– Min far sa det på en fin måte, sier pensjonsekspert Liven Joramo Sandell i Storebrand, før hun fortsetter: 

– «Du tjener egentlig ganske gode penger, men herregud så dårlig tid du har. Er du sikker på at du får så god råd som pensjonist at du kan gjøre det du har lyst til?» Det var da jeg begynte å spare. 

Sandell er finansiell rådgiver og pensjonsekspert, og hun mener det er viktig å minne folk på én ting: Pensjon er faktisk lønn. 

Fra du er 13 år gammel tjener du opp pensjon i folketrygden, noe som betyr at sommer- og deltidsjobber du har hatt siden den gang gir deg mer penger den dagen du skal pensjonere deg. Alle år med inntekt teller, og det lønner seg derfor å starte så tidlig som mulig. 

Se hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir!

TENK PÅ PENSJON: Jo tidligere du begynner å spare, jo mindre må du spare for at pengene skal vokse, forteller pensjonsekspert Liven Joramo Sandell.  Foto: CF-Wesenberg

Hver krone er viktig

I sin jobb som pensjonsekspert opplever Sandell at det er mange hun snakker med som får seg en overraskelse. Det gjelder de som sjekker saldoen sin for første gang seks måneder før de skal gå av med pensjon. Da er det lite tid til å rette opp det som med stor sannsynlighet vil være et lavt pensjonstall - den samlede summen av pensjonspenger du skal leve av når du blir gammel.

– Desto tidligere du starter pensjonssparingen, desto flere år får sparepengene på seg å vokse. Dette takket være rentes rente-effekten. 

Kroneisen fra 70-tallet fikk denne vennegjengen til å spare til pensjon!

Det er klart at sparing på en BSU-konto er viktigere enn pensjonssparing for mange unge, takket være de gode BSU-rentene og ikke minst skattefordelene. Fyll opp BSU-kontoen først, og har du litt til overs, så sett av litt til pensjonssparing, oppfordrer Sandell.  

– Hvis du begynner tidlig med å spare en hundrelapp i måneden, og øker beløpet gradvis når du blir eldre, blir det millioner i den andre enden fordi du har hatt så utrolig lang sparehorisont. Det er ikke like lett å ende opp med millioner som pensjonist dersom du ikke begynner egen sparing før du er 60. 

Les også: Kvinner får 26 prosent mindre i pensjon

Hvor mye sparer andre på din alder?

Blant Storebrands kunder ser oversikten over hvor mye de ulike aldersgruppene sparer i fond hver måned slik ut:

Så du denne? – Du er aldri for ung til å spare til pensjon

Men hvor tidlig er tidlig? 

Sandell forklarer det slik:

– For å si det slik: Den dagen jeg blir bestemor skal jeg opprette pensjonssparing til mine barnebarn. De får pensjonsfond i dåpsgave.

Hun legger til:

– Skal du selv starte egen pensjonssparing kan du starte så tidlig du bare vil. Men ikke spar så mye at du ikke har en hyggelig hverdag. Start med en sum du ikke merker at forsvinner fra konto hver måned. Da blir ikke pensjon et slitsomt og irriterende tema. 

Se hvor mye du bør spare i Storebrands pensjonskalkulator, og kom i gang i dag du også!

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Les mer om IPS på storebrand.no.

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?