Så enkelt er det å lage koreansk mat - på norsk

Friskt, surt, salt, søtt og sterkt. Det koreanske kjøkken har alt, og det er på tide at også vi omfavner mat-trenden.

Nordmenn har for lengst blitt kjent med det asiatiske kjøkken, med all den variasjon som følger. Enten det er en herlig wok med thailandske smaker, en smaksrik indisk gryte, kinesiske dumplings eller japansk sushi. Nå skal vi imidlertid ta en nærmere titt på det koreanske, med alle de deilige grønnsakene som følger med.

I Korea finner vi flere fellestrekk med det norske kjøkkenet. De har, i likhet med oss, fire årstider, mange av de samme råvarene som vi bruker, og de spiser mye grønnsaker:

Kinakål, gulrot, spinat, hodekål, purreløk, gul løk, squash, sopp, hjertesalat, rødbeter og daikon (reddik). Alt dette er grønnsaker du finner i dagligvarehandelen der du bor!

Grønnsaker får ny karakter

ÅRETS KOKK: Christian André Pettersen skal konkurrere for Norge i Bocuse d'Or i Lyon i år - men før den tid deler han sine beste oppskrifter for hvordan du kan lage koreansk - på norsk.

ÅRETS KOKK: Christian André Pettersen skal konkurrere for Norge i Bocuse d'Or i Lyon i år - men før den tid deler han sine beste oppskrifter for hvordan du kan lage koreansk - på norsk.

En av dem som er veldig glad i det koreanske kjøkken, er Christian André Pettersen. Han ble kåret til «Årets kokk» i fjor, og er Norges deltaker i Bocuse d'Or. Hva er det med den orientalske matlagingen han er så glad i?

– Jeg har gener fra Asia, så for meg har det vært naturlig ettersom jeg har vokst opp med det. Men det som er fint med asiatisk matlaging, og koreansk spesielt, er at de er så flinke til å gjøre enkel mat spennende, sier han og fortsetter:

– De bruker, i likhet med nordmenn, mye grønnsaker, men i stedet for å koke, steke eller bake den, så bruker de teknikker som fermentering, juicing, grilling og marinering for å hente frem de gode smakene, sier Christian.

Les også: Grønnsaken du må ha på kjøkkenet

En koreansk klassiker, som også er en av Christians favoritter, er kimchi, som består av kinakål, reddik, hvitkløk og rød chili.

– De klarer å gjøre allsidige grønnsaker som kinakål veldig spennende. Her hjemme synes mange at kinakål er litt kjedelig, men den kan virkelig endre karakter, som når du fermenterer den for å lage kimchi.

– Våg å eksperimentere

Selv om det å fermentere grønnsaker kan virke skremmende, så er det ikke så vanskelig som det kan høres ut. Det viktigste med det koreanske kjøkken er at du er villig til å eksperimentere og prøve deg litt frem, mener kokken.

– Den gylne regelen er å ikke henge seg opp i en oppskrift. Det er ikke feil å bruke en annen grønnsak enn det som står i oppskriften. Bruk det du har hjemme, eller de grønnsakene du er mest glad i. Det er litt som med sushi: Liker du ikke tunfisk, så kjøper du laks. Det er det samme med grønnsaker: Liker du ikke spinat, så bruker du kinakål, sier han.

Det samme gjelder krydder og marinader, som flittig blir ulike kombinasjoner i koreansk matlaging.

– Folk er redde for å feile på kjøkkenet, men vi må våge å eksperimentere litt. Du vet at sukker er søtt, soya er salt og sitron er surt - så da er det bare å blande sammen smakene du liker til en god marinade.

Christian André Pettersen

Selv om det er fullt lov å leke seg litt, så er det noen ingredienser som går igjen i de fleste koreanske retter. Dersom du ønsker å prøve å gå videre fra «koreansk på norsk», og begi deg ut på en virkelig autentisk matreise, kan det være noen ingredienser som er greit å ha i skapet:

Men hvilke koreanske retter skal du begi deg ut på? Her er kokkens tips!

Kald bibimbap

Det startet som restemat, men er med tiden blitt spydspissen for det koreanske kjøkken. Bibimbap serveres som en bolle med varm ris, toppet med sesongens grønnsaker med gochujang, en chilipepper-pasta. På toppen ligger et rått egg, men man kan også servere bibimbap med et stekt egg på toppen også.

«Bibim» betyr miks, og «bap» betyr ris - så selv om grønnsakene er pent plassert for seg på tallerkenen, er det bare å gyve løs med bestikket og blande det godt sammen.

Vil du prøve deg på klassikeren? Her er en oppskrift!

En annen større rett er bao, eller steam buns som det også kalles. De kommer egentlig fra det kinesiske kjøkken, men finnes i de aller fleste asiatiske variasjoner. Her er en deilig, koreansk versjon med sopp og sursøte grønnsaker.

Shitake Bulgogi

Bulgogi er en av de mest kjente koreanske rettene, og kan ses på som en asiatisk versjon av taco. «Bulgogi» betyr direkte oversatt «mat tilberedt over åpen flamme», og det er ofte storfekjøtt som brukes i retten. Ved siden av serveres en rekke skåler med ulike grønnsaker og ris.

Her er Bocuse d'Or-kokkens oppskrift, og i denne videoen viser han deg hvordan du lager Bulgogi:

Mens vi er inne på asiatiske versjoner av taco, har vi enda en smaksbombe du kan bryne deg på. Denne er med eple, ingefær, hvitløk og granateplekjerner!

Vil du heller prøve deg på en vegetarversjon? Da er denne oppskriften med tofu og kimchimajones perfekt for deg!Men bulgogi er ikke bare taco. Du kan også lage det som en pizza! Beef bulgogi er en koreansk favoritt hvor oksekjøtt først marineres for så og stekes eller grilles over åpen flamme. I tillegg til marinert biffkjøtt er pizzaen toppet med mozzarella, paprika, sopp, mais, løk og oliven.

Flere oppskrifter finner du på Bama.no!

Dak-kkochi

De koreanske kyllingspydene er svært populær sørkoreansk «street food», og selv om det tidligere var kyllinghjertet som var mest vanlig å servere, går de fleste koreanere for kyllingbryst- eller lår i disse dager. Dak-kkochien serveres med en sterk og smaksrik BBQ-saus, og gjerne med flere sideretter. For eksempel Oi muchim. Det er en sterk, litt søt og skarp agurksalat som passer til flere koreanske retter. Den passer veldig fint til dak-kkochi, og kan være et friskt og sterkt tilbehør til de fleste retter.

Her er en oppskrift på dak-kkochi med oi muchim! Ved siden av dak-kkochien kan du fint servere en coleslaw også, gjerne denne litt sterke, koreanske versjonen. Den passer for øvrig til det meste du måtte ønske å servere, enten det er koreanske klassikere, en burger eller pulled pork.

Gim

Sjøgress. Det høres kanskje ikke veldig delikat ut, men som amerikanerne sier: «Don't knock it, 'til you try it»! Sammen med ris og kimchi, som jo er det folk flest kjenner til fra det koreanske kjøkkenet, er de grillede nori-arkene også en sunn og deilig siderett til kyllingspydene.

Her er en oppskrift dersom du ønsker å prøve å lage det selv!

En annen koreansk klassiker er stekt ris med kimchi. «Stekt ris» høres kanskje kjedelig ut, men denne oppskriften er alt annet enn kjedelig!

Og ettersom kimchi går som den koreanske nasjonalretten, viser Christian viser deg hvordan du lager kimchi:

Her finner du Christians oppskrift!

Brokkoli med koreansk dippingsaus

Den dampede brokkolien med en deilig dipsaus kan enten være en enkel snacks, eller en siderett til middagen. Uavhengig av hvordan den serveres, vil den garantert sette fart på smaksløkene.

Her er en oppskrift!

Fritert kylling er en amerikansk klassiker, men visste du at fritert blomkål er like godt? Bytt ut kyllingklubbene med lekre og sprø blomkålbuketter og server dem med en het rød saus ved siden av. Oppskriften finner du her!

En kyllingsalat blir aldri det samme etter at du har laget den med mango- og chilidressing. Salaten med mango, rødløk, gulrot, granateplekjerner og cashewnøtter kan også fint spises alene. Eller med fisk. Eller med kjøtt. Så god er den nemlig.
Her er den friske oppskriften!

Og så skal vi ikke glemme de asiatiske pannekakene. Japanerne lager en utmerket salt pannekake med spinat, mens koreanerne foretrekker vårløkspannekaker. Vi foretrekker begge! Her er en oppskrift med soyadipp.

Patbingsu

Ingen middag er vel fullendt uten en dessert, og når det koreanske kjøkkenet kommer med store og sterke smaker, kan det være deilig med en frisk dessert.

Patbingsu består av knust is toppet med frisk frukt, kondensert melk og kokos, og det er kun fantasien som setter en stopp for hvilke ingredienser som kan brukes i retten.

Christian André liker å lage den med banan, mango, jordbær, bringebær og blåbær, og her finnes du hans oppskrift!

Vil du se hvor enkelt det er å lage? Ta en titt på videoen:

En annen god dessert er ananas- og jordbærsalaten. Med frosne druer og lime- og myntesukker er det en forfriskende og syrlig koreansk dessert med mye smak, men den store overraskelsen kommer når du kjenner et aldri så lite sting fra chilien. En perfekt avslutning på middagen!

Her er oppskriften!

Flere oppskrifter finner du på Bama.no!

Annonsørinnhold ?
VG PartnerstudioLes mer om annonsørinnhold i VG

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Bama. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør