Hvordan spiser vi taco i 2022?
Visste du at vi har spist taco i Norge i godt over 50 år?
Den meksikanske retten kom hit for første gang på 60-tallet, men ble ikke populær i norske hjem før på 90-tallet.
Siden har taco spredt seg over hele landet – og blitt en av de mest populære middagsrettene i Norge. Noen kaller det til og med for «den nye nasjonalretten».
Men hvordan har det vi nordmenn putter i tacolefsa endret seg siden 60-tallet?
Vi tok en tur ut i Oslos gater for å undersøke ...

De nye ingrediensene
På spørsmål om hva som er «must have» i tacoen, er preferansene mange og meningene sterke:
– Guacamole og mango, svarer en.
– Koriander, svarer en annen.
– Jeg har begynt med hvit fisk i tacoen. Man må jo utfordre seg selv litt, svarer den tredje.


Kunne du tenke deg å prøve taco med ... ?
Klikk på rettene for oppskrift!
Slik ble tacoen «norsk»
Annechen Bahr Bugge – forsker ved OsloMet – har i en årrekke forsket på nordmenns mat- og spisevaner.
I boken «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere» har hun gjennomgått norsk mathistorie – der taco etter hvert har fått en viktig rolle. I dag spiser nemlig syv av ti nordmenn taco minst en gang i måneden.*
– På 90-tallet fikk vi større interesse for eksotisk mat. Taco var en av rettene nordmenn virkelig la sin elsk på – og da spesielt småbarnsfamilier. Det var nok en fin måte å få i barna frukt og grønt på, også var det et sosialt måltid for hele familien, forteller forskeren, og legger til:
– Samtidig er vi litt konservative, så vi fornorsket den. Det var da rømme, ost og kjøttdeig kom inn, forteller hun.

Annechen Bahr Bugge
Sosiolog, forsker og forfatter
*Tall fra Norske Spisefakta 2022.
Og nordmenn bryr seg lite om dem som kritiserer den norske tacoen. På spørsmål om det finnes noen regler i taco, svarer folket unisont:
– Nei, alt er lov i taco!
Prøve ut en ny salsa neste gang du spiser taco?
Klikk på salsaene for oppskrift!
Hvordan vil tacoen endre seg?
Etter hvert som årene har gått og verden har blitt mer knyttet sammen, har nordmenn utvidet sitt tacounivers med nye råvarer og sauser. Bahr Bugge tror denne trenden vil fortsette fremover.
Så, er det kanskje på tide å teste gresskar, blomkål eller søtpotet i tacoen neste gang?
Lengre ned i denne saken finner du deilige oppskrifter fra Bama med disse ingrediensene i hovedrollen.
Husk uansett at hva enn du putter i lefsa, så er det «innafor». Vi har alle forskjellige preferanser på hva vi vi liker med taco – og hva vi liker å ha i den.
Eller for å si det på en enklere måte: Alt er lov i taco!
Vil du finne ut hvilken type du er rundt tacobordet? Ta testen nedefor!
Tar du utfordringen?




*Tall fra Norske Spisefakta 2022.
På tide å piffe opp tacoen? Se flere oppskrifter fra Bama:
Tacosalat
Denne tacosalaten er super når du vil ha en frisk og god middag. Kan serveres både til hverdag og til fest!
Stekt blomkål er et fantastisk alternativ til tacofyll, noe denne oppskriften beviser. Med mango, kokos og guacoamole som tilbehør, får du en frisk og smakfull taco.
Tacos med stekt
blomkål, mango
og guacamole
Nachos med fargerikt tilbehør
Nachos er en helgeklassiker hos mange. Her er en variant som tilfører nye, spennende smaker og ekstra farger til den klassiske retten.
Bakt søtpotet med tacofyll
Bakt potet er en slager, men har du prøvd bakt søtpotet med deilig tacofyll? Her er en variant med brokkoli, avokado og cherrytomater.
Denne nye måten å brette tortillaen har gått sin seiersgang på TikTok det siste året. Her får du en kjapp og enkel rett, som passer perfekt etter skole eller jobb. Fyll opp med favorittgrønnsakene og brett!
Tacowrap
Har du noen gang prøvd sopp i taco? Det høres kanskje rart ut, men denne digge soppstuingen egner seg faktisk utrolig godt både i lefse og skjell.
Taco med guacamole
og soppstuing