Fra du er 13 år gammel tjener du opp pensjon i folketrygden, noe som betyr at sommer- og deltidsjobber du har hatt siden den gang gir deg mer penger den dagen du skal pensjonere deg. Alle år med inntekt teller, og det lønner seg derfor å starte så tidlig som mulig. Det mener foredragsholder og pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm. 

– Pensjon er faktisk lønn, bare at det er lønna du får når du er ferdig med å jobbe. Selv om staten og arbeidsgiverne dine sparer for deg, lønner det seg å starte tidlig også med egen pensjonssparing. Da får pengene lang tid på å vokse, og du må i lengden spare mindre for å få en behagelig pensjonisttilværelse, sier han. 

Se hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir!

TENK PÅ PENSJON: Jo tidligere du begynner å spare, jo mindre må du spare for at pengene skal vokse, forteller pensjonsrådgiver Øyvind Bendz Strøm. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Hver krone er viktig

I sin jobb som pensjonsrådgiver opplever Bendz Strøm at det er mange han snakker med som får seg en overraskelse. Det gjelder de som sjekker saldoen sin for første gang seks måneder før de skal gå av med pensjon. Da er det lite tid til å rette opp det som med stor sannsynlighet vil være et lavt pensjonstall - den samlede summen av pensjonspenger du skal leve av når du blir gammel.

– Desto tidligere du starter pensjonssparingen, desto flere år får sparepengene på seg å vokse. Dette takket være rentes rente-effekten. 

Kroneisen fra 70-tallet fikk denne vennegjengen til å spare til pensjon!

Det er klart at sparing på en BSU-konto er viktigere enn pensjonssparing for mange unge, takket være de gode BSU-rentene og ikke minst skattefordelene. Fyll opp BSU-kontoen først, betal ned eventuell kredittgjeld, og har du litt til overs etter det, bør du sette av litt til pensjonssparing, oppfordrer Bendz Strøm.

– Hvis du begynner tidlig med å spare en hundrelapp i måneden, og øker beløpet gradvis når du blir eldre, blir det millioner i den andre enden fordi du har hatt så utrolig lang sparehorisont. Det er ikke like lett å ende opp med millioner som pensjonist dersom du ikke begynner egen sparing før du er 60. 

Les også: Kvinner får 26 prosent mindre i pensjon

Hvor mye sparer andre på din alder?

Blant Storebrands kunder ser oversikten over hvor mye de ulike aldersgruppene sparer i fond hver måned slik ut:

Så du denne? – Du er aldri for ung til å spare til pensjon

Men hvor tidlig er tidlig? 

Bendz Strøm forklarer det slik:

– Du er aldri for tidlig å starte å spare. Derimot kan det bli for sent. Nå har du også muligheten til å opprette pensjonssparing til barnebarn i dåps- eller konfirmasjonsgave, slik at du hjelper dem på veien mot en behagelig pensjonisttilværelse. Skaper man gode sparerutiner tidlig, er det også større sannsynlighet for at de opprettholder sparingen etter hvert som de selv kan se at det lønner seg. 

Men han mener at det så tidlig holder med å starte i det små, uansett om du skal spare til deg selv, eller en niese eller et barnebarn. 

– Start med en sum du ikke merker at forsvinner fra konto hver måned. Da blir ikke pensjon et slitsomt og irriterende tema. 

Se hvor mye du bør spare i Storebrands pensjonskalkulator, og kom i gang i dag du også!

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Les mer om IPS på storebrand.no.

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?