Bli inspirert:

fristende oppskrifter med avokado

Bli med på
nm i guacamole

Bli med på
NM i guacamole

Nordmenn spiser avokado til den store gullmedaljen, men visste du at den kremete frukten passer til mye mer enn til tacoen?

Produsert av VG Partnerstudio

Det er tydelig at avokado, og spesielt guacamole, vekker et stort engasjement på norske kjøkken. Det fikk vi bevist da NM i guacamole gikk av stabelen den 7. juni. Oppskrifter fra hele landet ble med i kåringen, og det var ingen tvil om at nordmenn er kreative på kjøkkenet.

Flere hundre guacamoleoppskrifter ble sendt inn, og på ingredienslisten stod alt fra pasjonsfrukt og appelsin, til pistasjnøtter og balsamico. Det var derimot Terje Øyrås som gikk av med seieren, som har tre unike råvarer i sin guacamole.

Kokk og fagdommer Lise Finckenhagen testet oppskriften, og likte blant annet at guacamolen fikk en «chunky» konsistens, og at de hemmelige ingrediensene skapte en ny vri.

– Det søte fra honningen og det syrlige fra limen, skaper en balanse som fungerer svært godt, sa hun under kåringen.

Se hvordan du lager Norges beste guacamole:


Dobbelklikk for VGTV

norges beste guacamole

2 stk avokado
1/2 fedd hvitløk
Saft og revet skall av 1 lime
1 håndfull finhakket koriander
1 grovhakket tomat uten kjerne
1/2 rødløk
Ca. 1 ss flytende honning
1/2 ts spisskummen

Hakk avokado på en fjøl med kniv og bland inn resten av ingrediensene. Smak til med revet limeskall, flytende honning, salt og pepper.

WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png

SPIS AVOKADO: Kroppen trenger de gode fettsyrene fra avokado, sier ernæringsfysiolog Lise Marie Brandstadmoen. Foto: PRIVAT

Profilbilde Lise.jpg

Passer til de fleste måltider

Avokadoen kan lages på andre måter enn til guacamole, og kan til og med være et lite måltid i seg selv.

I tillegg inneholder avokado mange næringsstoffer som er bra for oss, da den er naturlig rik på folat, kalium og umettede fettsyrer.

– Avokado inneholder også vitamin B6, vitamin E, kobber og fiber, forteller Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog hos Bama.


En god fettkilde

– Vi kan faktisk ikke leve uten fett, men det er viktig å vite forskjellen på typer fett.

Helsemyndighetene oppfordrer oss til å spise mindre mettet fett, og heller erstatte det med umettet fett.

– Avokado er rik på umettede fettsyrer. Det å erstatte mettet fett med umettet fett i kostholdet har vist seg å senke kolesterolkonsentrasjonen i blodet, forteller Brandstadmoen.

Takket være avokadoens allsidighet, opplyser Brandstadmoen at man gjerne kan spise avokado hver dag. Stenfrukten kan også brukes som barnemat, og en blanding av most banan og avokado er et supert måltid for den minste.

"Til frokost kan du bruke den som pålegg eller i en smoothie. Til lunsj kan du ha den i en salatblanding, og til middag passer den til nesten alle retter!"

- Lise Marie Brandstadmoen, ernæringsfysiolog hos Bama
WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png

Se hva nordmenn flest bruker avokado til i videoen under:

Dobbelklikk for VGTV

DISSE retteNE PASSER perfekt med avokado

AVOKADO, EGG OG BACON

Frokosten er servert! Avokado løfter egg og bacon til et nytt nivå.

Se hele oppskriften her

WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png


mango- og avokadosalat

Denne salaten byr på fristende farger, med innslag av mango, granateple og chili. En siderett som passer til laks, kylling, grillmat eller sterkt krydret mat.

Se hele oppskriften her

WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png

Avokadotoppet
hamburger

Avokadoen fungerer perfekt med en burger! Prøv det selv neste gang du griller i sommer.

Se hele oppskriften her

WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png


pasta med avokadopesto

Visste du at det går an å lage en fløyelsmyk pesto av avokado, hvitløk, sitron, parmsan, pinjekjerner og basilikum?
Se hele oppskriften her

WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png

Avokado på skiva

Avokado er en nydelig erstatter for smør og annet pålegg. Smør avokadoen på brødskiven og drypp gjerne over litt lime eller noen dråper sitronsaft. Salt, pepper og litt urter smaker ekstra godt.

Se hele oppskriften her

WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png
"Smaken er det aller viktigste, men kreativitet, utseende og originalitet vil også spille inn. Vi har med en delikat råvare å gjøre, så det er viktig å ikke ta livet av den, men løfte den ytterligere frem. Et overraskelsesmoment er alltid spennende, og vi er åpne for alt"

- Lise Finckenhagen, dommer i NM i guacamole
WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png
"Avokado og guacamole passer like godt til tradisjonsretter som til eksotiske retter. det er deilig tilbehør til asiatisk mat, meksikansk mat, eller ved siden av røkelaksen"
WAO_EN_Logo-Large-Slogan_RGB_pos_20170412.png

Gratis kokebok

Om du behøver inspirasjon og kreative idéer til hvordan du kan bruke avokado og guacamole, har World Avocado Organization laget en fristende kokebok - helt gratis!

Last ned kokeboken her og finn mange gode oppskrifter med avokado


Stekt tunfisk på en seng av brønnkarse og avokado

Se flere oppskrifter her

Stekt fisk med rustikk avokado- og potetmos

Se flere oppskrifter her

Grillet laks på avokado- og koriandermousse

Se flere oppskrifter her
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)