Slik er du som
B-menneske

Det er lett å tro at B-mennesker er de slappe og lite dedikerte folka som sover bort hele dagen. Men nå skal du høre, for B-mennesker er så utrolig mye mer enn bare det.

Spretter du tidlig opp av senga, spiser en god frokost, tar en joggetur og leser avisa før du går på jobb, kan du kalle deg et vaskeekte A-menneske.

Er du derimot en av de som på morgenkvisten vurderer å ringe inn syk på jobben, fordi du ikke orker å stå opp, er du et B-menneske.

Klikk her for å bli med i støttegruppa for B-mennesker!

Det høres mer fristende ut å være A-menneske når du legger det frem slik. Men etter litt research på internett, finner du flere studier som viser til hyggelige resultater for B-mennesker.

Disse studiene kommer vi tilbake til. Først bør du se denne filmen med fem tips til hvordan morgenkvisten blir enklere for deg som B-menneske.

Står «B» for bedre?

At det er forsket på mye rart, er det ingen tvil om. Du kan heller tvile litt på resultatene alle forskerne kommer frem til, men la oss ikke gjøre det akkurat nå. B-mennesker kommer nemlig rimelig godt ut av en del forskning vi fant.

«B-mennesker er smartere»

Faktisk så har forskere ved Universitetet i Madrid kommet frem til at personer som liker å være sent oppe, scorer høyere på tester av generell intelligens. Ifølge denne rapporten, er B-mennesker rett og slett smartere enn A-mennesker.

Nå skal det sies at dette bare er en tendens. Så selv om du er et B-menneske, betyr det ikke nødvendigvis at du er Albert Einstein.

Forskningsrapporten finner du her

«B-mennesker er mer kreative»

Etter tre ulike tester på 120 personer, fant forskere i Milano ut at B-mennesker skal ha mer anlegg for å tenke originalt og kreativt.

De kom aldri til bunns i hvorfor det er slik, men det var nå sånn at de deltakende personene som likte å jobbe om natten, scoret høyere på de kreative testene. De hadde imidlertid en teori om at denne kreativiteten kommer frem når man jobber og lever utenfor faste rammer, der ting flyter litt mer fritt. Noe som vi tror de fleste B-mennesker kjenner seg igjen i.

Denne forskningsrapporten, finner du her

«B-mennesker tjener mer penger og har egen bil»

Skal vi tro forskerne ved Universitetet i Southampton, tjener tydeligvis B-mennesker mer penger enn A-mennesker. Det stopper ikke der, sannsynligheten for at du har tilgang på egen bil skal visstnok være høyere, om du er av typen som liker å sove lenge og være våken lenge.

Det må nevnes at rapporten nærmer seg en alder på 20 år. Du skal derfor ikke se bort i fra at A-mennesker i mellomtiden har skjerpet seg, blitt rikere og fått seg egne biler.

Forskningsrapporten ligger tilgjengelig her

Tar vi rapportene for god fisk, er det rett og slett svært mye positivt med B-mennesker. I tillegg til å være den mest kreative, smarteste og rikeste mennesketypen, er det nok deilig å kunne kalle alle A-mennesker for «mindre kreative, dumme, fattigluser som etter alt å dømme ikke en gang har egen bil». Dette er imidlertid noe B-mennesker bør holde seg for gode til å gjøre.

B-mennesker holder sammen! Meld deg inn i støttegruppa vår.

Fanget i et A-samfunn

På mange måter kan du si at A-menneskene har «vunnet», med tanke på hvordan samfunnet er lagt opp. En normal arbeidsdag er fra 08:00 til 16:00, noe som på ingen måte er optimalt for B-mennesker, som må tvinge seg selv opp hver morgen. Blant dem finner vi Kristian Heim Lien (19), som er medlem av støttegruppa for B-mennesker.

– Du må bare bite tennene sammen, samle alt av viljestyrke, komme deg inn i morgenrushet, og bli ferdig med det. Noen timer ut på formiddagen løsner det.

Noe av det som er vanskelig er å menge seg med A-mennesker på morgenen, sier han. De kan være litt for blide og pratsomme for hans del, så tidlig på dagen. Derfor benytter Heim Lien seg av B-pinen, som støttegruppa for B-mennesker har lansert.

– Den har faktisk hjulpet meg i noen situasjoner. Når man bruker den, så forstår andre mennesker at de skal respektere deg som B-menneske.

Legg merke til denne B-pinen som Kristian har på jakken sin i bildene under.

Stiftet familie med et A-menneske

– Til vanlig setter jeg alarmen på 06:45. Stort sett er jeg ute av senga en halvtime etterpå. Da er det helt kaos i hjemmet!

Marianne Mittet Solbraa er firebarnsmor og B-menneske. Hun har skaffet seg en A-menneskejobb, og får kjenne på dette hver eneste morgen.

– Jeg er limt fast i sengen! Klarer akkurat å strekke meg bort til slumreknappen. Barna irriterer seg litt over det, så for en stund siden drev de og stilte alle klokkene i huset, slik at jeg skulle tro jeg hadde forsovet meg om morgen.

BÅDE A- OG B-MENNESKER: Familien Solbraa består av både morgenfugler og syvsovere. Dette fungerer utmerket. Foto: Privat

BÅDE A- OG B-MENNESKER: Familien Solbraa består av både morgenfugler og syvsovere. Dette fungerer utmerket. Foto: Privat

Solbraa velger å se de positive sidene rundt det å være B-menneske. Selv er hun gift med et A-menneske, noe hun synes fungerer utmerket. De utfyller hverandre i stor grad.

– Mens jeg sover lenge i helgene, står mannen min opp og lager frokost til familien. Om kvelden er det jeg som rigger i stand til et hyggelig samvær med familien.

Marianne er med i støttegruppa for B-mennesker. Bli med du også!

Hun påpeker at det er viktig å hele tiden spille på hverandres styrker i livet. Går man ut med en slik holdning vil ting stort sett gå bra. Hun legger imidlertid ikke skjul på at noe av det beste er når alle har lagt seg.

– Da fyrer jeg i peisen og gjør det ekstra koselig for meg selv! Dette er et gode B-mennesker har. De får denne fine stunden for seg selv når alle har lagt seg.

Tiden etter familien har lagt seg, er altså noe Solbraa setter pris på. Faktisk er hun nokså effektiv på dette tidspunktet.

– Det hender også at jeg ommøblerer mens de andre sover, slik at jeg kan gjøre det akkurat som jeg vil. Det samme med maling innendørs. Jeg har kjøpt luktfri maling, slik at jeg ikke vekker noen underveis.

Biologisk klokke i hjernen

Men hvorfor er det egentlig slik at noen av oss elsker å stå opp om morgenen og er fulle av energi, mens andre synes det er ren tortur å måtte komme seg opp av sengen tidligere enn klokken 10?

Søvnekspert Ståle Pallesen har gjort en del forskning på området, og kan konstantere at den største forskjellen mellom A- og B-mennesker er biologisk.

– Det handler om når kroppen blir aktivert. Hos A-mennesker aktiveres kroppen tidligere på morgenen enn hos B-mennesker. Til gjengjeld har B-mennesker et slags toppnivå senere på dagen enn A-mennesker.

Grunnen til at kroppen aktiveres på ulike tidspunkter kommer av det som heter «nucleus suprachiasmaticus». Med andre og langt enklere ord: vår indre biologiske klokke.

– Hos de fleste av oss opererer den biologiske klokken i perioder på 24,2 timer. Hos B-mennesker kan disse periodene strekke seg til 26 timer. Altså, en klokke som går litt for tregt.

Ståle Pallesen, søvnekspert

– Selv om denne indre klokken justeres hver dag (særlig av dagslys) er det trolig slik at B-mennesker har en klokke som går lit treigere enn hos A-mennesker.

Dette gjør det vanskelig for B-mennesker å legge seg tidlig. De får mer lyst til å være oppe om kveldene og sove lenger. Selv er Ståle Pallesen et B-menneske, og legger seg sjelden før klokken 02:00 på natten. Dette har ikke hindret ham i å bli en anerkjent professor som har gjort flere studier.

– Jeg liker å jobbe utover natten, og har fleksible arbeidstider. Så man kan på mange måter si at jeg har tilpasset meg A-menneskesamfunnet godt.

Trenger du hjelp til å tilpasse deg A-samfunnet? Da er støttegruppa for B-mennesker her for deg.

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Ali Kaffe. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør