Så enkelt at selv et barn kan klare det? Nei, pensjon er kanskje ikke barnemat, men det er heller ikke rakettforskning. 

Foredragsholder og pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm, påpeker at det er såre enkelt å forstå pensjon - hvis man først setter seg inn i det. 

Kort fortalt er pensjon det samme som lønn – det er bare i den andre enden av livet. Det er pengene du skal leve av den dagen du slutter å jobbe. Det er heller ikke alt du trenger å vite om pensjon dersom du er nybegynner – men det finnes noen tips og triks du bør vite om, uansett hvor ung eller gammel du er. 

Lær mer: Derfor bør du starte tidlig med egen pensjonssparing

Dette er det du skal leve av når du blir gammel:

Folketrygden

Alle har krav på pensjonspenger fra folketrygden, og disse utbetales av NAV. Er du født etter 1954, sparer staten opp 18,1 prosent av det du tjener hvert eneste år fra du er 13 til du er 72 år. Så for hver tusenlapp du tjener, setter NAV inn 181 kroner i pensjonssparing for deg. Dette skjer automatisk, og summen vokser for hvert år. Det er imidlertid et tak for hva du kan tjene opp, på 7,1G, som utgjør rundt 665 000 kroner i året. 

Tjenestepensjon

Helt siden 2006 har det vært pålagt at arbeidstakere skal ha en pensjonsordning gjennom arbeidsgiver. Minstetrekket ligger på to prosent, men flere bedrifter har valgt en høyere prosentandel. Det betyr at arbeidsgiveren din setter av minst to prosent av lønnen din til pensjonssparing.

Egen pensjonssparing

I tillegg til pengene du får fra folketrygden, og tidligere og nåværende arbeidsgiver bør du spare til egen pensjon. Hvor mye du bør sette av hver måned kommer an på hvor gammel du er. Det er også å viktig å tenke på hvor og hvordan du vil plassere pengene dine. 

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no.

EKSPERTEN: Øyvind Bendz Strøm er pensjonsrådgiver i Storebrand, og kan fortelle at pensjon egentlig er det samme som lønn - bare at du får den når du har gjort ditt i arbeidslivet.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Visste du at ... i Storebrand spares pengene dine i bærekraftige fond, og du kan selv velge hvilken risiko du vil ta med sparepengene. 

Hvordan bør du spare på egen hånd?

Mange unge tror at en sparekonto med høy rente er den beste måten å spare på, men skal du spare til noe så langsiktig som pensjon, bør du spare i aksjefond. Storebrand har tall som viser at mange, og særlig de yngste, lar sparepengene bli stående i banken fordi det føles trygt, men trygt er ikke nødvendigvis smart. 

– Har du mange år til pensjonsalder, bør du ha en høyest mulig aksjeandel i sparingen din. Sparer du i Storebrands pensjonsprofiler reduseres aksjeandelen automatisk når du nærmer deg pensjonsalder, sier Bendz Strøm.

Les også: Ni av ti unge kan fint lite om pensjon

La oss vise deg hvordan fond banker bank gjennom noe alle kjenner til: Krone-isen!

I 1970 kostet en Krone-is én krone. I dag, en yrkeskarriere senere, koster isen 22 kroner. Hvis du i 1970 hadde tatt den énkroningen og spart den i madrassen, i stedet for å kjøpe isen, så hadde du fortsatt hatt én krone. Men det er ikke så mange som sparer i madrassen lenger. Mange har nå sparepengene sine i banken. Hadde du puttet én krone i banken, ville du hatt ti kroner i dag. Men ti kroner holder jo ikke dersom du skal kjøpe en Krone-is. Hadde du derimot investert én krone i et fond som investerer på Oslo børs, hadde du hatt 33 kroner i dag. Da hadde du hatt råd til å kjøpe 1,5 Krone-is. 

Her kan du se eksempelet illustrert:

Hvilken lærdom skal du trekke ut fra dette eksempelet? Hvis du skal spare på lang sikt, så bør du gjøre det der pengene vokser mest, altså i et aksjefond. 

Etter hvert som du blir eldre bør mindre og mindre stå i aksjer, sier Joramo Sandell, som legger til at det høres vanskelig ut, men at alle selskap som jobber med kapitalforvaltning har mennesker som sitter på analyser over hva de mener vil være en god investering for dine pensjonspenger, og som kan hjelpe deg med hvilken løsning som passer deg best.

Topp fem ting folk lurer på om pensjon!

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?