Slankeopererte Lin (44): Fikk livet tilbake

Lin Lundar veide nesten 150 kilo, brukte smertestillende nesten hver dag, og var på vei mot å bli ufør. Fire år senere er hun 80 kilo lettere og har som mål å komme i arbeid igjen, takket være en slankeoperasjon ved Aleris Overvektsklinikk.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

«Kom igjen, smerte er en del av pakka!» roper den energiske instruktøren i treningssalen på Sjølyst. Klokken har så vidt passert 07, og Lin biter tennene sammen på dagens morgenøkt.

Lin er utdannet sykepleier og har stor respekt for den naturlige kroppen. Hun trodde aldri at hun skulle komme til et punkt hvor hun trengte slankeoperasjon. I stedet gikk hun på utallige slankekurer for å gjenvinne helsen på egenhånd, men kroppen strittet i mot. Da vekten og leddsmertene til slutt tok overhånd, tok hun det store steget:

HALVE STØRRELSEN: Her er Lin i en av t-skjortene hun brukte før slankeoperasjonen.
HALVE STØRRELSEN: Her er Lin i en av t-skjortene hun brukte før slankeoperasjonen.

Lang mental prosess

– Det var en lang prosess for meg å komme til den avgjørelsen. Jeg måtte forstå at dette ikke handlet om vekt, men om å fikse livet, sier Lin. Videre forteller hun at hun følte skam og isolerte seg mye da hun var på sitt største.

– Ofte holdt jeg meg unna barnas skolearrangementer. Jeg trodde vel at jeg beskyttet dem, forteller hun.

Hun gikk flere år i terapi og kom langt på vei i å endre adferd knyttet til mat, men måtte tilslutt innse at overvekten også var et fysiologisk problem som hemmet henne i hverdagen. Vendepunktet kom i møte med teamet på Aleris Overvektsklinikk.

– Selvbildet mitt var helt ødelagt etter mange års stigmatisering. Hos Aleris opplevde jeg for første gang at fedmen ble sett på som et praktisk problem og en medisinsk tilstand som kunne behandles. Det var fullstendig fravær av moralisering, sier hun.
Her kan du lese mer om slankeoperasjoner hos Aleris
ISOLERTE SEG: Selvbildet til Lin var ødelagt etter mange år som kraftig overvektig. Hos Alris ble hun tatt på alvor, og etter operasjonen har hun fått et nytt liv, ikke minst sosialt.
ISOLERTE SEG: Selvbildet til Lin var ødelagt etter mange år som kraftig overvektig. Hos Alris ble hun tatt på alvor, og etter operasjonen har hun fått et nytt liv, ikke minst sosialt.

Nullstiller hormonsystemet

Ifølge kirurg Hjørtur Gislason er det et stort problem at overvektige blir stemplet som late når de i virkeligheten må kjempe mot et hormonsystem i ubalanse.

– Slanker man seg, vil sulthormonene være overaktive hele tiden og føre til at man konstant leter etter mat, sier Gislason. Han påpeker at overvekt er noe som kommer snikende over mange år når man spiser mer enn man forbrenner.

EKSPERT: Kirurg Hjørtur Gislason forteller at overvektige kjemper mot et hormonsystem i ubalanse.
EKSPERT: Kirurg Hjørtur Gislason forteller at overvektige kjemper mot et hormonsystem i ubalanse.

– En operasjon er en unik mulighet til å nullstille dette hormonsystemet, sier Gislason.

Etter konsultasjoner på Aleris, måtte Lin gå ned noe i vekt for å være i god nok form til å tåle operasjonen. 18. februar 2014 ble hun operert med gastric bypass.

– Det indre jaget og avhengigheten til mat stilnet, i tillegg ble jeg kvitt migrenen jeg hadde hatt i mange år, sier Lin.

Tett oppfølging

Over 90 prosent av alle som opereres ved Aleris går ned minst 80 prosent av sin overvekt etter ett til to år. Likevel er de opptatt av å kommunisere at en slankeoperasjon ikke er en quick fix, men en løsning som krever livsstilsendring livet ut.

Hilde Gudem er klinisk ernæringsfysiolog på Aleris. I et team med blant annet kirurger, psykologer, sykepleiere og fysioterapeuter følger hun pasientene opp i form av mestringskurs og individuelle kontroller. Teamet jobber med å trygge pasientene opptil fem år etter operasjonen.

LIVSSTILSENDRING: Ernæringsfysiolog Hilde Gudem hos Aleris påpeker at en slankeoperasjon krever mye egeninnsats fra pasienten.
LIVSSTILSENDRING: Ernæringsfysiolog Hilde Gudem hos Aleris påpeker at en slankeoperasjon krever mye egeninnsats fra pasienten.

– I tillegg til rutinekontroller og kurs, følger vi opp pasientene ved behov. Oppdager vi at noen har spesielle utfordringer, får de ekstra oppfølging, enten her hos oss eller på telefon, sier hun.

Ifølge Gudem er fysisk aktivitet og planlegging av måltider svært viktig for et varig resultat.

– Pasienten må spise små, hyppige måltider etter slankeoperasjonen, og derfor er det viktig å planlegge måltidene og ta med seg mat hvis man vet det er lenge til neste måltid. Vi oppfordrer også alle til å øke aktivitetsnivået, både gjennom økt hverdagsaktivitet og ved å sette av tid til å være aktiv på fritiden. Vi oppfordrer alle til å ta kontakt om noe er vanskelig, vi er jo her for å hjelpe til med å endre vaner rundt kosthold og aktivitet, påpeker hun.

Lin har selv opplevd å ringe Aleris da hun fikk vondt i magen noen måneder etter operasjonen. Da åpnet de klinikken bare for hennes skyld. Heldigvis var det ikke alvorlig.

– Det er godt å vite at jeg har ekspertisen der og at jeg alltid kan ringe, sier hun.

GOD TONE: Lin opplever det som betryggende at hun når som helst kan ringe Aleris og få hjelp.
GOD TONE: Lin opplever det som betryggende at hun når som helst kan ringe Aleris og få hjelp.

Lærte seg egenomsorg

Lin innrømmer at det tok tid å tørre å gå inn dørene på treningssenteret. Heldigvis trosset hun frykten. I dag trener hun nesten hver dag, og har lært seg å lytte til kroppen.

– Mange trodde jeg ikke var streng nok mot meg selv, men sannheten er at jeg trengte å lære å bli snill mot meg selv, sier hun.

Lin trodde at det krevde perfeksjon for å lykkes med vektnedgang, og at hennes problem handlet om at hun ikke fikk til å være perfekt.

– Men det var et fysiologisk problem jeg hadde. Fortsatt må jeg bruke medisiner for andre ting som feiler meg, men samtidig opplever jeg at kroppen responderer på det jeg gjør riktig. Da blir det gøy å reise seg opp igjen og fortsette når man har falt. Operasjonen gav meg en slags fysiologisk restart, sier hun.

Lurer du på om slankeoperasjon er noe for deg? Ta kontakt for gratis og uforpliktende rådgivning.

Under kan du se Lin fortelle mer om livet før og etter operasjonen:

tracker