Annonsørinnhold

Båtene du kan kjøre med og uten båtførerbevis

Kan en 14-åring kjøre en båt med 9,9 hk? Kan en person over 16 år uten båtførerbevis kjøre en båt med 25 hk? Her finner du svarene.


Enkelt forklart – hvem kan kjøre hva:

Barn under 16 år

  • Barn under 16 år kan kjøre båter med maks 10 hestekrefters (7,5 kW) motor.
  • Båten kan ikke ha en lengde større enn 8 meter – 26,25 fot.
  • Øvelseskjøring i større båt er tillatt under tilsyn av fører som har rett til å kjøre båten.
  • Båtførerprøven kan tas fra fylte 14 år, men utstedes ikke før fylte 16.


Hastighetsgrensen på 10 knop ble fjernet 1. juli 2021.
Med andre ord kan barn under 16 år (ingen nedre aldersgrense) kjøre båter under 8 meters lengde, så sant motoren ikke er større enn 10 hk. En typisk ungdomsjolle med 9,9 hk vil vanligvis oppnå en hastighet på rundt 17–18 knop.


Det er som regel enkelt å fjerne plombering på disse motorene. En motor som er modifisert til 15 hk vil ikke være tillatt å bruke for barn under 16 år, med mindre det dreier seg om øvelseskjøring. En typisk ungdomsjolle med 15 hk vil vanligvis klare rundt 23 knop.

Båten til venstre har 40 hk og kan derfor ikke føres av en person under 16 år, eller en person uten båtførerprøven (som ikke er født før 1.1.1980). Båten til høyre har 9,9 hk og kommer opp i 19 knop. Denne båten kan føres av alle.
Over 16 år UTEN båtførerprøven:

Ungdommer uten utstedt båtførerbevis kan fra dagen de fyller 16 kjøre båter som har:

  • Maks 25 hestekrefter (19 kW).
  • Maks 8 meters (26,25 fot) lengde.

Forskriften sier ikke noe om båtens hastighet. Med 25 HK motor vil en typisk liten skjærgårdsjeep komme opp i cirka 25 knop med 1–2 personer om bord.

Over 16 år MED båtførerprøven:

Har du bestått båtførerprøven, gir det deg rett til å kjøre båter som:

  • Har mer (eller mindre) enn 25 hk.
  • Har inntil 15 meters (49, 21 fot) lengde.

Med andre ord kan man med båtførerbeviset i hånden, som 16-åring, kjøre en 49 fots båt i den hastigheten du selv ønsker, uten begrensninger. Men om det er så lurt, er en annen sak.

Alle som skal føre fritidsbåt i Norge under 24 meter som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer må ha høyhastighetsbeviset. For å få dette, må du gjennomføre et kurs som består av en teoretisk og en praktisk del. Dette er uavhengig av om du for eksempel har båtførerbevis eller fritidsskippersertifikat fra før.

En hurtiggående Hydrolift med skroglengde mindre enn 8 meter kan føres av deg som har båtførerprøven eller er født før 01.01.1980.

Født før 01.01.1980

Er du født før 1. januar 1980 stilles det ingen formelle krav til deg som fører av fritidsbåt. Du har med andre ord rett til å kjøre de samme båtene som en person med båtførerbevis. Du har rett til å føre båter som:

  • Har mer (eller mindre) enn 25 hk
  • Har inntil 15 meters (49, 21 fot) lengde

Vi anbefaler imidlertid alle å ta båtførerprøven som et minimum.

For båter over 15 meters lengde

Skal du føre en båt med større lengde enn 15 meter, må du ha D5L, det såkalte fritidsskipper-sertifikatet. Dette er et langt mer omfattende kurs enn båtførerkurset, og inneholder både teori og praksis.


Ta vårt digitale båtførerkurs

Redningsselskapets online båtførerkurs er perfekt for deg som skal ta båtførerprøven. Det kreves ingen forkunnskaper for å ta kurset. Dette er en fin måte å trene på de ulike emnene du får på eksamen.

Kurset består av tekst, videoer, quizer og spill som gjør det morsomt å lære! Med Redningsselskapets nettkurs kan du lære når og hvor du vil. Du kan også sette videoene på pause og se ting om igjen når det passer deg.


Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Redningsselskapet


Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)