APOKALYPSEGENERATOREN: Den fjerde boken om William Wenton står i butikkhyllene klar til å pakkes inn som julegaver. Sjetteklassingene Linus Rasmussen-Hellebust (fra venstre), Sverre Skorge Togstad, Tarjei Gaare, Nilia Lervik Kalantary, Julie Lilleby Bøhmer og Kathinka Taksdal Vikne finner i alle fall stor glede av å lese serien om William Wenton.

APOKALYPSEGENERATOREN: Den fjerde boken om William Wenton står i butikkhyllene klar til å pakkes inn som julegaver. Sjetteklassingene Linus Rasmussen-Hellebust (fra venstre), Sverre Skorge Togstad, Tarjei Gaare, Nilia Lervik Kalantary, Julie Lilleby Bøhmer og Kathinka Taksdal Vikne finner i alle fall stor glede av å lese serien om William Wenton. Foto: VG Partnerstudio

Her er bokserien som kan hjelpe barna med å knekke lesekoden

Barnebøkene om William Wenton har engasjert tusenvis av barn verden over de siste årene. Nå har den fjerde boken i serien kommet ut, og Kathinka Taksdal Vikne (11) ved Lilleborg skole i Oslo klarer knapt vente.

Produsert av VG Partnerstudio

– Jeg ser alltid på det siste ordet i boken før jeg begynner å lese en ny bok, sier hun og blar ivrig i «Apokalypsegeneratoren», skrevet av forfatter Bobbie Peers fra Sandnes.

Sammen med fem andre barn i sjette klasse ved Lilleborg skole i Oslo har hun fått møte forfatteren som hun er så fan av.

– Jeg lever meg så mye inn i bøkene om William Wenton, og det er nesten så jeg føler at det som skjer i boken skjer på ekte, sier Kathinka.

Både hun og klassevenninne Julie Lilleby Bøhmer (11) synes bøkene er mer spennende enn mobilen.

– Det er jo det samme om og om igjen om jeg spiller et spill på telefonen, og så lever man seg jo mer inn i bøker enn i spill, sier hun.

SPENNING: Bøkene om William Wenton er veldig spennende, ifølge Sverre (10). Men selv i den fjerde boken er det fortsatt et mysterie hvorfor det er en kule på alle bokcoverene. Foto: VG Partnerstudio

Knekker koder verden rundt

Bøkene om William Wenton handler om verdens beste kodeknekker. I første bok blir vi kjent med gutten, som den gang levde på hemmelig adresse i Norge med familien sin.

– De må holde veldig lav profil på grunn av noe farlig som skjedde i London åtte år tidligere, samtidig som bestefaren til William forsvant, forklarer forfatteren.

William har luridium i kroppen, som gir ham kunstig intelligens. Når han en dag knekker verdens vanskeligste kode blir han verdenskjent. Familien blir angrepet natten etter, og guttungen sendes til et forskningsinstitutt i London.

– Der jobber de med hemmelig teknologi, arkeologi og roboteri. William blir sendt ut på ulike oppdrag for å redde verden ved å løse koder, forklarer Peers.

Sikker vinner: Kjøp bøkene om William Wenton her

OPPSLUKT: Nilia Lervik Kalantary (10, fra venstre), Julie (11) og Kathinka (11) hev seg over Bobbie Peers nye bok med en gang de fikk den mellom hendene. Foto: VG Partnerstudio

Kan hjelpe barn med å lese

De seks barna fra Lilleborg skole er alle enige om at bøkene om William Wenton kan skape leseglede blant barn som sliter med leselysten.

– Bøkene har hjulpet meg mye. Etter jeg leste den første boken har jeg lest flere bøker og blitt mer interessert i å lese, sier Nilia Lervik Kalantary (10).

Kathinka er enig, og tror mange vil finne mer glede i bøker om de bare får en god opplevelse med lesing.

– Når de da prøver å lese bøkene om William Wenton synes de kanskje det er så gøy at de leser alle bøkene, og da blir de også bedre til å lese, sier hun.

Gi barna dine leseglede i julegave

ANBEFALES: Linus (11), Sverre (10) og Tarjei (11) tror også andre barn kan finne leseglede av å lese bøkene om William Wenton. Foto: VG Partnerstudio

Bilder i hodet

Forfatteren får mange spørsmål fra barn han møter, og noe alle lurer på er hvorfor de ikke får vite hvordan hovedpersonen i boken ser ut.

– Selv har jeg et klart bilde av hvordan William Wenton ser ut, men jeg vil la noe være opp til fantasien til leseren. Da kan de dikte litt mens de leser de også, forklarer Peers.

Barna vi møter fra Lilleborg skole har også vært nysgjerrige på hvordan han ser ut, men forteller at de har helt ulike oppfatninger av utseendet til gutten.

– Jeg får bilder i hodet mens jeg leser, og synes det er vanskelig å slutte å lese når jeg må legge fra meg boken jeg holder på med, sier Sverre Skorge Togstad (10).
Klikk hjem årets julegave til barna som elsker William Wenton

Også klassekamerat Tarjei Gaare (11) føler det samme.

– Når jeg begynner å nærme meg slutten av hver bok så er jeg glad fordi da skjer det så mye, men samtidig blir jeg litt lei meg for at jeg må vente på neste bok for å lese fortsettelsen, sier han.

HYGGESTUND: Om barna dine ikke kan lese selv, kan du likevel gi dem gleden av å lytte til en god bok, ved at du leser for dem. Her leser forfatter Bobbie Peers et utdrag av den nyeste boken sin for sjetteklassingene Kathinka (fra venstre), Julie og Tarjei. Foto: VG Partnerstudio

Rød tråd gjennom bøkene

Bobbie Peers begynte på første bok i 2013, men da var planen å lage film. Han er nemlig filmregissør, manusforfatter og illustratør. Men da han fant ut at det ble alt for kostbart å lage film, bestemte han seg for å skrive om.

Klikk på bildet av den nyeste boka, Apokalypsegeneratoren, om du vil kjøpe den.

– Jeg visste fra starten av at dette kom til å bli en så stor historie at det måtte bli en serie. Det kommer i alt seks bøker, så nå er jeg godt i gang med bok fem, røper forfatteren som bruker ett år på å skrive hver av bøkene.

Han oppfordrer alle til å lese bøkene i rekkefølge, slik at de ser sammenhengen og den røde tråden i historien.

– Det er selve gullet, føler jeg, da. Men det er også en avsluttende historie i hver bok, så du kan lese bøkene separat om du ønsker, forteller han.

Nå er filmrettighetene solgt til Hollywood, så etter hvert kan vi glede oss til å se serien filmatisert.

Her kan du kjøpe bøkene som kan gi barna dine økt leselyst
tracker