I dag er derimot hev- og senkbare skrivebord blitt et av de mest etterspurte møblene på kontoret. Populariteten kan forklares med flere faktorer, men særlig én peker seg ut.

– Ved større prosjekter er det sjelden vi ser at kunder etterspør noe annet enn skrivebord med hev/senk-funksjon. Det er helt klart at fokuset på helse er en trend som har slått til for fullt, sier Anniken Sørli, prosjektselger i AJ Produkter.

I over 45 år har selskapet levert møbler og utstyr til norske bedrifter, og de ser et klart bilde av hva nordmenn er opptatt av på arbeidsplassen i dag.

STOR ETTERSPØRSEL: En hev- og senkbart skrivebord bidrar til variasjon og du unngår å bli sittende i samme stilling over lengre tid. Foto: Schibsted Partnerstudio

40 % av oss har ikke hev/senk pult

Tilhørte fremtiden

Går vi 15 år tilbake i tid var det fremdeles vanlig med store, faste skrivebord på norske kontorer.

Gradvis ble det vanligere å kunne justere høyden på møblene, og etterhvert kom det noen bord med hev- og senkfunksjon, men disse måtte heises opp og ned manuelt. Det var få elektroniske bord fordi teknologien fremdeles var kostbar. For de fleste på denne tiden tilhørte el-bord fremtiden.

I dag er situasjonen derimot helt annerledes.


– Prisene har gått ned, kvaliteten opp og utvalget har blitt større. Det gjør at hev/senk-skrivebord er tilgjengelig for de aller fleste i dag.

Anniken Sørli i AJ Produkter. Foto: Schibsted Partnerstudio

– Vi selger svært mange elektroniske hev- og senkbare skrivebord til norske arbeidsplasser. Bare i Norge i fjor er det snakk om tusenvis av slike skrivebord, og salgsutviklingen viser at dette er en stadig økende trend, sier Sørli.

Viktigste årsak

2019 var det første året hvor AJ Produkter solgte dobbelt så mange hev- og senkbare bord som andelen skrivebord med fast høyde.

– Den viktigste årsaken til at folk vil ha det er fordi flere er opptatt av helse og ergonomi. Og flere vil ha muligheten til å bevege seg mer, selv om man har en kontorjobb, sier Sørli.

Forskning fra Chester-universitet i Storbritannia viser at du forbrenner 0,7 kalorier mer hvert minutt hvis du står på jobb istedenfor å sitte.

Hvis du veier 75 kg og jobber stående tre timer om dagen i et år, tilsvarer det å løpe seks maraton.

De tre timene gjør at du forbrenner 144 kalorier ekstra hver dag.

Det tilsvarer 30.000 ekstra kalorier i året, ifølge forskningen.

Visste du at ...

Helsegevinsten ved å stå på jobb er overraskende høy?

Forskning fra Chester-universitet i Storbritannia viser at du forbrenner 0,7 kalorier mer hvert minutt hvis du står på jobb istedenfor å sitte.

Hvis du veier 75 kg og jobber stående tre timer om dagen i et år, tilsvarer det å løpe seks maraton.

De tre timene gjør at du forbrenner 144 kalorier ekstra hver dag.

Det tilsvarer 30.000 ekstra kalorier i året, ifølge forskningen.

Visste du at ...

Helsegevinsten ved å stå på jobb er overraskende høy?

Prosjektselgeren trekker frem at nordmenn tilbringer mye tid sittende, både hjemme og på jobb. 

– Veldig mange sitter på jobb hele dagen og tenker ikke over hvor belastende stillesitting kan være. Det er viktig å aktivisere seg når man kan, sier Sørli og utdyper:

– Mange som jobber på kontor sliter med rygg- og nakkeskader, noe som ofte kan knyttes opp mot statisk arbeidsstilling. Nå finnes det flere produkter som kan virke forebyggende mot slike belastningsskader.


40 % har ikke hev/senk-skrivebord

Uthevet sitat Id modo salutandi cum, ut libris dissentiunt vix. Tantas vivendo id has. Ridens aeterno dissentiunt duo ea, at vivendo indoctum expetenda nec, animal civibus id eam. Ei paulo eirmod platonem vel, odio honestatis mel ut, nisl possit facete ius te.

føler at de bør bevege seg mer på jobb

47 %

– Gull verdt

En fersk undersøkelse gjennomført av Infact for Schibsted Partnerstudio svarer over halvparten at de blir slitne i hodet eller stiv i kroppen av å sitte mye på jobb. 47 prosent av de spurte oppgir at de føler de bør bevege seg mer i arbeidshverdagen.

– Jeg har selv fått beskjed om å stå mer på jobb på grunn av belastning i skuldrene og nakken. Begynn med en time om dagen og sørg for å stå litt hver dag. Litt er bedre enn ingenting, og får du til å stå en tredjedel av arbeidsdagen er det et veldig godt utgangspunkt, sier Sørli.


Jan-Andreas Fosnæs hos Nemus Kløfta. Foto: Schibsted Partnerstudio

Jan-Andreas Fosnæs, osteopat D.O MNOF hos Nemus, forteller at hev- og senkbare skrivebord anbefales av fagfolk på grunn av mulighetene for forandring i ergonomi, økt sirkulasjon og økt aktivitet i muskulaturen.

– Vi behandler mange klassiske belastningsskader i nakke, hodepine, skulder og korsrygg. Variasjonen du får med et hev/senk-skrivebord er gull verdt. Det blir en kort treningsøkt i løpet av dagen hvor du må stabilisere på en annen måte, sier Fosnæs.

I appen kan du sette mål for hvor lenge du skal stå i løpet av arbeidsdagen.

Du blir også varslet om når du bør reise deg opp, og ikke minst få informasjon om hvor mange kalorier du har forbrent. 

Se mer her.


Visste du at ...

Nå kan du koble PC-en direkte i skrivebordet og styre bordet fra en egen app?

Flere fordeler

Han viser til fersk studie fra British Medical Journey som underbygger fordelene ved å variere på å sitte og stå på jobb. 

– Det kan virke oppkvikkende å forandre litt på arbeidsstillingen. Hvis man sitter mye kan man bli slapp og mindre effektiv, enn det man blir sammenlignet med å reise seg opp noen ganger i timen. Det krever mindre energi i alle kroppens systemer når vi sitter.  

Sørli forteller at arbeidsgiver bør tilrettelegge for at ansatte kan ha en variert arbeidsstilling. 

– Da kan man aktivere de ansatte uten store tiltak. Det kan ha en innvirkning på sykemeldinger, og bidra til mindre belastning på kroppen. I Danmark er det for eksempel pålagt gjennom Arbeidstilsynet å ha arbeidsbord som kan stilles inn til arbeidstaker. Da er det vanskelig å komme utenom hev- og senkbare bord.

Hun peker på at den største utfordringen knyttet til skrivebord med fast understell er at du blir låst til færre sittestillinger og har mindre mulighet til å bevege deg.


VIKTIG KNAPP: Stadig flere bytter ut skrivebord med fast høyde til bord med denne type innstillinger som gjør at du enkelt kan heve og senke skrivebordet fra sittende til stående posisjon. Foto: Schibsted Partnerstudio

Aktiv sitting

I tillegg til mer bevegelighet, styrking av musklene og økt forbrenning, gir hev- og senkbare bord også flere muligheter enn bare stående arbeid. Sørli viser til fleksibiliteten du får hvis du vil bruke ulike stoler. 

– I dag er aktive stoler kanskje den største trenden på norske kontorer. Det finnes så mange varianter av dem og anbefalingen er å ha et utvalg aktive stoler som de ansatte kan rullere på å bruke. 

Har du hev/senk-funksjon på skrivebordet er det enkelt å tilpasse høyden til de ulike stolene. Det anbefales at man bruker en aktiv stol deler av dagen hvis man sitter mye. 

– Du får en litt annen holdning i kroppen når du sitter på en aktiv stol. Du får mer rotasjon i bekken og hofte og kjernemuskulaturen aktiveres.


Denne balanseballen styrker muskulaturen og øker blodsirkulasjonen mens du sitter.

Se den her

Trenger du kontor- eller lagerinnredning?
Kontakt oss her for et pristilbud:

Til toppen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)