Annonsørinnhold

Finn din perfekte potetrett til hverdagen

Vi har samlet fristende og smakfulle oppskrifter med potet, som er skreddersydd for tiden i hverdagen din.

Produsert av VG Partnerstudio

Tips og triks for å korte ned tiden på kjøkkenet

Mange nordmenn sier de velger bort potet fordi det tar lang tid å tilberede. Det finnes derimot flere grep du kan gjøre for å få potetmiddagen raskere på bordet.

Lise Marie Brandstadmoen jobber som klinisk ernæringsfysiolog i Bama og har noen gode triks i ermet for å korte ned tiden på kjøkkenet.

– Poteter kan kuttes i mindre biter før de kokes, som vil reduserer koketiden betraktelig. Perfekt om du skal lage potetmos for eksempel, tipser hun.

Et annet triks er å legge poteten noen minutter i mikrobølgeovnen, før du baker poteten videre i ovnen.

Så enkelt lager du en lekker rett ut av kokt potet:

Det er veldig enkelt å gjøre potet veldig godt

Det er ikke mye hokus pokus som skal til for å imponere gjestene dine med potet! Lag for eksempel enkle «potetreder» i en muffinsform, og fyll dem med det du ønsker:

Frokost: Fyll potetredet med egg og bacon, for å gjøre ekstra stas på helgen.

Forrett: Bland sammen rømme, rogn og gressløk, og fyll redene med den friske blandingen.

Middag: Smørstekt sopp med hvitløk og urter setter et høstlig preg på potetredet, og blir en perfekt siderett til viltmiddagen.

Slik imponerer du gjestene dine med potetreder:

Bruk tiden godt

Poteten har mange gode egenskaper, men det som er unikt er at den er veldig god på «å lage seg selv». Putt poteten i ovnen og den kan ligge der lenge, mens du holder på med andre ting. Og poteten vil bare bli bedre og bedre.

Dette gjelder spesielt for klassikeren bakt potet, og så lenge du planlegger måltidet vil en perfekt, ferdig bakt potet være klar når du er sulten.

Husk også at poteten gjerne kan få være stjernen i en rett. Helsemyndighetene anbefaler nemlig potet som et bedre valg enn ris og pasta!

– Siden poteten ikke lenger regnes som en av «fem om dagen» er det mange som tror at poteten ikke er sunn. Dette er ikke riktig, og den eneste grunnen til at den er utelatt er fordi den ikke hadde god nok dokumentasjon på evnen til å forebygge sykdom, informerer Brandstadmoen.

Derfor bør du spise potet


Norge er en ekte potetnasjon, og den allsidige råvaren passer til det meste på middagstallerkenen. I tillegg er poteten enkel å tilberede, og det skal mye til for å ikke mestre en potetrett.

Vi har samlet de beste oppskriftene med potet til hverdagen - Klikk på tiden du kan bruke på kjøkkenet, og planlegg dagens middag!

Potetspising gir lave utslipp av klimagasser, har gode helsegevinster og er en av de mest bærekraftige matvarene du kan spise i Norge, forteller klinisk ernæringsfysiolog, Lise Marie Brandstadmoen.

SPIS POTET: Sunt, godt og bærekraftig er tre stikkord om hvorfor du bør velge potet, sier Lise Marie Brandstadmoen. Foto: Stine Østby

Profilbilde Lise.jpg

– Poteter er sunt fordi de gir oss vitamin C, kalium og kostfiber, informerer hun videre.

Vitamin C har mange viktige oppgaver, slik som å bidra til et normalt immunforsvar og redusere tretthet og utmattelse.

– Vitaminet øker også opptaket av jern i kroppen, og poteten bør derfor være en del av middagen.

Les også: Her er potettriksene du må kunne

Slik koker du poteter

Poteter kan deles i to ulike kategorier: Kokefaste og melne. De kokefaste egner seg godt til koking, mens melne er best egnet til potetmos og puré.

Det er derimot ingen grunn til panikk om du har kjøpt «feil» potetsort. Melne poteter kan også kokes, men det krever litt mer aktsomhet.

Se videoen for å lære forskjellen på koking av melne og kokefaste poteter:

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)