da bli sittende med lav inntekt.

– Det er ikke rettferdig at den som har vært helt eller delvis hjemmeværende skal ta regningen for det, sier Sandell. 

Kroneisen fra 70-tallet fikk vennegjengen til å spare i pensjon!

Bør spare for ektefellen som er hjemme

Det finnes imidlertid en enkel og klar løsning for småbarnsforeldre, mener pensjonseksperten. 

– Dersom du velger å jobbe deltid for familien må du kreve at den som jobber fullt setter av penger til deg på en pensjonskonto, og summen bør tilsvare det NAV og arbeidsgiveren din ville spart til deg dersom du jobbet 100 prosent. 

Store forskjeller: Kvinner får 26 prosent mindre i pensjon

Heldigvis får foreldre som er hjemme med omsorg for barn under seks år godskrevet omsorgsopptjening i folketrygden tilsvarende 18,1 prosent av en lønn på 4,5 G (421 200 kr) - uansett hvilken inntekt du hadde i utgangspunktet. 

Men la oss si at du jobber 50 prosent for å få mer tid til familien, og barna er nå i skolealder. Da får du ikke omsorgsopptjening i folketrygden. Du har halvert inntekten din, som vi kan si utgjør 250 000 kroner lavere lønn. Da vil pensjonstapet ditt være 18,1 prosent av 250 000 kroner, altså 45 000 kroner. Dette er beløpet din ektefelle bør spare til deg i ditt navn for hvert år du er hjemme med redusert lønn. 

Du bør også undersøke konsekvensene for pensjonsopptjeningen fra arbeidsgiver. Her er reglene ulike avhengig av hvilken pensjonsordning du er medlem av. 

For foreldre som imidlertid ikke har råd til en slik løsning, finnes det andre muligheter. Én av dem kan være å skrive inn en lignende avtale i en ektepakt, mener Sandell.

Hanne begynte tidlig: – Nå som jeg ikke kan spare mer i BSU, blir dette alternativet

TAPTE MYE: I løpet av livet skal du spare opp til det du vil trenge som pensjonist, men det er ikke alle som tenker på årene hvor kvinner oftere står dårligere stilt enn menn. Det gjorde heller ikke trebarnsmoren Anne. Foto: Privat

Var hjemme med barna

Blant de som merket på pensjonssaldoen at hun hadde mistet opptjening etter å ha gått hjemme med barna i ti år, er Anne Erlien Stakkestad (58). Hun sier at det ikke var noe hun tenkte på den gang, men hun ikke ville gjort det samme dersom hun var ung i dag. 

– På 80-tallet var det mer vanlig enn i dag at en av foreldrene, fortrinnsvis mor, var hjemme mens barna var små. Vi fikk tre barn på fem år, så det var naturlig for meg å være hjemme og passe på de små. Pensjon og pensjonspoeng var heller ikke noe tema den gang ettersom det lå 30 år frem i tid. 

Heldigvis fikk hun godskrevet pensjonsopptjening i folketrygden, siden hun hadde barn under seks år i hele hjemmeprioden. Pensjon fra kommunal arbeidsgiver fikk hun imidlertid ikke.

Brenner sparepengene i lomma? Da er IPS noe for deg!

Ville jobbet i dag

Stakkestad har i mange år vært tilbake i arbeid som tannpleier i kommunen, men noe penger ble tapt av å være hjemme med barna, uten at hun sitter på konkrete tall. Hun angrer ikke på valget, men ville imidlertid ikke tatt samme beslutning i dag. 

– Hadde jeg vært ung i dag og fått barn hadde jeg nok gått tilbake til jobb etter endt permisjon, blant annet på grunn av pensjon. Det er også mer vanlig i dag. Det er en kamp om arbeidsplassene, og man må henge med dersom en ikke skal falle av lasset. Verden går fortere i dag enn for 30 år siden. 

De ti årene hun ikke var i vanlig jobb har gjort at hun i dag sparer mer enn gjennomsnittet på hennes alder. 

– Jeg hadde ikke hørt om «pensjonstallet» mitt før jeg snakket med datteren min. Jeg visste imidlertid at pensjonen min blir vesentlig lavere enn dagens lønn, så min første tanke var da å begynne å spare, sier hun og fortsetter:

– En egen spareavtale ble opprettet på dagen, og nå setter jeg av 3 000 kroner til pensjonssparing hver måned. Etter hvert vil jeg øke summen. 

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no!

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?