Her er potettriksene du må kunne

Visste du at ulike sorter har ulike bruksområder? Eller at det er en dårlig idé å pakke dem inn i aluminiumsfolie før du baker dem i ovnen? Nå er de norske potetene i butikk. Her er tipsene til hvordan du bruker dem riktig.

– Ikke pakk potetene i aluminiumsfolie. Gi dem et snitt og legg dem på salt, slik at mest mulig fuktighet fordamper. Om du pakker dem inn, gjør du det stikk motsatte. Pakk dem gjerne inn for at de skal se penere ut, men gjør det etter at de har vært i ovnen, oppfordrer BAMA-kokk, Harald Osa.

Oppskrift: Bakte Beate-poteter med kryddersmør

Les mer om hvordan du velger riktig potetsort lenger ned i saken.

Ulike potetsorter, ulike bruksområder

Poteter kan deles i to ulike kategorier: Kokefaste og melne. De kokefaste egner seg godt til koking, mens melne er best egnet til potetmos og -puré.

– Kokefaste poteter har lavere tørrstoffinnhold, og er derfor perfekte å bruke til koking og ovnsbaking. Det blir fantastisk godt! Kok, del opp og bak etterpå, da blir potetene saftige inni og sprø utenpå, tipser Osa og fortsetter:

–Ved steking i skiver, terninger eller i potetsalat er det lurt å bruke kokefaste poteter. Da får du et pent og velsmakende resultat. Med en skarp kniv, finner du raskt ut om de har kokt lenge nok. Kokefaste poteter kan også fint kuttes i mindre biter før de kokes. Da blir middagen ferdig på et blunk!
Harald Osa, BAMA-kokk

I motsetning til de kokefaste, har melne potetsorter et høyere tørstoffinnhold. Osa forteller at også disse sortene kan kokes, men at det krever litt mer aktsomhet.

«Bakepoteter, enten de er store eller små, blir vanvittig gode når det er en melen potetsort. Poteten trekker til seg smaken av for eksempel smeltet smør på en helt annen måte».
Harald Osa, BAMA-kokk

Ernæringsfysiologen: – Poteten bør være en foretrukken følgesvenn til middagsretten

Poteter er en naturlig kilde til vitamin C, kalium og kostfiber som er sunt for kroppen.

– Vitamin C har mange viktige oppgaver, slik som å styrke immunforsvaret og redusere tretthet og utmattelse. Vitaminet øker også opptaket av jern i kroppen og poteten bør derfor være en foretrukken følgesvenn til middagsretten, sier klinisk ernæringsfysiolog Lise Marie Brandstadmoen i BAMA.

Behold skallet på

Fordi mye av kostfiberet sitter i nettopp skallet, anbefaler Brandstadmoen en tilberedning som gjør at man ikke trenger å skrelle.

– Jeg anbefaler kokte og bakte poteter fremfor stekte eller frityrstekte. Potetstappe er godt likt blant både store og små, og kan tilsettes både grønnsaker og ulike krydder, for å sette smak og farge på stappen, foreslår hun.

BAMA har også ferdige potetretter som er ekstra raske å tilberede. Rettene er laget med sous vide-teknologi, for å bevare mest mulig av smaken og næringsstoffene. Noen av ferdigrettene du finner i butikkhyllene er:

  • Potetmos
  • Fløtegratinerte poteter
  • Ferdigkokte poteter

KLIKK PÅ BILDET FOR OPPSKRIFT: Potetstappe laget av moste pimpernel-poteter. Foto: BAMA

KLIKK PÅ BILDET FOR OPPSKRIFT: Potetstappe laget av moste pimpernel-poteter. Foto: BAMA

KLIKK PÅ BILDET FOR OPPSKRIFT: Oppblåste mandelpoteter med limesalt. Foto: BAMA

KLIKK PÅ BILDET FOR OPPSKRIFT: Bakte beate-poteter med kryddersmør. Foto: BAMA

– Norske poteter er best på smak

Norskansvarlig i Bama, Espen Gultvedt, forteller at de norske potetene skiller seg fra de utenlandske på både smak og utseende.

– Det er mye smak i de norske potetsortene. På grunn av jordtypene i Norge blir de norske potetene litt mindre pene enn potetene i for eksempel Frankrike. Der er jordsområdene mer ensartede, noe som gir et penere utseende. Man må nesten velge om utseende eller smak er det viktigste, sier Gultvedt og ler.

Oppskrift: Pannestekte poteter

Slik velger du riktig potetsort

Gultvedt forteller at særlig potettypene Asterix og Mandel er populære her til lands. Men disse er langt fra de eneste sortene norske potetbønder dyrker.

Nye sorter utvikles kontinuerlig for å få frem enda bedre poteter enn dem vi har i dag. For det norske markedet er særlig smak og tørrstoffinnhold viktige egenskaper.

Dette er de norske potetsortene:

🥔 Asterix: Dette er poteten nordmenn kjøper flest av. Den er ganske smaksnøytral, rød og avlang. Den er veldig anvendelig på bruksområder; den kan kokes, moses og bakes. Du kan også lage hjemmelaget pommes frites.

🥔 Nansen: Kokefast sort, med rødt skall. Den har noe mer smak enn Asterix, og er like allsidig som Beate og Asterix. Egner seg godt til både koking, baking og mos.

🥔 Beate: Dette er en forholdsvis anvendelig og smaksnøytral potet som egner seg aller best til koking.

🥔 Folva: Den er gul i skall og kjøtt, og den er også veldig smaksnøytral. Omtrent like anvendelig som Beate, men ettersom de er litt mindre, koker de fortere.

🥔 Mandel: Dette er en veldig tørrstoffrik potet, som vil si at den er melen mens de andre er kokefaste. Den er veldig gul i skall og kjøtt, liten og avlang. Den har mye smak og er ypperlig til ovnsbaking, mos og liknende. Selv om den brukes mye som kokepotet er den litt vanskelig å koke, og skal helst bare trekkes.

🥔 Kerrs Pink: Dette er også en veldig melen sort, som er veldig rund og gul i skall og kjøtt. Den er ikke så pen å se på med sine dype hull og forsenkninger, men er ypperlig til mos og som kokt potet. I likhet med Mandelpoteten skal den imidlertid ikke kokes, men trekkes. Kerrs Pink er en veldig gammel sort med veldig mye smak.

🥔 Pimpernel: Pimpernelpoteten er lik Kerrs Pink både ved at den er veldig melen og ganske rund, og passer ypperlig til mos. Denne er imidlertid rød i skallet.

Huskeliste for poteter:

Potetbondens beste potetoppskrift

– Norske poteter er desidert best på smak. Mange av de utenlandske sortene er «designet» for å være enkle å ta opp i store volum, men det går på bekostning av smaken, sier Gartnerhallens potetbonde Andreas Bakken.

Denne potetoppskriften anbefaler potetbonden på kalde høstkvelder:

På familiegården på Grinder dyrker Bakken to til fire ulike potetsorter hvert år. I tillegg testdyrker han, i samarbeid med Gartnerhallen og Bama, nye sorter for å undersøke egenskapene til nye, potensielle dyrkssorter.

– Norge er et lite land, så hvilke potetsorter nordmenn foretrekker har mye å si, forklarer han.

Bakken er nettopp ferdig med innhøstingen av årets avling. Den består i år av to potetsorter, Fakse og Asterix.

– Asterix er fast inventar. Den er veldig populær i Norge, sier han.

GOD SESONG: I Norge dyrkes det mellom 315 og 400 tusen tonn potet hvert år, fra Kristiansand i sør til Alta i nord. På gården til Andreas er 2.100 tonn poteter nettopp ferdig høstet. Foto: VG PARTNERSTUDIO

GOD SESONG: I Norge dyrkes det mellom 315 og 400 tusen tonn potet hvert år, fra Kristiansand i sør til Alta i nord. På gården til Andreas er 2.100 tonn potet nettopp ferdig høstet. Foto: VG PARTNERSTUDIO

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Bama. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet