Europas guddommelige strenderVideo: APOLLO

Alt videomateriale er tatt i Albania

– Strendene er definitivt en av grunnene til at du bør besøke land som Kroatia, Hellas og Albania.

Det forteller Beatriz Rivera, reiseentusiast og presseansvarlig i Apollo.

Apollo er reiseaktøren som gir deg de lokale tipsene til de mindre turistifiserte hotellene og byene. Sammen med markedsjef i Apollo, Tonje Løkaas Fossum, har Beatriz plukket ut noen av de vakreste strendene du bør besøke i sommer.

FLERE FAVORITTSTRENDER: Presseansvarlig Beatriz Rivera (til høyre) og markedssjef Tonje Løkaas Fossum (til venstre) i Apollo. Foto: APOLLO

Produsert av VG partnerstudio

Europa bugner av deilige strender, og i land som Kroatia, Albania og Hellas finner du idylliske sanddyner, bortgjemte bukter og insta-vennlig klart vann. Her er tipsene til hvordan du kommer deg dit, hvor du bør bo og hva du kan gjøre – uten å bli fanget i turisthavet.

BLÅTT SÅ LANGT ØYET KAN SE: Beatriz på vei ut til Spinalonga-øya på Kreta. Her skal vannet være på sitt aller blåeste. Foto: APOLLO

KROATIA

Den nye feriefavoritten Kroatia huser noen av Europas aller vakreste strender, og Zlatni Rat (på bildet under) er uten tvil den mest kjente. Den hvite sandstranden, som er formet som en tunge, ligger beskyttet til ved havnebyen Bol på øya Brač.

– Jeg var på skjærgårdscruise i Kroatia, og det var grytidlig på morgenen. Midt under frokosten oppfordret kapteinen meg til å gå opp på dekk. Da vi seilte inn mot Zlatni Rat ble jeg stående og måpe da vi kjørte rolig forbi denne nesten folketomme, kritthvite sandtungen - omringet av krystallklart, turkist hav, forteller Beatriz.

Siden stranden er en av Kroatias største turistattraksjoner, kan den fort fylles opp under høysesong.

– Et godt tips er å plukke med deg frisk frukt, lokale skinker og oster og nybakt brød fra markedsbodene ved havnen. Når stranden begynner å fylles opp rundt lunsjtider kan dere trekke dere tilbake til havnebyen Bol og slå dere ned på en av de koselige uteserveringene langs promenaden.

Vil du bo ved en av Adriaterhavets vakreste strender? Sjekk prisen her

TRONER PÅ TOPPEN: Zlatni Rat er relativt enkel å komme seg til. Det går båter flere ganger om dagen fra både Split og Makarska. Klikk deg videre i bildekarusellen og se flere bilder. Foto: APOLLO

Noen lokale tips:

🗺️ Finne frem: Det går båter flere ganger om dagen til Brač fra både Split og Makarska (cirka to timer). Fra havnen kan du enten gå, ta taxi eller «turist-tog» til Zlatni Rat.10 min å kjøre/30 min å gå.

🛏️ BostedVilla Dzamonja hvis du vil ha kort vei til stranden! For en romantisk ferie for to anbefales voksenhotellet Milna Osam – men herfra er det cirka en time å kjøre til Zlatni Rat.

DRØM DEG BORT: Mange av Albanias deiligeste strender kommer man seg til ved å ta båt. Foto: APOLLO

ALBANIA

Albania var for meg en endeløs, positiv overraskelse – fra gjestfriheten til hotellstandarden. Det finnes også en strand for enhver smak; fra langstrakte og brede sandstrender til bortgjemte paradisbukter, sier Beatriz.

Ksamil er nok den mest kjente av dem alle – et lite stykke Karibien som dukker opp ut av det blå sør for Saranda. (se bilde under). De tre små øyene i den knallturkise bukta er en av landets mest populære attraksjoner.

– Er man i Albania ville jeg også tatt turen ut til Dhermi. Den trendy feriebyen er ikke jetsetternes favoritt uten grunn – her finnes det paradisbukter som virkelig vil ta pusten fra deg, og mange av dem kommer man kun til ved båt, sier hun.

PARADIS: Her ser du bilde av den nydelige stranden Ksamil, som du kommer deg til via byen Saranda. Trykk deg videre for å se et bilde til fra Ksamil, og to bilder fra Dhermi, jetsetternes favoritt! Foto: APOLLO

Hvis silkemyk sand mellom tærne og barnevennlige strender er det som står øverst på ønskelisten, er det derimot ingen ferieby i Albania som slår Durres Riviera.  

– Promenaden byr på alt man kan ønske seg av koselige spisesteder, lekeplasser og aktiviteter. Dette er også det eneste feriemålet i landet man flyr direkte til fra Norge, forteller Beatriz.

Noen lokale tips:

🗺️ Finne frem: Ksamil ligger 20 minutter unna Saranda med buss/bil. Fra Dhermi til Gjipe Beach tar det cirka 15 minutter med taxi, men man kan også gå (cirka en time). I Durres er det umulig å unngå stranden – den strekker seg langs hele bylinjen.

🛏️ Bosted: I Dhermi anbefales Elysium eller Splendor. Begge hotellene har flotte strender, men Splendor sin er mer privat. I Durres er Fafa Grand Blue en favoritt hvis du har barn. I Saranda anbefales Santa Quaranta for luksus, Delfini eller Jaroal for lokal touch!

MAMMA MIA FOR EN ØY: Koukounaries Beach er en av de mange vakre strendene du kan besøke på selveste Mamma Mia-øya på Skiathos i Hellas. Foto: APOLLO

HELLAS

Når man først snakker om guddommelige strender er Hellas selve definisjonen. Landet byr på alt fra rosa sand og pastellfarget vann til ekte Mamma Mia-stemning og fjell man kan hoppe fra.

– Marathi Beach er en av Kretas mest undervurderte strender. Dette er egentlig to små strender som knyttes sammen av langgrunn, silkemyk sand og krystallklart, knallblått vann. Hva med å prøve deg på SUP, klippehopping eller legge ut på en snorkletur? Vi slo tre fluer i en smekk og det ble feriens høydepunkt!

Oppdag nye sider ved Kreta!– Lokalbefolkningen kjenner sin egen bakgård best - be dem om tips! Det var takket være dem vi fant denne stranden.Naxos, den største øya i Kykladene, er kjent for sine fantastiske strender. Fra perfekte forhold for ivrige vindsurfere og vannsport av alle slag, til langgrunne sanddyner for småbarn og bortgjemte viker. Den fineste av alle er Plaka Beach, som nylig nådde The Guardians liste over Europas beste strender. Kanskje ikke så rart – den fire kilometer lange, hvite sandstranden byr nemlig på litt av alt: strandbarer, tavernaer, kanoer, solsenger og uforglemmelige solnedganger med utsikt over til Paros.

EN AV EUROPAS BESTE: Plaka Beach tilbyr noe for en hver, og er kanskje den vakreste stranden Naxos har å by på. Foto: APOLLO

– I Naxos bodde vi på det hyggelige, familiedrevne hotellet Argo. Hotellet ble grunnlagt av Apostolis og hans svenske kone Katarina. I dag er hotellet drevet av datteren deres, Anna, og mannen hennes, Stelios. På Argo fikk vi mange gode lokaltips av resepsjonisten Kyriaki, en sprudlende jente oppvokst i Naxos. En av anbefalingene hennes var Petrino Beach Restaurant, som fort ble en favoritt. Er man ute etter god, tradisjonell mat med en moderne vri er dette stedet, forteller Tonje.

40802731_10217014332808378_3724973359990046720_n.jpg

PALMEPARADIS: Palmestranden Vai er et 300 meter langt, bortgjemt stykke paradis på Kretas relativt uberørte østkyst. Den nærmeste feriebyen er autentiske Sitia som ligger knappe 25 kilometer unna. Foto: APOLLO


LOKALE TIPS: Resepsjonisten Kyriaki kommer gjerne med lokale tips. Du finner henne på generasjonshotellet Argo! Foto: Privat


I juli og august er man langt i fra alene på Vai, men stranden er nydelig.

– Det krystallklare vannet og den unike beliggenheten gjør stranden til et must for alle som ferierer i området her, forteller Tonje.


GODE BADEMULIGHETER: Reisegutta tok turen til Kreta og testet badeforholdene.

Om du derimot er glad i gamle legender er Navagio Beach midt i blinken. Stranden, også kjent som «Smugglers Cove», er som dratt ut av et magasin. Bortgjemt i en tilbaketrukket bukt nordvest på øya og omgitt av majestetiske klipper er denne stranden kun tilgjengelig med båt. Bukten har fått navnet sitt fra en gammel legende som forteller at myndighetene oppdaget at det ble smuglet kvinner, alkohol og sigaretter derfra.

– Den kritthvite, myke sanden og det asurblå havet skaper en enorm kontrast til det rustne skrapet, og er en helt unik opplevelse. Det er derimot verdt å merke seg at dette er øyas største turistattraksjon og at det ikke finnes verken restauranter eller parasoller her – så vær tidlig (eller sent) ute, og husk solkrem og parasoll! råder Tonje.

SMUGLERRUTE: Navagio Beach er et sagnomsust sted. Det går båter til stranden fra flere steder på Zakynthos, men den enkleste måten å komme seg dit på er fra Porto Vromi. Båtene går hver time, og turen tar omlag 20 minutter. Foto: APOLLO

Hvis du befinner deg på Rhodos, er det verdt å ta turen til Agathi Beach. Stemningen er avslappet, vannet langgrunt og den er langt mindre folksom enn eksempelvis den godt kjente Tsambika-stranden.

På enden ligger det et gammelt grottekapell, og like ved finnes en hule og flere rom i fjellveggen – ideelt for overnatting

– Er du ekstra eventyrlysten pakker du derfor med deg både sovepose og niste, og krysser en natt under stjernehimmelen av bucketlisten din, tipser reiseentusiasten.

Agathi Beach ligger knappe 25 minutter med bil fra det populære Apollo Mondo Family-hotellet Mythos Beach, men det går også busser fra Mandrakihavnen i Rhodos by. Bussen stopper på Haraki og derfra er det et lite stykke å gå til den flotte stranden.

HER KAN DU OVERNATTE: Agathi Beach var lenge en av Rhodos’ best bevarte hemmeligheter, med silkemyk, gyllen sand, knallblått hav og noen få tavernaer. I dag har flere fått øynene opp for den uberørte perlen – men det har heldigvis ikke gjort den noe mindre vakker eller fristende. Foto: APOLLO

Mamma Mia-øyen Skiathos kan skilte med hele 70 strender(!) – og Lalaria har lenge blitt ansett som øyas landemerke. Utallige ganger har denne stranden toppet lister over beste strender. 

– Den er helt fantastisk, men det finnes lite med fasiliteter på stranden, så husk å ta med deg nok vann og alt annet du skulle trenge, råder Fossum.

Også den kilometerlange sandstranden Koukounaries bør oppleves, med sine idylliske pinjetrær, pittoreske spisesteder og gode muligheter for vannsport for den rastløse.

DEILIG MED FERIE: Reiseentusiasten Beatriz kommer i Mamma Mia-stemning på den populære og vakre øyen. Klikk for å se bildene fra de andre populære strendene. Foto: APOLLO

LALARIA: Den store steinen med det berømte hullet i midten er kjennetegnet til denne rullestein-stranden. Foto: APOLLO

KOUKOUNARIES: Skiathos har hele 70 strender, og tilbyr deilig, hvit sand og knallblått vann så langt øyet kan se. En av strendene du må besøke er Koukounaries. Foto: APOLLO

– For deilig mat og nydelig utsikt over både flere av Skiathos’ strender, havet og øyer rundt, anbefaler jeg restauranten Olive Thea! Restauranten ligger på høyden når du kjører ut fra byen og mot Koukounaries, så her er det perfekt å stoppe for sen lunsj eller tidlig middag.

Men det er ikke bare strender Skiathos har å by på. Øya bugner over av flotte hoteller, og reiseentusiasten løfter blant annet frem lekre Kassandra Bay Suites & Spa som en feriedrøm for de som vil unne seg det lille ekstra.

– For den ultimate Hellasferien kan du kombinere en uke på Skiathos og en uke på naboøya Skopelos. Da får man nemlig litt av alt: strender, luksus, sjarm, litt øyhopping og dobbel dose Mamma Mia.

Noen lokale tips:

🗺️ Finne frem: Marathi Beach ligger sør-øst på tuppen av Akrotiri Peninsula, cirka 17 km fra Chania. Enkleste er å ta taxi, omlag 30 min. Palmestranden Vai ligger 25 km fra feriebyen Sitia, på Kretas østkyst. Går både buss og taxi, også 30 min.

🛏️ Bosted:  I Chania-området anbefales familiehotellet Santa Helena Beach, eller hjemmekoselige Geraniotis Beach. I Sitia bor du perfekt til på Sitia Beach – midt i hjertet av strandpromenaden.


VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)