Her er alt du bør huske på til skolestart

Første skoledag nærmer seg, og spente førsteklassinger gjør seg klare. Her er de viktigste tingene barna trenger for undervisning og lek i skolen.


Produsert av VG Partnerstudio

Marianne Oulie har vært kontaktlærer ved barneskoletrinnene ved Årvoll Skole i Oslo i flere år. Hun vet viktigheten av å introdusere barn for bøker i tidlig alder.

Barneskolelærer Marianne Oulie gir tips og råd til hva barna trenger før skolestart.

IMG_2617 VGARK.jpg

Å få barna til å like å lese er en stor fordel, i følge Oulie.

– Lettleste bøker tilpasset alders- og ferdighetsnivået gir den aller beste lesetreningen. Og jo mer barnet leser, desto større blir ordforrådet. Det er også en super konsentrasjonsoppgave som hjelper på læringen i alle fag. 

Oulie anbefaler å ta med barna til biblioteket eller bokhandelen og finne bøker med temaer og historier barna liker og interesserer seg for.

Se utvalget av barnebøker hos ARK her.

– Spennende temaer hjelper selvfølgelig på motivasjonen. Opplever barna lesing som lystbetont, har man sådd et frø som vil være til stor hjelp i undervisningen. 

Oulie har også et praktisk tips som kan hjelpe barna å lese. En bokside med tekst over flere linjer kan virke forstyrrende.

– Vi kaller pekefingeren for «lesefingeren». Den er nesten som en magisk tryllestav! Finn frem et ark og dekk til linjene som ennå ikke er lest. Bruk «lesefingeren» til å følge ordene og bokstavene mens du leser. Det kan være til stor hjelp så du ikke går i surr, men leser teksten riktig, råder hun.

Se utvalget av skolesekker hos ARK her.

Kreativ utfoldelse

Elevene får som oftest det de trenger av notatbøker til skolearbeid av skolen. Disse skal benyttes i undervisningen og være forbeholdt det faglige. 

– Det kan være litt vanskelig når eleven for eksempel har brukt notatboka til å lage flotte, fantasifulle tegninger. Vi vil jo ikke legge noen demper på barnas kreativitet, samtidig trenger vi å holde orden og skille mellom det som hører til det faglige og det som er til fri, kreativ utfoldelse, sier Oulie. 

– Skriblebøker og dagbøker er supre å bruke til det sistnevnte. Her er det fritt frem for fantasien, tegninger og tulleord – helt uten regler og begrensninger.
ARK_Dag2_3851.jpg

STAS MED SKOLESTART: Fyll skolesekken med praktiske og kreative ting barna trenger på skolen. Kladdebøker, pennal og matboks. Foto: Trude Westby/ARK.

Gode skrivesaker

Når det gjelder skrivesaker er det stor forskjell på kvaliteten. I skolen fokuseres det blant annet på blyanter som er utformet slik at det hjelper barna med å holde blyanten riktig. 

– Ergonomisk utformede begynnerblyanter er gode å bruke og enklere å holde riktig. Disse trekantede blyantene gir et godt grep som hjelper motorikken når barna skal lære håndskrift, forteller Oulie.

Kjøp alt du trenger til skolestart her.

Ranselpost og merking

Selv om mye av dialogen mellom skolen og foreldrene skjer digitalt, er det fortsatt behov for ranselpost med jevne mellomrom. 

– For å unngå at beskjeder blir liggende i en krøll nederst i sekken uten å bli lest, bør alle ha en mappe til beskjeder. Her havner alt fra bursdagsinvitasjoner til ukeplaner, hjemmeoppgaver og møteinnkallelser, så det er fint at den kan lukkes med omslag eller trykklås. 

Og noe av det aller viktigste, ifølge Oulie, er å sette navn på alt! 

– Etter hvert eneste skoleår ligger det alltid igjen en hel masse tøy og ting som ingen vet hvem som eier. Finn frem tusj og merkelapper og marker tøy og utstyr med barnas navn, så unngår vi at ting blir borte, avslutter barneskolelæreren.

Så, hva bør egentlig være med i sekken? Her har du en huskeliste med noen av de viktigste tingene:

190613 Skolestart-005.png

Matboks 

For at barna skal holde koken hele skoledagen, trengs det påfyll av energi. Da kan det være greit å ha en matboks med god nok plass til både brødskiver, og frukt og grønt – nok til storefri og eventuelt skolefritidsordningen/aktivitetsskolen. Gjerne en som tåler å vaskes i oppvaskmaskinen.


Se alt tilbehør til sekken her


1

7290111444203.jpg

Drikkeflaske

Like viktig som maten, er påfyll av drikke. Velg en dryppsikker drikkeflaske som tåler en støyt - gjerne laget i metall eller trygt plastmateriale. Som med matboksene, finnes det en rekke ulike design, så her kan alle finne en favoritt!

For å minske vekten i skolesekken, kan barna fylle flasken med vann når de kommer til skolen.

Se flere drikkeflasker her.


2

Trippelt pennal inside.png


Pennal

Nest etter selve sekken, er nok nytt pennal det gjeveste til skolestarten. Pennal kommer i flere ulike størrelser, også med motiver som matcher designet på skolesekken. Pennalene kommer også ofte med det viktigste innholdet som blyanter, fargeblyanter, blyantspisser og viskelær.

Se ARKs pennaler her.


3

190613 Skolestart-145_elastisk bokbind.png

Bokbind


Skolebøkene blir raskt lurvete dersom de ikke beskyttes. Bokbind kommer i en rekke mønster og farger. Du kan også få smarte og kule bind i stretchmateriale. Disse kalles boksokker, og er bare å sette rett på boka - uansett størrelse. Lettvint!

Kjøp bokomslag fra ARK her.


4

190616 Skolestart-003.png

Skrivesaker


Selv om mange pennal kommer med innhold, trengs det innimellom å spes på med skrivesaker. Fargeblyanter kommer i ulike kvaliteter.

Fra myke, til harde og i alle regnbuens farger. Kule og morsomme viskelær, med eller uten duft, er som alltid superpopulært – en tidløs favoritt på barneskolen!

Kjøp årets skrivesaker hos ARK.


5

0.jpeg


Gymbag

Førsteklassingen trenger som regel ikke gymbag, men denne trengs etter hvert. I starten kan gymbagen likevel være til nytte som bag for skiftetøy og eventuelt innesko.

Se alle gymbagene fra ARK her.

6

190616 Skolestart-022.png


Skriblebøker

I en moderne skolehverdag blir stadig mer av undervisningen digitalisert, men barna trenger likevel å få trent på håndskrift og tegneferdigheter. Notatbøker med barnas yndlingsmotiver er supre både til å skrive og tegne i.

Se ARKs utvalg av kreative tegnesaker.


7

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)