Annonsørinnhold

1. mai er det #fotballtrøyefredag:

Tapre Preben (8) fintet vekk kreftcellene –
og skrev et fotballeventyr utenom det vanlige

6. mai er det #fotballtrøyefredag

Tapre Preben (8) fintet vekk kreftcellene –
og skrev et fotballeventyr utenom det vanlige

Ta på deg en fotballdrakt og støtt kampen mot barnekreft

Tapre Preben (8) fintet vekk kreftcellene –
og skrev et fotballeventyr utenom det vanlige

6. mai er det #fotballtrøyefredag:

Da kreftsykdommen herjet på brutalt vis i den unge guttekroppen, ble kjærligheten til fotball den ultimate trøsten og motivasjonen. Så hyllet favorittklubben ham som en stjerne på Marienlyst stadion.

– Dette var en stor dag, forteller en oppriktig lykkelig Preben Hennum Mortensen til mamma og pappa, da han legger seg noen timer etter at hans kjære Strømsgodset realiserte (den foreløpige) guttedrømmen.

Kun kort tid tidligere hadde hjemmesupporterne så vel som Molde-fansen taktfast sunget: «Vi elsker Preben, vi elsker Preben!»

– Det var mitt livs beste dag! fortsetter unggutten så snart en ny morgen tar til i Liaveien i Tønsberg.

For å forstå betydningen lærkula har for 8-åringen, må vi slå en langpasning tilbake til dagene da de kaldeste høstgufsene treffer familien i oktober 2015.
Hospital bed, Automotive design, Medical equipment, Motor vehicle, Comfort, Product, Baby
– Alt og ingenting går gjennom hodet. Uvissheten, og alle inntrykkene vi får på sykehuset, er det verste. Hvor skal vi nå? Hva er neste steg? sier Ida Christin Hennum (33) med alvorstynget stemme – og illustrerer hvordan det er å ta innover seg alle foreldres store mareritt: Et kreftsykt barn.


Unormale blodprøver

Livet staker nemlig brått ut en nådeløs kurs, da Preben faller og får vondt i det ene beinet. Han slutter plutselig å gå og blir hjemme fra barnehagen noen dager, men smertene gir seg.

På lånt tid.

Åtte dager senere nekter lillegutt å gå til barnehagen. Legen tror det er snakk om en betennelse i hoftene og henviser 2-åringen til utredning på Sykehuset i Vestfold dagen etter.

– Røntgenbildene ser fine ut, men blodprøvene er langt utenfor normalen, forteller mamma Ida Christin.

Drøye 14 dager senere tas nye undersøkelser. Preben sendes umiddelbart til Rikshospitalet i Oslo, med beskjed om at de tror det er snakk om leukemi.

Dagen etter bekreftes diagnosen, og gutten starter den nødvendige behandlingen.


Smile, Hair, Face, Nose, Cheek, Skin, Head, Hand, Outerwear, Eye
– Vi går rett og slett inn i en boble, der vi ikke helt forstår det som skjer. Det tar litt tid før vi kommer til hektene igjen, etter å ha fått beskjed om at barnet vårt har kreft, sier pappa Ronny Mortensen


Mentale påkjenninger

Stemningen og inntrykkene setter umiddelbart dype spor i den lille familien, forsterket av markeringen som finner sted på behandlingsstedet i hovedstaden.

– Dette er på samme tid som halloween blir feiret, som gjør at vi treffer mange barn på cellegiftbehandling. Unge gutter og jenter uten hår, men med halloween-masker og stativ med intravenøs væske og medisiner, sier Ida Christin om starten på den nye hverdagen.

To dager senere legges Preben i narkose og får operert inn et sentralt venekateter (SVK) som brukes til medisiner og blodprøver. I løpet av tre og en halv uke blir antallet påkjenninger mange og tøffe for lillegutt og hans nærmeste.

 – For meg er den største prøvelsen usikkerheten før det blir stilt en diagnose, men også da Preben blir lagt i narkose første gang, sier Ronny.


Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle frame, Tire, Wheel, Plant, Helmet, Sky
– På denne tiden betyr et lite smil fra Preben hele verden. Veien er kort fra fortvilelse til glede og tilbake igjen.

– Kritisk tilstand

8. desember 2015: Preben blir alvorlig syk og er nesten ikke i stand til å åpne øynene. Pupillene reagerer langsomt, og legene mistenker trykk i hodet. MR avviser imidlertid dette.

På denne tiden er 2-åringen i all hovedsak innlagt på Sykehuset i Vestfold og Rikshospitalet og er på sitt svakeste gjennom hele sykdomsløpet.

– Tilstanden er ganske kritisk. Hjertet og pulsen blir konstant overvåket, han har tidvis hvilepuls på 190. Det er i denne perioden vi føler vi kan miste Preben, og vi kjenner på tankene på hvordan livet vil bli om det skjer, sier Ida Christin.

I det som oppleves som et mentalt kaos, gir de minste gleder familien håp om en sykdomsfri hverdag på sikt.
To år i rullestol

Høsten 2016 får Preben sin siste høydose med cellegift på Rikshospitalet. I mars 2017 blir han tvunget til å operere begge beina.

– Dette som en konsekvens av at cellegiften forandrer beinstillingen, som også medfører to år i rullestol. Han må av den grunn lære å gå på nytt, sier Ronny.

Men den livsglade sønnen nekter å gi etter for blodkreftens hensynsløse angrep. Han går for første gang måneden etter operasjonen – vel å merke på knærne – og dokumenterer den hardt prøvede podens livsgnist.

Våren 2018 gjennomfører han sin siste behandlingsdag. Foreldrene berømmer sønnens pågangsmot.

– Vi har en fighter i Preben, sterkere enn noen andre jeg har møtt i livet. Vi var gjennom 900 døgn med cellegift, i tillegg til flere operasjoner og ukelange kurer, sier Ronny.Sports uniform, Ball game, Jersey, World, Sky, Player, Soccer, Sportswear

Drømmer realiseres

10. april 2022: I stekende vårsol på vei til Marienlyst stadion i Drammen for å se favorittlaget Strømsgodset ta imot Molde, småløper nærmest familien Hennum Mortensen som i dag teller fire.

8-åringen Preben er nemlig blitt storebror til lille Mie (2) og leker kjærlig med en begeistret lillesøster så snart anledningen byr seg. Hovedpersonen er derimot uvitende om flere av overraskelsene som vil dukke opp inne på stadion denne ettermiddagen.

Tydelig lykkelig er han også over å ha sjonglert vekk kreftsykdommen som har satt et sterkt preg på barndommen.

– Nå føler jeg meg i veldig god form! Å ha seiret over kreften gjør meg stolt, det var en tøff tid å være syk. Å sitte i rullestol og se kompiser løpe rundt, var ikke særlig kult, sier Preben.

Skjønt, det er da fotballpraten med pappa Ronny starter utenfor hovedinngangen til «Gamle Gress»,  at sønnen virkelig skjerper fokus og avslører hva som egentlig opptar ham aller mest.

«Fotball er ikke et spill på liv og død. Nei, det er mye viktigere enn som så», lyder et anerkjent sitat fra den legendariske Liverpool-manageren Bill Shankly. Ordene kunne like gjerne ha stammet fra Prebens munn.

– Han trener daglig et par timer på egen hånd, er sta, og leverer bedre enn hva jeg hadde trodd for to-tre år siden, sier Ronny om sønnen.

Material property, Sleeve, Gesture, Font, T-shirt

Så enkelt er det å delta:

Vipps 50 kroner til 705404Støtt kampen mot barnekreft med 50 kroner, eller et valgfritt beløp, og du er med på laget!

Ta på fotballtrøye

Uansett om du skal på jobb, skole, i barnehagen eller være hjemme. Bli med på laget fredag 6. mai.

Azure, Sleeve, Gesture, Font
Sleeve, Font

Del din FotballtrøyeFredagDel bilder i sosiale medier og merk dem med #fotballtrøyefredag. Da når vi ut til enda flere!

Fotballgal

Hårfrisyren er dessuten tydelig inspirert av en norsk superstjerne ved navn Erling Braut Haaland.

– Jeg spør ofte kameratene mine om å bli med ut på løkka og på kamper. Fotball er det morsomste jeg vet om og hjalp meg mye da var syk. I dag ser jeg ofte på TV for å lære nye triks, sier Preben.

Fotballinteressen forteller han oppstod etter å ha sett andre barn leke med ball.

– Da jeg prøvde det for første gang som fireåring, klarte jeg ikke å slutte med det, sier Preben om sitt eget spesielle fotballeventyr.

Til daglig representerer han breddeklubben Vear IF, men lar det skinne gjennom at det ultimate målet befinner seg et stykke unna gressmatten sørvest i Norges eldste by.

– Min store drøm er å bli fotballproff og å bli populær på VG Nett. Planen er å bli solgt til Manchester United etter å ha imponert for Strømsgodset, forteller Preben med den største selvsikkerhet.

Da 2013-modellen bare var noen få dager gammel, ble han meldt inn i supporterklubben GodsetUnionen av en ivrig bestefar, for øvrig lagets tidligere bussjåfør. I den forbindelse var det heller ikke uvanlig at det unge barnebarnet var en av passasjerene.


 
Street fashion, Lip, Hand, Outerwear, Neck, Textile, Sleeve, Eyelash, Gesture, Collar

Lidenskap for Strømsgodset

Siden har kjærligheten til klubben vokst seg sterk.

– Jeg er stor fan av Strømsgodset og følger med på det meste som skjer rundt laget. Favorittspilleren min er spissen, Fred Friday.

Far forteller at oppmerksomheten rundt «verdens vakreste spill» hjalp unggutten til å holde motet oppe, også på de mørkeste dagene som kreftsyk.

– Fotballinteressen har gjennom alle årene spilt en viktig del i livet til Preben, selv da han tidvis løp rundt på knærne. Han har alltid hatt 100 baller hjemme. Da han endelig kunne begynne å spille og trene med kompiser, sto han på som ingen andre, sier pappaen som selv er lidenskapelig opptatt av sporten.

Våren 2023 vil det være fem år siden endt kreftbehandling for Prebens del. Det gjør at han kan bli erklært kreftfri.

– Vi har fortsatt en viss risiko for tilbakefall, selv om det i dag ikke er noen tegn til det, sier Ronny.

Coat, Gesture

Barnekreftforeningens viktige bidrag

Familien passer på å påpeke Barnekreftforeningens betydning og støtte i Prebens kamp mot kreftcellene. På sykehuset så vel som i eget hjem fra dag én.

For når et barn får en så alvorlig diagnose som kreft, er det godt å prate med noen som har opplevd det samme.

– Vi er til stede for hele familien, det vil si det syke barnet, søsken og foreldre. På sykehusene arrangerer våre likepersoner foreldrekvelder med tilbud om samtaler for nye familier. Vi sørger også for positive overraskelser for barna som må være innlagt på sykehus over lange perioder, sier Line Lybo Uppard, leder Marked, kommunikasjon og HR i Barnekreftforeningen.

Det frivillige fellesskapet ønsker derfor å være en støttepartner og informasjonskilde for familier som rammes av barnekreft, som gjør at de ikke føler seg alene. Den landsdekkende organisasjonen er også den største pådriveren i Norge til å sette fokus på barnekreft i media og samfunnet.

– Annenhver dag får et barn i Norge kreft. Heldigvis overlever fire av fem , men vi trenger hjelp til å redde det femte barnet. Vi bidrar til forskning og utdanning for å bekjempe barnekreft, som er annerledes enn voksenkreft. Barn får andre kreftformer og annen behandling enn voksne, sier Uppard, som av den grunn ønsker økt oppmerksomhet rundt den største dødsårsaken for de mellom 1 og 14 år i Norge i dag.

#Fotballtrøyefredag

Ved å delta på Fotballtrøyefredag 6. mai, kan alle (!) bli med i kampen mot barnekreft. Dagen er nemlig en gyllen anledning til å ikle seg en drakt, og ikke minst fortelle venner, kolleger og andre at den aktuelle fredagen betyr noe ekstra.

Store og kjente merkevarer som Elkjøp, Kiwi minipris, Bama, XXL Sport & Villmark, Thon Hotels, JYSK og Norges Fotballforbund er allerede på lag med Barnekreftforeningen, men der det også er plass til deg som leser dette. Med gode grunner.

– Dette gjør vi for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til barnekreftsaken. Barn har mye de skal oppleve. Ingen barn skal dø av kreft, sier Uppard.

Sports uniform, Shorts, Trousers, Leg, Jersey, Standing, Gesture, Thigh, Sportswear

– Siden 2017 har Barnekreftforeningen delt ut 120 millioner kroner til barnekreftforskning. Hva slags betydning har pengene hatt?

– Tallene viser at forskning hjelper. På 1960-tallet var det få som overlevde barnekreft. I dag overlever 4 av 5 barn. I løpet av en femårsperiode har overlevelsesraten på barnekreft gått fra 80 til 85 prosent. Så lenge det finnes barn og ungdom som dør av kreft, eller som får et vanskelig liv etter kreftbehandling, er forskning nødvendig.

– Hva tror du er forklaringen på hvorfor fotball får en viktig rolle for kreftsyke barn?

– De drømmer om å bli friske og komme tilbake på løkka sammen med klassekamerater og venner. De drømmer om kamper som skal spilles, og om mål som skal scores. Alle barn trenger forbilder og rollemodeller, og barn med kreft er intet unntak, sier Uppard - og illustrerer avslutningsvis betydningen sporten har for gutter og jenter i Prebens situasjon.

– På fotballbanen kan barn oppleve lek og mestring og se opp til sine helter. Fra sofaen og sykesengen ser barna kamper med favorittlaget og spiller FIFA når formen tillater det. Fotballen er med på veien for barna og familiene, både under behandlingen og når de er på bedringens vei, sier Uppard. 

Innvandrere i corona-utsatte yrker

Mens smitterisikoen faller for resten av samfunnet, er forskerne tydelige på at de som må møte på jobb fysisk sannsynligvis har flere kontaktpunkter. Dette er også yrker hvor innvandrere enten er tydelig representert eller overrepresentert. Tallene viser at pandemien har rammet den norske innvandrerbefolkningen hardt, og nær halvparten av dem som har hatt corona i Norge har innvandrerbakgrunn. Utsatte yrker trekkes frem som en av flere påvirkende faktorer. Mens antallet norske sysselsatte har falt med 33.000, har arbeidstagere av utenlandsk opprinnelse økt med mer enn 200.000 siden 2008 og står dermed for hele veksten i norsk sysselsetting, viser tall fra SSB. I disse yrkene blir flest smittet – fra høyest til lavest: 1. Kafé-/gatekjøkkenmedarbeider 2. Taxisjåfør 3. Servitør 4. Buss- og trikkesjåfør 5. Bartender 6. Barnehageassistent 7. Renholder 8. Sykepleier 9. Frisør 10. Butikkmedarbeider 11. Barnehagelærer 12. Grunnskolelærer 13. Hotellresepsjonist 14. Personlig trener/aktivitetsinstruktør 15. Fysioterapeut 16. Lege 17. Flyvert/båtvert 18. Tannlege 19. Lærer ved høyskole/universitet 20. Lærer videregående skole 21. Reiseguide 22. Togkonduktør Kilde: FHI

Sjåføren

Human body, Clothing, Smile, Head, Outerwear, Workwear, Sleeve, Jacket, Gesture, Collar

Badreddine Maizi

Alder: 39 år

Bagrunn: Tunisia

Yrke: Sjåfør

Kontakter i løpet av uke: Opptil 75 passasjerer

Hver dag kjører han personer som er mistenkt eller bekreftet smittet. Frykten er å ta med corona hjem til kona og to små gutter.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Barnekreftforeningen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)